6-dagesløb på Arbejdermuseet
Model af 6-dagesbanen på Arbejdermuseet (stort billede).
Foto: Jørgen Grandt (www.hamigen.dk)
Af Kurt Starlit
Arbejdermuseet midt i København har - udover mange andre interessante emner - også en lille afdeling med 1950'ernes seksdagesløb. Til det formål har man indsamlet hvad der findes af materiale fra den tid, f.eks. avisudklip, souvenirs, spil, en banecykel og ikke mindst ovenstående model af cykelbanen i Forum.
Hvem der har bygget modellen, er ikke oplyst, men vedkommende har haft sans for detaljer, og der synes ikke at mangle noget. Alt er tilsyneladende håndlavet. De ydre mål på modellen kan være svært at afgøre, da alt opbevares i glasmontrer, men cirka 120 x 60 cm, vil jeg anslå. Målestoksforholdene er vist ikke overholdt hele vejen igennem, f.eks. ser rytterne noget store ud i forhold til banen, men under alle omstændigheder er det en charmerende oplevelse.
Udklip fra et illustreret ugeblad, 1953:
6-dagesløbTekst under billede:
Den levende karrusel ruller igen i Forum.
På seks dage slides der for 100.000 kr. materiel.
Mange af publikums penge går til skindbukser og cykelhjul.
Så længe Vinterbanen har eksisteret, har det været publikums drøm at få et rent dansk storpar, der kan måle sig med udlandets bedste. 6-dagesfeberen kræver lokalpatriotisk udløsning. Det er arrangørerne også klar over, for det skæpper mest i kassen. I Kay Werner Nielsen og Evan Klamer mener Vinterbanen at have fundet det rigtige. De skulle gerne i år indfri forventningerne helt. Deres resultater i udlandet i forsæsonen har...
Kay Werner Nielsen og Evan Klamer er 30 år. En fodboldspiller kan sælge sig til Italien for 150.000 kroner plus fast løn og provision. En professionel cykelrytter er afhængig af de kontrakter, han kan få fra løb til løb, og han har langt større udgifter. Det danske favoritpar ejer for over 10.000 kroner materiel, bl.a. fire cykler hver. Til beklædningen under et 6-dagesløb hører inderst på kroppen bukser af det fineste vaskeskind, der koster 75 kr. stykket. Kay Werner og Klamer har ti par hver. Når Kay Werner lægger op - om nogle år - må han søge tilbage til bilbranchen. Hverken han eller hans makker vil kunne leve af sammensparet kapital. At køre på cykel er kun et levebrød, så længe kroppen holder.
Billeder (foto: CykelKurt):
Banecykel årg. 1950 og modellen af ForumOpløbssvinget (Foto: Jørgen Grandt)
Sluttelig nyder vi en proletar pils:
Foto: CykelKurt
Arbejdermuseet
Kommentar fra Josefine Albris (Museumsinspektør, Arbejdermuseet)
Spørgsmål eller kommentarer, skriv til:
Venlig hilsen
Kurt Starlit
aka CykelKurt