Siemens Arena

 

Diverse avisudklip fra Siemens Arena (som tidligere hed Ballerup Super Arena).

========================================

2001.Dec.29
6-dages ouverture i Siemens Arena

Par nr. 7's dag i Siemens Arena

Det nye par nr. 7 Jimmi Madsen - Michael Sandstød vandt såvel Post Par-Omnium som det afsluttende parløb ved 6-dages Ouverturen på den nye cykelbane. Mere end 1.500 tilskuere overværede åbningen d. 28. dec. trods kaotiske vejrforhold. Parret vandt såvel en par-omnium i fire afdelinger som det afsluttende parløb over 35 km, begge gange i skarp konkurrence med de schweiziske 6-dagesspecialister Bruno Risi - Kurt Betschart.

For Michael Sandstød var det den første start efter lang tids pause og et moralsk rygstød inden januars krævende opgaver i de tyske 6-dagesløb.

Unge Jimmy Hansen gjorde også en smuk figur sammen med den belgiske veteran Etienne Dewilde.

Lars Brian Nielsen var hurtigste mand blandt sprinterne. Han vandt sammenlagt foran hollænderen Martin Benjamin og Alex Rasmussen, og han etablerede banerekord for én omgang på tid (250 meter) med 13,577 sek.

Post Par-Omnium:
1 Jimmi Madsen - Michael Sandstød (DEN), 9 matchp.,
2 Bruno Risi - Kurt Betschart (SUI), 9 matchp.,
3 Etienne Dewilde (BEL) - Jimmy Hansen (DEN), 6 matchp.

Sprinter Cup:
1 Lars Brian Nielsen (DEN), 11 matchp.,
2 Martin Benjamin (NED), 8 matchp.,
3 Alex Rasmussen (DEN), 5 matchp.
Banerekord (250 meter): Lars Brian Nielsen, 13,577 sek.

40 omg. parløbsjagt:
1 Danny Jonasson - Jesper Damgaard,
2 Daniel Musiol - Robert Hafermann (GER),
3 Michael Demin - Michael S. Larsen.

35 km internationalt parløb:
1 Jimmi Madsen - Michael Sandstød, 23 p.,
2 Bruno Risi - Kurt Betschart (SUI), 17 p.,
3 Etienne Dewilde (BEL) - Jimmy Hansen, 11 p.,

.....3 omg. tilbage:
4 Danny Jonasson - Jesper Damgaard, 12 p.,
5 Dennis Rasmussen - Morten Christiansen, 10 p.,
6 Lars Thomsen - Casper Aabye, 2 p.,

.....4 omg. tilbage:
7 Daniel Musiol - Robert Hafermann (GER), 8 p.,
8 Michael S. Larsen - Michael Demin, 0 p. etc.

6D Ouverture

========================================

2002.Sept.10

Velkommen til VM i Danmark!

Som formand for Danmarks Cykle Union er det meget en meget stor glæde efter 46 år atter at kunne byde velkommen til et verdensmesterskab for baneeliten på dansk grund.

Sidst vi havde Elite-VM i Danmark var i 1956 på den gamle traditionsrige Ordrupbane, som eksisterede frem til september 2001. Denne gamle bane, der ikke mindre end ni gange var skueplads for verdensmesterskaberne, bliver nu afløst af en moderne indendørs 250 meter træbane i Siemens Arena i Københavns driftige forstad Ballerup, mindre end 15 km fra Københavns centrum.

Vi tror og håber på, at denne bane i årene fremover vil blive et mødested for såvel den danske som den internationale baneelite, og vi ser med stor spænding og forventning frem til at byde ryttere og ledere fra alverdens lande velkommen til titelkampene i Danmark og Ballerup 25. – 29. september 2002.

Peder Pedersen
Danmarks Cykle Union
Præsident

========================================

JyllandsPosten 2003.Jan.03 kl. 08:15 / (+ senere opdateringer)

Spær knækkede i nyopført arena

To-tre af de enorme spær i den nye Ballerup Superarena nær København gav i morges efter og knækkede med et enormt brag, så omkring en tredjedel af taget styrtede ned over tilskuerpladserne og en lille del af banen. Der var to mennesker i bygningen, men de kom intet til ved sammenstyrtningen. Ifølge Falck er det for usikkert for mandskabet af gå ind i bygningen eller at bevæge sig ud på taget for at se nærmere på konstruktionen. Tagkonstruktionen består af enorme buede limtræsspær, hvoraf et par stykker pludseligt knækkede tidligt fredag.

Ingeniører tilkaldt
Fredag morgen blev bygningsingeniører tilkaldt for at vurdere, hvordan yderligere sammenstyrtninger kan hindres. Falcks personale på stedet oplyser, at det kan være en vanskelig opgave at stabilisere superarenaens tagkonstruktion på grund af loftshøjden og spærrenes størrelse. Det gør det svært at bygge støtte op nedefra. Så den umiddelbare vurdering var, at taget må sikres ved hjælp af enorme kraner, inden mandskab kan gå ind i hallen og opbygge en midlertidig støttekonstruktion.

Fakta:
- Ballerup Arena også kaldet Siemens Arena
- Opført i 2001
- Specielt cykelsporten benytter hallen
- I januar skal der afholdes seksdagesløb
- I september VM i banecykling.

Henrik Elmgreen, dansk cykelsports grand old man og arrangør af talrige store cykelsportsbegivenheder, ilede fredag morgen til arenaen for at tage skaderne i øjesyn. Han kunne straks konstatere, at den planlagte begivenhed ikke lader sig gennemføre.

- Det er en katastrofe for cykelsporten. Jeg er enormt skuffet, både på seksdagesløbets vegne, men også på cykelrytternes. Det er et stort tilbageslag, sagde han til Ritzau.

Tilbage står spørgsmålet om, hvorfor konstruktionen gav efter. En ingeniør fra totalrådgiveren, ingeniørfirmaet Jørgen Wessberg, mødte kort efter uheldet op ved hallen for ved selvsyn at forsøge at finde frem til årsagen for uheldet.

/ritzau/JP

Jyllandsposten

========================================

Ritzau 2003.Jan.03 kl. 10:24

Jimmi Madsen: Det er rystende

"Det er løgn, det her!"

Det var en rystet Jimmi Madsens første reaktion, da cykelrytteren hørte, at en del af taget på Siemens Arena tidligt fredag var styrtet sammen. Arenaen bruges blandt andet til seksdagsløb, og så sent som i går eftermiddags var Jimmi Madsen sammen med 70-80 andre ryttere i hallen for at træne.

"Så det er jo rystende, når man her til morgen ser taget ligge i ruiner. Det er rystende at tænke på," siger Jimmi Madsen til TV 2 Sporten. Sammen med Michael Sandstød var Madsen også i hallen den 1. januar.

"Vi var der helt alene, og vi hørte nogle knæk. Vi troede, der var andre i hallen, men det har åbenbart været spærene, der har givet sig," siger Jimmi Madsen, der var glad for at høre, at der ikke var nogen i hallen, da uheldet skete.

"Det kunne være sket i går. Så var det gået grueligt galt," slutter cykelrytteren.

TV-2 Sporten

========================================

Ritzau 2003.Jan.03 kl. 12:45
Kollaps truer banecyklingen

Dansk banecyklings muligheder blevet dramatisk forringet, da taget på Siemens Arena i Ballerup tidligt fredag morgen styrtede sammen.

De bedste danske ryttere må se sig om efter andre træningsfaciliteter, mens arenaen bliver genopbygget. Det kan ifølge de første meldinger tage et halvt til et helt år, og det giver bange anelser for World Cup-løbene, VM og OL. Også seksdagsløbet i slutningen af januar må aflyses.

"Beslutningen bliver måske først taget i eftermiddag, men med de meldinger, kan vi vist godt sige, at der ikke bliver noget seksdagsløb. Vi kommer vel ind under force majeur-reglerne, og jeg har meddelt Patrick Sercu, at kontrakterne skal annulleres," siger cykelbanens sportslige leder Henrik Elmgreen til Ritzau.

"Det er ganske forfærdeligt for cykelsporten. Vi har oplevet den største fremgang måske nogensinde med en tilgang på 60-70, måske 80 ryttere, og blandt de allerbedste har vi set, at niveauet er højnet væsentligt. Nu kommer vi til at opleve et tilbageslag," siger Elmgreen.

Landstræner Tayeb Braikia må i gang med at finde andre træningsmuligheder for sine ryttere, der allerede i februar skal køre årets første World Cup-afdeling i Moskva.

"Jeg er nødt til at tænke over, hvordan vi skal gribe det an med en World Cup allerede i februar. Heldigvis har vi fem ryttere, som skal køre seksdagesløb i den kommende tid," siger Tayeb Braikia.

Det er ikke mindst VM og OL i Athen næste år, der bekymrer landstræneren.

"World Cuppen tæller som kvalifikation til VM, og dette års VM skulle vi netop gerne bruge som erfaring frem mod OL i 2004. Det er vel ikke et problem, vi ikke kan løse, men vi må tænke lidt over det," siger Braikia, der ligesom Elmgreen er bekymret for banecyklingens fremtid generelt.

"Jeg har kunnet fornemme på flere af rytterne, at seksdagesløbet var et af deres helt store mål. Det der er sket er forfærdeligt også for alle de andre ryttere, men det er svært at sige om udviklingen går i stå."

Der er endnu heller ingen der har overblik over, hvilke økonomiske konsekvenser de dramatiske begivenheder vil få for cykelbanen og Danmarks Cykle Union. Det kræver en nærmere gennemgang af hele forsikringssituationen.

TV-2 Sporten

========================================

2003.Jan.03

Dansk Limtræ A/S

Ballerup Superarena
Byggeår: 2001
Sted: Ballerup, Danmark
Konstruktionstype: Bærende tagkonstruktion.
Ballerup Superarena er opført i 2001 og er en sportsarena til mange anvendelser med hovedvægten lagt på indendørs cykelløb.

Konstruktion
Hele den bærende tagkonstruktion er udført i limtræ med hovedspærene udfærdiget som et "fiskeformet" gitterspær med buet over- og underside. Både under- og overflangen har en krum udformning og en totaltykkelse på 480 mm og er udført som en kassedragere. Gitterspæret har lodstolper, hvorimod de traditionelt forekommende diagonaler i gitterspær er bortfaldet. Dette muliggøres af den specielle form af spæret, men medfører også en større bøjning i flangerne. Resultatet er en mere slank konstruktion i forhold til traditionelle gitterspær med diagonaler - uden en forringelse af økonomien.

Spærene var af transportmæssige grunde delt i midten og samlingen af to halvdele skete på byggepladsen. Montagen blev påbegyndt med 2 hele spær, som med vindafstivning (træk- og trykstænger) blev stabiliseret og hævet på én gang. Herefter blev spærene enkeltvis monteret og forbundet løbende med hinanden med åsekonstruktionen. Udover normal vindafstivning i tagfladen er der af hensyn til vindsug også en tværafstivning af underflangen. Gavlen er udført med en gavlrem, som hviler på gavlsøjler.

Forbindelser
Alle forbindelser mellem de enkelte limtræsdele er udført skjult for at imødekomme æstetiske krav samt for at sikre, at konstruktionen kan modstå brand i minimum 60 minutter. Forbindelserne til samling på byggepladsen er foretaget så montagevenligt som mulig med en flersnitsforbindelse med tykke stålplader og store højstyrke-dorne.

Specifikationer
Overflange: Kassedrager 480 x 900 mm (sammenlimet af 2 stk. 160 x 900 mm + mellembrædder med 160 x 75 mm).
Underflange: Kassedrager 480 x 533 mm (sammenlimet af 2 stk. 160 x 533 mm + mellembrædder med 160 x 75 mm).
Lodstolper: 160 x 160 mm.

Forbindelser.
Indslidset plade: 4 stk. per snit, tykkelse 8 mm, kvalitet S355.
Dorne og bolte: M 12
Åse / Trykstænger: 240 x 440 mm per 6,4 m.
Trækstænger: rundstål, Ø 20 - Ø 48 mm.
Afstivning underflange: 160 x 160 mm per 12,8 m.

Limtræ Danmarks opgave
1 - Forestå projektering af limtræskonstruktionen (beregning og produktionstegning).
2 - Levering af godt 700 kubikmeter limtræ samt alle ståldele.
3 - Udføre montage af limtræskonstruktionen.

Fra Dansk Limtræ's hjemmeside er der teknisk gennemgang og billeder af arenaen.

========================================

EkstraBladet
/Ritzau/ - 2003.Jan.03 kl. 14:10
Banesporten knækkede med taget

Det sammenstyrtede tag i arenaen i Ballerup kan få alvorlige konsekvenser for cykelsporten i Danmark.

Seksdagesløbet i Ballerup sidst i januar bliver ikke til noget. De bedste danske rytteres træningsmuligheder forringes voldsomt og giver bange anelser for World Cup-løb, VM og OL. Og hele den optur, dansk banecykling har oplevet, siden Siemens Arena blev indviet i december 2001, lider et knæk.

Det er resultatet af, at taget over Danmarks eneste lukkede cykelbane faldt sammen til morgen. Ifølge de første meldinger fra de rådgivende ingeniører, som inspicerede cykelbanen i formiddag, tager det et halvt til et helt år, før cykelrytterne igen kan køre på den danske bane.

- Det er forfærdeligt for cykelsporten. Vi har oplevet den største fremgang måske nogensinde med en tilgang på 60-70, måske 80 ryttere, og blandt de allerbedste har vi set, at niveauet er højnet væsentligt. Nu kommer vi til at opleve et tilbageslag, siger cykelbanens sportslige leder, Henrik Elmgreen.

Danmarks landstræner på banen, Tayeb Braikia, skal nu finde andre løsninger for sine ryttere. Midt i februar venter nemlig årets første World Cup-afdeling i Moskva. I marts, april og maj fortsætter World Cuppen med afdelinger i Mexico, Sydafrika og Australien. Rytternes mulighed for at forberede sig i Danmark knækkede totalt med tagspærrene i Ballerup.

EkstraBladet

========================================

Politiken 2003.Jan.03 kl. 22:30
Seksdagesshow ruller videre

For Dansk Bicycle Club, som investerede det meste af sin formue fra salget af Ordrupbanen i etableringen af Siemens Arena, og Henrik Elmgreen, der er knyttet til den ærværdige forenings datterselskab DBC Pro Cycling som sportsdirektør, indebærer fredagens dramatiske hændelse i Ballerup, at alle aktiviteter på den ellers så flotte velodrom midlertidigt må indstilles. Det gælder i første række vinterens suverænt største begivenhed i hallen på Vestegnen, seksdagesløbet, der skulle være kørt fra 31. januar til 5. februar.

Kommer igen
Men midt i al elendigheden føler Henrik Elmgreen sig overbevist om, at det helt specielle cykelshow vil kunne opleves igen om lidt over et år i Siemens Arena.

»Heldigvis ser det ud til, at banelegemet ikke har lidt væsentlig overlast. Taget er faldet ned på området fra omkring målstregen til hen mod indgangen af svinget, der i sig selv imidlertid ikke er blevet berørt. Jeg har ikke hørt om, at der skulle være hul nogen steder på banen, og umiddelbart tyder det heller ikke på, at konstruktionen, der bærer den, er blevet beskadiget. Hvis det holder stik, er det dog en opmuntring, og nu gælder det så om at beskytte den mod vejr og vind«, siger Henrik Elmgreen. Indtil fredag havde han kontor i netop den ende af hallen, hvor taget styrtede sammen.

Vil formentlig miste penge
»DBC kan næppe undgå at miste penge i form af manglende indtjening på seksdagesløbet, men jeg kan ikke forestille mig, at det er noget, som vil slå benene væk under foreningen«.

Henrik Elmgreen henholder sig til, at Ballerups borgmester, Ove E. Dalsgaard, nogle timer efter ulykken bedyrede, at genopbygningen vil blive igangsat hurtigst muligt.

»Det er selvfølgelig uhyre vigtigt. I den sidste ende vil den pengemæssige side af sagen givetvis blive et forsikringsspørgsmål, og jeg har slet ingen mulighed for at vurdere, hvor fejlen ligger. Men at der er begået en, kan ingen vist være i tvivl om«.

Nyt hårdt slag
For Henrik Elmgreen personligt er der tale om et nyt hårdt slag, efter at det for knap en måned siden på Danmarks Cykle Unions kongres bekendtgjordes, at hans mangeårige virke som redaktør af forbundets officielle organ, ophørte med det blad, der udkom midt i december.

»Det her rammer mig da på min private økonomi, men det, der lige nu volder mig de største bekymringer, er, om den enormt positive udvikling, som banesporten har kunnet registrere siden åbningen af Siemens Arena i december 2001, går i stå. Det ville være pokkers ærgerligt, men jeg tror nu heller ikke, det sker, hvis vi kan rykke ind igen til efteråret, for i sommerperioden er det jo alligevel begrænset, hvor meget der foregår på banen«.

Siemens Arena dannede for godt tre måneder siden rammen om verdensmesterskaberne i banecykling og både arrangementet og selve hallen høstede ved den lejlighed megen ros. Danmark fik overdraget værtskabet for VM, netop fordi den nye hal var blevet bygget, og selv om det var småt med rød-hvide sportslige glæder, fik banesporten et gevaldigt propagandamæssigt opsving med en omfattende tilskuerinteresse.

Politiken

========================================

 

6D Index

Til forsiden