2015.Dec.29
Derfor kører landsholdet ikke 6-dagesløb

Forskellen i ryttertyper og skæv kalenderplacering gør ifølge landstræner, at man ikke kan kombinere 6-dagesløb med fokus på banelandsholdet og OL.

Af Philip Tarning-Andersen

Det er lidt paradoksalt. Tager man til det mest besøgte banestævne i den danske sæson, det københavnske 6-dagesløb, så kommer man ikke til at se en eneste rytter fra det danske banelandshold i aktion. I det hele taget er det sjældent, at vi får lejlighed til at se rytterne på det danske banelandshold dyste imod de bedste uden for landsholdet, hvor de bedste af dem er topnavne i 6-dagesløbene. Til sidste års DM i parløb slog Lasse Norman og Casper Folsach par nummer 7, Alex Rasmussen og Michael Mørkøv, af tronen. Det kunne være fedt at se, hvordan de ville klare den samme dyst i 6-dagesløbet.

Da DCU frem mod OL i 2008 satte gang i en genrejsning af dansk banecykling, var det - ligesom nu - fokuseret på disciplinen 4000 meter holdforfølgelsesløb. Den gang afholdt det dog ikke rytterne fra også at køre flere 6-dagesløb hen over vinteren, og mens det danske landshold vandt OL-sølv og VM-guld var Alex Rasmussen og Michael Mørkøv også med helt i toppen af 6-dagesløbene. Hvad er der sket, nu hvor OL 2016 nærmer sig?

Assisterende banelandstræner, Martin Lollesgaard, peger på to forklaringer til, at landsholdsrytterne ikke kører 6-dagesløb:

Det er for tæt på VM
Den internationale cykelunion valgte, at VM i banecykling fra 2013 skulle ligge i slutningen af februar eller starten af marts i stedet for slutningen af marts eller starten af april. Ændringen blev ført igennem for, at VM ikke lå for langt inde i landevejssæsonen. Terminen for det københavnske 6-dagesløb er stadig starten af februar, og så bliver tiden imellem for knap.

"VM ligger meget tidligere på året. Frem mod OL i 2008 lå VM-træningslejren efter 6-dagesløbet, så der betød det ikke noget, at de kørte det. Derudover er parløb ikke på det olympiske program, så når man skal køre holdforfølgelsesløb og omnium, så giver det ingen mening at køre det," forklarer Lollesgaard til Feltet.dk.

Til næste sæson er OL dog overstået, og kvalifikationen frem mod OL 2020 starter først i efteråret 2018. Derfor får rytterne mere frihed til at køre 6-dagesløb og andre baneløb næste sæson.

For de store maskiner
Derudover skal man køre endnu hurtigere for at vinde medaljer i 4000 meter holdforfølgelsesløb. Det er ikke usædvanligt, at vindertiden er et stykke under 4 minutter. Det kræver streng fokus på netop den disciplin og derfor også en helt bestemt ryttertype.

"Holdløbene bliver hurtigere og hurtigere. Det bliver mere specialiseret, og hvem der bare er gode til at køre enkeltstart. Historien om den lille vævre pointløbs- og 6-dagesrytter, der med kadencen kan smyge sig med i holdforfølgelsesløb og klare den, er der ikke mere. Det er slut, det er for de store maskiner," siger Martin Lollesgaard.

Han peger også på, at det danske banelandshold består af flere ryttere, der ikke er særlig gode til parløb.

"Vi har også en anden holdsammensætning end den gang. Vi har ingen parløbseksperter, og flere af vores ryttere er faktisk dårlige til parløb. Nogle af rytterne er slet ikke interesserede i det, og for os er det ikke et krav. Vi vil gerne have, at de kører de discipliner, der har noget med OL at gøre - det vil sige 4000 meter individuelt, 1000 meter, pointløb og scratch. Da parløb var på OL-programmet gav det mening at køre 6-dagesløb, da det blandt andet gav noget teknik. Nu er det aspekt helt ude af billedet," slutter den assisterende landstræner.

I morgen har flere ryttere uden for landsholdet en stor opgave i 100 km parløb i Ballerup Super Arena. Banelandsholdet er på Mallorca i træningslejr frem mod sæsonens sidste World Cup i Hong Kong, der køres den 16. og 17. januar (2016).

 

 

++++++++++++++++++++++++

 

 

6D 2016

 

6D Index

 

6-dagesløbet i BSA (Facebook)

 

CykelKurt forside

 

 


 

 

Ballerup Super Arena - med fart over feltet!