Det københavnske 6-dagesløb

 


 

Alverdens bedste 6-dagesryttere har kørt i København. Vi tager et hurtigt kig på feltet.

 

Af Henrik Elmgreen, Sportsdirektør

 

Da de to tyskere Willy Funda fra Berlin og Hans Pützfeld fra Dortmund den 22. februar 1934 (det var en onsdag, kan vi berette) blev hyldet som de første 6-dagesvindere i København, blev der skrevet det første kapitel i en lang historie om såvel det københavnske som det danske 6- dagesløb. 65 6-dagesløb har der været kørt i lille Danmark, og de fordeler sig således:

41 i København (40 i Forum, 1 i Brøndby Hallen).
14 i den runde hal B i Messecenter Herning.
9 i Århus Hallen på den lille miniaturebane, der med sine 114,50 meter var verdens mindste.

Og så endelig 4 i Ballerup Super Arena.

Det kommende 6-dagesløb bliver det 46. københavnske 6-dagesløb og løb nr. 69 i Danmark. Siemens Arena i Ballerup (Nu: Ballerup Super Arena) blev den 5. hal i Danmark efter Forum, Århus Hallen, Messecenter Herning og Brøndby Hallen, der lagde gulv og loft til et 6- dagesløb.


Forum i 1930'erne.
Billedet er fra morgenneutralisationen.

Funda og Pützfeld er gået over i historien, fordi de var de første vindere. De var et godt par, men ikke noget par af sensationel verdensklasse. Til gengæld kan man sige, at siden hen har alverdens bedste 6-dagesryttere kørt - og sejret - i København. I 1930'erne de hollandske kæmper Pijnenburg, Slaats og Pellenaars og de belgiske kraftkarle Kaers og Debruycker (det var ham der alene i afsættet kunne slynge sin makker 30- 40 meter frem). I 1950'erne idoler som den flegmatiske Gillen, den sprudlende Terruzzi, den bomstærke Arnold, de franske elegantiers Carrara og Senfftleben, jernmanden Schulte, jetjageren Jean Roth og den største af dem alle, Rik van Steenbergen, samt ikke at forglemme den danske gigant Kay Werner, der var garanten for, at der altid var en dansker med helt fremme.

Folkekære Evan Klamer og Palle fra Fyn, der var alle pigers helt, var hans makkere. Fra det vi lidt ældre kalder den "nyere" periode er det navne som den flamske pil Patrick Sercu (vel nok alle tiders mest alsidige cykelrytter), det australske fænomen Danny Clark ("I did it My way"), alle pigers helt Roman Hermann, solide Tony Doyle med dådyr-øjnene, samt klovnen over alle, Willy Debosscher (til temaet fra Olsen-banden) vi husker.


Gunnar Nu interviewer Kay Werner efter sejren i Forum 1951.
T.v. hans makker Oscar Plattner.


6-dagesløb på verdens mindste cykelbane, de 114,5 meter i Århus-Hallen.
Fra venstre Bent Ole Retvig, Rik van Steenbergen, Kay Werner,
svenskeren Knut Karlsson (næsten skjult bag Kay Werner) og Dominique Forlini.


Alle tiders danske filmhelt Poul Reichhardt gav den også som 6-dagesrytter
i filmen "6-dagesløbet" fra 1958.

Og danskerne naturligvis: Ole Ritter, manden der kunne få nationen til at græde og juble på kommando, Gert Frank og Hans-Henrik Ørsted, der repræsenterede den ægte klasse, og Jens Veggerby, der var den sidste store profil, der formåede at identificere sig med det københavnske 6- dagesløb.


1955: Den første rent danske sejr i København til Kay Werner (t.v.) og Evan Klamer


1983: Sercu (t.h.) efter karrierens 88. og sidste 6-dages sejr
i København sammen med Gert Frank.


1989 & 1991: Danny Clark og Jens Veggerby vandt i Forum.


1997: Jens Veggerby og Jimmi Madsen


1999: Jimmi Madsen - Tayeb Braikia

 

 

ref.: www.6-dages.dk

 

 

Kommentar
Siden Elgreen skrev artiklen omkring årtusindskiftet er et stort dansk par nr. 7 kørt ind på banen: Michael Mørkøv og Alex Rasmussen. Kurt & konen var i Berlin sidste år for at se parret vinde byens 99. seksdagesløb. Det var en overmåde flot præstation, som ikke vil blive glemt, hvad der så end måtte ske i fremtiden.
2010. Dec.22
- CykelKurt

 

 

6D Index

 

Til forsiden