Arenasagen
Ballerup Bladet m.fl. har fulgt sagen omkring det nedstyrtede tag på Siemens Arena'en på tæt hold.
Derfor følger her et antal udklip fra især denne avis sammen med diverse tillæg, personlige kommentarer og læserbreve.
- Cykelkurt
Sidste opdatering: 2007.Maj.04
============================================================
2003.Jan.03
Kollaps i arenaen
Af Thomas Frederiksen
Styrt: Taget i Ballerup Siemens Arena brast pludseligt sammen tidligt fredag morgen.
Der bliver intet seksdages løb, og der kommer til at gå flere måneder, før Ballerup Siemens Arena åbner igen.
Så meget er sikkert, efter store dele af taget i Ballerups prestigefyldte idrætsbygning faldt sammen fredag morgen den 3. januar lidt før klokken 7.
Teknikere fra kommunen og bygherren Hoffmann drøfter for tiden, hvordan det kunne ske, og arenaen bliver spærret af den kommende tid.
============================================================
2003.Jan.03
Kæmpe styrt i arenaen
Af Thomas Frederiksen
Styrt: Taget i Ballerup Siemens Arena brast pludseligt sammen tidligt fredag morgen.
- Nå Ove, der er intet andet for, end at vi glæder os til den næste indvielse.
Den første dybe skuffelse havde lagt sig, og det var tid til en bemærkning med et skævt smil.
Ordene kom fra Ballerup Siemens Arenas sportslige leder og hele Danmarks cykelekspert Henrik Elmgreen, fredag formiddag i indgangen til arenaen tre timer efter en stor del af taget var styrtet sammen.
Henvendelsen var adresseret til Ballerups borgmester, som høfligt smilte tilbage.
Man skal ikke tage fejl. Naturligvis var det en kæmpe skuffelse for dem begge, at Ballerups og cykelsportens prestigeprojekt var braset sammen oven fra, og der ikke bliver seksdages løb eller andre arrangementer i arenaen de kommende måneder, men samtidig var der også lettelse at spore hos de to herrer.
Blandt andet lød det fra Henrik Elmgreen:
- For os er det et kedeligt tidspunkt. Vi er inde i en positiv udvikling for banecykling, både når det gælder publikum og sponsorer, men når man først er kommet sig over chokket, må man glæde sig over, at der ikke var nogen personskader, og det ikke skete midt i september (kort før VM i arenaen, red.).
Og borgmester Ove E. Dalsgaard (S) supplerede:
- Det har også konsekvenser for den lokale idræt, da hallen er lukket på ubestemt tid, men lykkeligvis kom ingen mennesker til skade, og sikkerheden er det vigtigste for kommunen.
Taget i arenaen faldt sammen fredag morgen den 3. januar lidt før klokken 7.
Der var to personer til stede i arenaen på det tidspunkt: Den selvstændige massør Christina Stenild og en kunde.
- Jeg startede med at massere klokken halv syv. Kvart i syv lød der et højt knald, og det varede et godt stykke tid, det larmede så meget, at døren rykkede sig voldsomt, fortæller Christina Stenild, der har sin klinik i den nordlige ende af arenaen, hvor taget faldt ned.
Det var 60x20 kvadratmeter, der brasede sammen, da to store såkaldte tagspær faldt ned i arenaen, som er bygget med forbillede i andre større idrætsanlæg i udlandet.
Brandalarmen gik i gang, og Falck rykkede ud på stedet.
I disse dage bliver resten af taget sikret, og samtidig bliver det undersøgt, hvorfor det kunne gå så galt.
Med andre ord: Hvem har ansvaret for skandalen. Den kan både ligge hos entreprenøren, ingeniøren eller fabrikanten af taget.
Indtil videre vil Super Arena Fonden ikke vurdere, hvad der er gået galt.
- Det kommer til at tage i hvert fald en uges tid, før vi kan finde ud af, hvor ansvaret er, så vi går med livrem og seler indtil videre. Alle gisninger på nær én vil blive gjort til skamme, siger Klaus Cassøe, adm. direktør for Superarena Fonden.
Han vil ikke gætte på, hvornår arenaen åbner igen, men vurderer, at der kan gå mellem to måneder og et år, før det sker.
Uanset hvornår vil både Elmgreen og Dalsgaard sikkert være på plads.
============================================================
2003.Jan.13
Kommunale penge i klemme
Af Thomas Frederiksen
Problematisk: Fonden bag arenaen er gået i betalingsstandsning. Uvist hvornår ansvaret for uheldet placeres, og arenaen atter kan åbne.
For under fire måneder siden hvilede verdens øjne på et moderne idrætsanlæg, hvor VM i banecykling kørte som smurt.
Nu har Kong Vinter indtaget Ballerup Siemens Arena. Frosten og kulden er langsomt i gang med at nedbryde gulvet og cykelbanen de steder, hvor det ikke allerede er helt ødelagt efter nedstyrtningen den 3. januar.
Mange spørgsmål er uafklarede, og det er uvist, hvornår arenaen åbner igen. Og skatteborgerne i Ballerup har penge i klemme.
Ballerup Kommune er både medstifter, har ydet i alt over 20 millioner kroner i forskellige lån og har stillet jorden fordelagtigt til rådighed for Super Arena Fonden, der gik i betalingsstandsning i sidste uge.
Indtil ansvaret er placeret, er fonden i betalingsstandsning, da man venter på at få at vide, hvem der er ansvarlig for nedstyrtningen af taget og dermed også for genopbygningen. Fejlen kan både ligge hos entreprenøren, ingeniøren eller firmaet bag materialet.
I en pressemeddelelse fra advokat Ole Borch, der er udpeget som talsmand og tilsyn under betalingsstandsningen, lød det blandt andet:
- Fonden råder naturligt ikke selv over midler, der gør, at Fonden bare kan sætte genopbygningen i gang og herefter senere søge at placere regningen.
Ole Borch beskriver i samme pressemeddelelse, at fonden skal have svar på de tre spørgsmål:
- Hvem skal betale for genopbygningen?
- Hvilke krav der i anledning af sammenbruddet vil blive rejst over for fonden? Det vil sige, hvor mange der vil kræve erstatning for aflyste arrangementer og inventar?
- Hvornår arenaen igen kan forventes at være i drift?
En betalingsstandsning kan højest løbe i 12 måneder, men fonden forventer, at spørgsmålene er afklaret inden da.
Ole Borch gætter på, at arenaen kan tages i brug om 5-12 måneder.
- Enten kan vi starte igen lige efter sommerferien, eller også bliver det i januar 2004, siger han til Ballerup Bladet.
Han vil ikke vurdere, hvornår det bliver afgjort, hvem der har ansvaret for fejlen, der førte til kollapset i arenaen.
- Vi er så langt, som man kan komme med besigtigelser og beregninger. Vi må væbne os med tålmodighed, siger Ole Borch og henviser til, at en uafhængig skønsmand er den ansvarlige for undersøgelserne.
Den borgerlige opposition i Ballerup kritiserede i sin tid kommunens engagement i arenaen med henvisning til, at de kommunale kroner skulle dække tabet, hvis Siemens Arena ikke blev en succes.
Borgmeter Ove E. Dalsgaard henviste til, at pengene var givet godt ud, og areaen var et løft for kommunen både for eliten og bredden.
I øjeblikket forsøger Ballerup Kommune at placere de lokale foreninger, idrætsklubber og skoleklasser, som skulle benytte arenaen, i andre af kommunens haller.
============================================================
2003.Jan.13
En håndsrækning til arenaen
Af Thomas Frederiksen
Støtte: Ballerup Kommune låner sammen med andre interessenter fem millioner i udlæg til sikring af Ballerup Siemens Arena. Borgerlige partier betænkelige.
På et møde sent fredag eftermiddag besluttede Økonomiudvalget i Ballerup Kommune at låne 1,4 millioner kroner til at sikre Ballerup Siemens Arena, så den resterende bygning ikke falder sammen.
Det skal blandt andet ske ved, at to kraner skal afstive bygningen, og de resterende tagspær skal i en slags sikkerhedssele.
Det sker efter den uventede sammenstyrtning af en stor del af taget i arenaen den 3. januar, da to spær faldt ned en tidlig fredag morgen.
- Man kan sige, at det er det første skridt til at reparere den, siger Ole Borch, der er udpeget til talsmand og tilsyn for Ballerup Superarena Fond, der er gået i betalingsstandsning.
I alt bliver der ydet et udlæg på fem millioner kroner, og ud over kommunen er det hovedentreprenøren Hoffman A/S, den rådgivende ingeniør Jørgen Wessberg A/S, Realkredit Danmark, Codan og Lilleheden Advance Trekon, der har produceret tagspærrene, som står bag lånet.
- Det ville være helt uansvarligt, hvis det ikke blev gjort. Så ville man bagefter kunne beskylde os for ikke at sikre tingene, siger borgmester Ove E. Dalsgaard (S).
Det var dog ikke et enigt økonomiudvalg, som gav pengene.
De borgerlige partier, Venstre og de konservative, er skeptiske over for bevillingen.
- Vi har været mod projektet fra den første dag. Det er en farlig model, hvor kommunen er gidsel og den eneste, der kommer til at betale, hvis det går galt, siger Knud Enggaard (V).
Han understreger dog, at denne situation som arenaen er havnet, er ekstraordinær, men at fondens bestyrelse selv kunne have klaret det, hvis fonden havde været likvid.
Ove E. Dalsgaard er skuffet over den manglende støtte fra de borgerlige.
- Det overrasker mig. Én ting er, at man var uenig om, at man skulle bygge hallen. Men nu er der tale om en helt ekstraordinær situation, siger borgmesteren.
Ifølge Ove E. Dalsgaard er der tale om penge, som skal betales forholdsvis hurtigt, efter ansvaret er placeret.
Udlægget fra kommunen bliver endeligt besluttet i kommunalbestyrelsen den 27. januar.
============================================================
2003.Jan.20
Lang vej endnu
Af Thomas Frederiksen
Uvished: Mange uafklarede spørgsmål om Ballerup Siemens Arena.
Seksdagesløbet skal ikke til Parken de næste tre år. Investorerne er gået sammen om at sikre Ballerup Siemens Arena for fem millioner kroner.
I en svær tid har der på det seneste været to lyspunkter for Super Arena Fonden, der er i betalingsstandsning efter tagkonstruktionen i arenaen brød sammen i begyndelsen af januar.
Men det får dog på ingen måde advokat Ole Borch, der er tilsyn og talsmand for fonden, til at bryde ud i løssluppen optimisme.
- Det har ikke nogen selvstændig betydning, siger han om DCB Pros beslutning om fortsat at satse på Ballerup som rammen om seksdagesløbet.
- Der er et stykke vej endnu, før den er hjemme. Dels skal vi finde ud af, hvem der er den ansvarlige, og hvad der derefter skal ske, og alle gode kræfter arbejder sammen og har forrygende travlt, lyder det fra Ole Borch.
En skønsmand arbejder på at finde ud af, hvor fejlen i bygningen ligger, og derefter vil det vise sig, om det ansvarlige firma kan betale for skaderne, eller om en forsikringsselskab vil dække det.
Ole Borch sætter et stort spænd på vurderingen af, hvor meget det koster at genskabe arenaen, og det kan være alt fra 20 millioner kroner til 50 eller måske endda endnu mere, er hans bud.
Udover at reetablere taget bliver det også formentlig også nødvendigt at få en ny cykelbane og idrætsgulv til arenaen. Det er ikke nok med lappeløsninger de steder, taget faldt ned.
Sne, frost og siden tøvejret har sat sit præg på banen og gulvet, så en gennemgribende udskiftning bliver nødvendig.
============================================================
2003.Jan.23
Dalsgaard: Staten bør undersøge arenaen
Af Thomas Frederiksen
Klarhed: Ballerups borgmester tilslutter sig ønsket om en uvildig undersøgelse af sammenbruddet i Ballerup Siemens Arena.
- Jo klogere man kan blive på tingene, jo bedre, og lige fra den første dag ønskede jeg en uafhængig havarikommision, der skulle stå for de tekniske undersøgelser, siger Ballerups borgmester Ove E. Dalsgaard (S), som samtidig er formand for Statens Byggeforskningsinstitut.
Han ønsker, at instituttet tager sig af opgaven at undersøge tagstyrtet i Ballerup Siemens Arena den 3. januar, men der mangler grønt lys fra Økonomi- og Erhvervsminister Bendt Bendtsen.
Statens Byggeforskningsinstitut er underlagt Erhvervs- og Boligstyrelsen, og her er holdningen, at Ballerup Siemens Arena er en privat sag, da det ikke er en offentlig bygning, og der er tillid til den uafhængige syns- og skønsmand, der skal undersøge kollapset.
Det har Ove E. Dalsgaard også, men han understreger, at pågældende person hovedsageligt skal finde ud af, hvem der har ansvaret for sammenbruddet. Borgmesteren ønsker en bredere undersøgelse.
- Jeg har ingen mistillid til syns- og skønsmanden, men derfor kan man da godt se mere generelt på, om sådan en konstruktion som arenaen er en god eller dårlig idé, siger han og henviser til, at andre bygninger i Danmark, blandt andet Gigantium i Aalborg og Club Danmark Hallen i Valby, har lignende konstruktioner med tagspær i spænd.
Udover Ove E. Dalsgaard har blandt andet byggekonstruktørernes faglige organisation, Konstruktørforeningen, et stærkt ønske om en offentlig undersøgelse.
- Det burde være i myndighedernes klare interesse at opklare årsagerne til en ulykke, som kunne have kostet menneskeliv, mener faglig sekretær i foreningen, Jacob Ravn Thomsen, der mener, at det er i samfundets interesse at få svar på en tække spørgsmål. For eksempel:
- Er der fejl i de normer og tekniske forskrifter, som man har beregnet og bygget efter?
- Kan limtræ overhovedet bruges i forbindelse med konstruktioner af denne type, og i så fald, hvad betyder det for lignende byggerier andre steder?
- Kan man bevæge sig ind i lignende bygninger uden risiko?
Ballerup Kommune er særdeles involveret i arenaen. Både som medstifter af Super Arena Fonden, der er i betalingsstandsning, som yder af lån under opførelsen på samlet over 20 millioner kroner, og som arena for kommunens foreninger og skoler.
============================================================
2003.Jan.23
Loyalitet over for Ballerup
Af Thomas Frederiksen
Håb: Seksdagesløbet skal blive i arenaen.
DBC Pro, som er selskabet bag det københavnske seksdagesløb, afslog i sidste uge at flytte den folkekære og traditionsrige sportsbegivenhed til Parken på Østerbro.
Bag afslaget gemmer sig en stor loyalitet over for Ballerup Siemens Arena, som man nærer et stort håb om kommer op at stå igen efter store del af taget styrtede ned for et par uger siden.
Dette medførte, at seksdagesløbet i år måtte aflyses i arenaen.
Parken Sport & Entertainment, selskabet der driver nationalarenaen og fodboldklubben FC København, meldte sig på banen som afløser fra arenaen, men dog på den betingelse at cykelløbet skulle flyttes til Parken de næste tre år.
Og det ville DBC Pro ikke være med til. En arena uden seksdagesløbet som flagskib ville svær at få op stå igen.
- Det må man sige ja til. Man må forstå det på den måde, at vi har en klar interesse i, at arenaen skal være klar igen, siger sportslig leder i DBC Pro, Henrik Elmgreen.
Moderselskabet DBC var med til at stifte arenaen sammen med Team Danmark og Ballerup Kommune. Og bygningen var et længe næret ønske om en moderne og stationær bane for dansk cykelsport.
Forventningerne blev indfriet allerede i fjor, da VM i banecykling fandt sted på dansk grund for første gang siden 1956.
- Det ville slet ikke gå at køre cykelløb seks dage om året i Parken, og det resten af året skulle foregå i arenaen, mener Henrik Elmgreen.
Han forventer, at der atter kan køres cykelløb i Ballerup Siemens Arena i 2004, og seksdagesløbet dermed igen kan levere tilskuerne stemning og fest.
- De signaler vi har fået siger, at der er politisk vilje til, at det kommer op at stå igen, og alt andet ville da også være en skandale, siger Henrik Elmgreen.
Økonomiudvalget i Ballerup Kommune har da også, som beskrevet i Ballerup Bladet i sidste uge, givet 1,4 millioner i udlæg til at sikre arenaen, så resten af bygningen i hvert fald ikke falder sammen.
Finde synderen
DBC Pro vil ikke i første omgang kræve erstatning fra Super Arena Fonden, der i øjeblikket er i betalingsstandsning blandt andet for at imødegå sådanne krav lige nu.
-Det er klart, at vi har lidt nogle konkrete tab, men vi ved også, at hallen er uden skyld og ikke kan dække det. Vi venter derfor på, at ansvaret bliver placeret, og når synderen - om man så må sige - er fundet, må vi se, hvad det kan blive til.
Udover Parken tilbød Forum også at huse seksdagesløbet for i år, og det var uden betingelser for at binde sig for flere år.
Men det blev også et nej til Forum, hvor der ellers er kørt seksdagesløb fra 1930"erne og frem til for et par år siden.
- Det var et favorabelt tilbud, men vi skulle selv stå som økonomisk ansvarlig, og det ville alene koste 1,2 millioner kroner at få flyttet en cykelbane fra Herning herover, siger Henrik Elmgreen.
============================================================
Tillæg 1a
Ballerup Bladet 2003.Jan.23
Analyse: Danmark tjente 10 millioner på VM
Af Thomas Frederiksen
Fortjeneste: VM i Banecykling i Ballerup gav mange millioner kroner i statskassen, viser analyse fra Idrætsfonden Danmark.
Alverdens cykelhjul drejede rundt ved VM i banecykling i Ballerup Siemens Arena i september, og den danske samfundsøkonomi cyklede med på det store arrangement.
En såkaldt effektanalyse fra Idrætsfonden Danmark viser, at det offentlige tjente 10 millioner kroner på begivenheden i form af indtægter til Ballerup Kommune, Københavns Amt og staten.
Og det er især statskassen, som har fået glæde af pengene. Det er sket i form af moms og punktafgifter fra de køb, som gæster udefra foretog i hele hovedstadsregionen.
Det er specielt - og ikke særligt ikke overraskende - caféer, restauranter og hoteller, som har haft glæde af de mange besøgende, og i analysen beskrives VM-turisterne som et livsnydende publikum.
Det betød næsten 40 millioner kroner ekstra i turistomsætning. De fleste overnættede mellem syv og ni nætter i området, og det betød, at der i alt var 25.241 ekstra overnatninger i København og omegn i den periode.
Det påvirkede også beskæftigelsen positivt, at der var VM i banecykling i form af 77 ekstra årsværk, som svarer til jobs. Også her er det især hotel- og restaurationsbranchen, der har haft glæde af begivenheden.
Gæsterne var blandt andet cykelryttere, pressefolk og tilskuere fra både ind- og udland. Effektanalysen bygger på 400 interviews med disse aktører omkring den store sportsbegivenhed i Ballerup.
Idrætsfonden Danmark er stiftet af idrætsorganisationer, turistforeninger og staten.
============================================================
2003.Febr.04
Sagen skal for Tilsynsrådet
Af Jørgen Nielsen
Politik: Konservative Birte Passer vil undersøge sagen til bunds.
Hvad sker der i sagen omkring Ballerup kommunes engagement i Siemens Arena?
Hvor mange skattekroner er i virkeligheden bundet til projektet?
Hvad hænger kommunalbestyrelsesmedlemmerne på rent personligt og juridisk set?
Der er er mange spørgsmål, der blæser i vinden, og derfor ønsker det konservative medlem af Ballerup kommunalbestyrelse, Birte Passer, en dybtgående undersøgelse af sagen om det kommunale forhold til Siemens Arena.
– Jeg indbringer snarest sagen for Tilsynsrådet for Københavns amt. På et tidspunkt står arenaen klar til brug igen, og så skal driften i gang. Jeg vil godt vide, i hvor høj grad kommunale kroner er blandet ind i den sag, siger Birte Passer. Og hun fortsætter:
- Jeg ser det i høj grad som min politiske opgave at passe på skatteborgernes penge. Derfor skal det slås fast med syvtommersøm, at jeg og det konservative folkeparti i Ballerup fra starten har været imod kommunens engagement i Siemens Arenaen, siger Birte Passer.
============================================================
2003.Febr.04
Dalsgaard: Politisk plat
Af Jørgen Nielsen
Siemens: Ove E. Dalsgaard tager afstand fra de konservative forberedelser til en Tilsynsrådssag. Han glæder sig til gengæld over den konservative erhvervsminister Bendt Bendtsens initiativer til større offentlighed.
Borgmester Ove E. Dalsgaard ser med stor overraskelse og skepsis på de konservative planer om at udarbejde en sag for Tilsynsrådet.
- Jeg mener, der er tale om politisk plat i en meget ulykkelig situation. Hvis de konservative havde ment, at der var noget galt i sagen om Siemens Arena, så burde de have taget stilling på et meget tidligere tidspunkt.
Det er enhver lokalpolitikers ret og pligt at rejse sager ved Tilsynsrådet, men i dette tilfælde mener jeg, at de konservative fisker i politiske rørte vande, siger Ove E. Dalsgaard i en kommentar.
Til gengæld er han meget tilfreds med de initiativer, som den konservative erhvervs- og økonomiminister Bendt Bendtsen har taget for at få større offentlighed omkring årsagerne til, at taget styrtede sammen.
- Jeg har hele tiden slået til lyd for, at vi fik den størst mulige offentlighed om undersøgelsen, der skal klarlægge årsagerne til ulykken i Siemens Arena. Jeg kender selv de personer, der skal arbejde med undersøgelsen, og jeg har fuld tillid til deres indsats.
Ballerup kommune har i øvrigt stillet kontorer og faciliteter til rådighed for undersøgelsens arbejde, oplyser borgmester Ove E. Dalsgaard. Han ser i øvrigt positivt på de store bestræbelser, der i øjeblikket udfolder sig for at få rekonstrueret det økonomiske fundament for arenaen.
En ældre medborger i kommunen har foræret borgmesteren en bog med titlen "Lev livet uden bekymringer".
- Den har jeg læst med stor interesse og taknemmelighed, siger borgmester Ove E. Dalsgaard.
============================================================
2003.Febr.24
Skønsmand: Limtræ er i orden
Af Thomas Frederiksen
Arena: Undersøgelsen af tagets sammenstyrt ventes afsluttet i næste uge.
Det er formentlig ikke limtræet, der har været noget i vejen med, da to store tagspær faldt sammen i Ballerup Siemens Arena den 3. januar i år.
Flere har ellers gisnet om, at dette materiale kan være farligt i sig selv, da der har været ulykker i Finland, hvor limtræ også var en del af konstruktionerne.
Men der er ikke noget i vejen med limtræ, mener Hans Jørgen Larsen, som er den ene af to skønsmænd, som undersøger, hvad der gik galt i arenaen.
- Limtræ er et fremragende materiale. Vi har endnu ikke nået grænsen for, hvad man kan lave i limtræ, heller ikke i Ballerup, siger Hans Jørgen Larsen, der er anerkendt ingeniør og en af landets førende eksperter i bygningskonstruktioner.
Sammen med den anden skønsmand Peter Thorup forventer han, at undersøgelserne afsluttes i næste uge.
Hans Jørgen Larsen vil ikke på forhånd afsløre, hvad de er nået frem til, men han fortæller lidt kryptisk, at situationen i Ballerup har sin egen historie.
- Der er tale om helt specielle problemer, og det er særlige forhold, som gør sig gældende, siger han.
- Jeg vil spændt vente på at se, hvem der skal betale, lyder det fra skønsmanden.
Det kan tolkes som om, at ansvaret ikke umiddelbart kan placeres, at resulatatet af undersøgelserne kan diskuteres. Det vil skønsmanden dog ikke bekræfte.
- Det kan jeg ikke sige noget om. Det er noget parterne må finde ud af. Vores opgave er at fortælle, hvad der er gået galt, fastslår han.
Peter Thorup og Hans Jørgen Larsen er udpeget som skønsmænd af voldgiftsnævnet, som erstatter domstole i sager, som kræver hurtig afgørelse, hvor der er økonomiske interesser på spil.
Hvornår resultatet af undersøgelsen bliver offentliggjort vides endnu ikke. Advokat Ole Borch, som er tilsyn og talsmand for superarena-fonden, der er i betalingsstandsning, forventer dog, at det sker i løbet af to-tre uger.
- Når den er der, vil vi forholde os til den, siger han og lover, at resultaterne bliver offentliggjort.
Repræsentanter fra de involverede firmaer og forsikringsselskaber, der står bag arenaen, skal i de kommende uger og kigge hinanden dybt i øjnene, når konklusionerne er klar.
============================================================
2003.Marts.17
Håb: Arenaen står færdig til efteråret
Af Thomas Frederiksen
Bendt B: Minister strammer loven for byggeri.
I forrige uge kom den længe ventede syns- og skønserklæring, der fortalte, hvad der gik galt, da store dele af taget i Ballerup Siemens Arena brød sammen den 3. januar i år.
Advokat Ole Borch, der er talsmand for superarenafonden i betalingsstandsning, håber og tror derfor, at arbejdet med at få genopført arenaen snart kan gå i gang.
Som flere har peget på, inden erklæringen var færdig, drejer det sig om alvorlige regnefejl i konstruktionen, der bærer taget.
Nu skal en eller flere virksomheder påtage sig ansvaret for de forkerte beregninger, og dermed skal de og/eller deres forsikringsselskaber betale for renovering af taget og eventuelle erstatninger for aflyste arrangementer i 2003.
Det er ingeniørfirmaet Jørgen Wessberg A/S og limtræsproducenten Lilleheden, som er i søgelyset. Ingen af dem var dog straks ude at tage det fulde ansvar, og det blev af flere medier udlagt som om, at genopbygningen af arenaen enten har meget lange udsigter eller måske aldrig nogensinde sker.
- Det er den yderste konsekvens, hvis der kommer en voldgiftssag, som vil trække ud. Men jeg tror på andre løsninger, siger advokat Ole Borch til Ballerup Bladet.
- Generelt er der en konstruktiv vilje til at få det løst, men det er da klart, at ingen udsteder en blankocheck på forhånd.
Ole Borch forventer, at arenaen atter kan tages brug i løbet af 2003.
- Jeg har en optimistisk indstilling, og jeg både tror og håber, at vi når en færdig konstruktion, så arenaen er færdig til efteråret, lyder det fra advokaten.
Kollapset i Ballerup har i øvrigt fået Erhvervs- og Økonomiminister Bendt Bendtsen (K) til at stramme praksisen omkring nyt byggeri.
Bendt Bendtsen udtaler i en pressemeddelelse:
- Jeg har besluttet at stille krav om, at såkaldte statikere skal kontrollere alle dele af byggeriet. Desuden kræver jeg, at byggerier, hvor mange mennesker samles, altid skal kontrolleres af en statiker, der ikke er deltager i projektet.
- Jeg indskærper – med henvisning til Siemens Arena – over for kommunerne, at de lever op til deres ansvar som bygningsmyndighed og gør alt for at sikre den højeste kvalitet i den kommunale byggesagsbehandling.
============================================================
2003.Marts.27
Strid om ansvar for kollaps
Af Thomas Frederiksen
Arena: Jørgen Wessberg A/S er sikker på, at kun limtræsproducenten er skyld i tagets sammenbrud. Meget dristigt lyder det fra producenten.
Det kan tage sin tid at få en afklaring på ansvaret for tagets sammenbrud i Ballerup Siemens arena den 3. januar.
- Sandsynligheden for en voldgift bliver større og større, som en involveret part udtrykker det.
En voldgift kan strække sig i op til halvandet år, og dermed må fremtiden for Ballerup Siemens Arena fortsat betegnes som uvis.
Der er uenighed mellem den rådgivende ingeniør på den ene side, og andre aktører på den anden.
I sidste uge udsendte det rådgivende ingeniørfirma, Jørgen Wessberg A/S en pressemeddelelse, hvor de fralægger sig ethvert ansvar for kollapset.
- Erklæringen placerer således entydigt ansvaret for fejlberegningerne hos leverandørerne af limtræsspærene, Lilleheden A/S, lyder det i pressemeddelelsen, og den administrerende direktør Stig Wessberg uddyber:
- Der kan ikke være nogen, der er i tvivl om, hvem der har ansvaret. Vi har forholdt os til, hvad der står i syns- og skønsrapporten, siger han.
Syns- og skønsrapporten er ikke offentlig, men i en pressemeddelelse blev konklusionerne fremlagt.
Her fremgik det, at tagets styrt skyldtes, at limtræsspærene var underdimensioneret. Som følge af fejl i beregningerne.
Det vil sige, at spærrene faktisk kun var beregnet til at klare en fjerdedel af, hvad de blev brugt til.
Hos limtræsproducenten er man indstillet på at tage et medansvar. Men firmaet uenig i, at Lilleheden A/S alene bærer skylden.
Om pressemeddelelsen fra Jørgen Wessberg A/S siger J.C. Nielsen, administrerende direktør i Limtræ Danmark, der er moderselskabet for Lilleheden, meget kortfattet:
- Han er meget dristig i sine påstande.
Om et eventuelt medansvar siger Stig Wessberg:
- Man kan naturligvis altid have en mening om, at vi skulle have fundet andres fejl. Men vi håber naturligvis, at der snart kommer gang i renoveringen af arenaen.
Talsmand for Superarena-fonden, advokat Ole Borch, siger om Jørgen Wessberg A/S" udmelding:
- Vi lever i et frit land, og man skal da have lov til at udsende de pressemeddelelser, man har lyst til.
Ole Borch har ikke lyst til at kommentere udmeldingen eller skyldsspørgsmålet:
- Fra arenaens side vil vi ikke procedere sagen i pressen. Vi har en dialog i gang, og når den er afsluttet, vil vi lægge det frem.
Talsmanden for superarena-fonden, der har været betalingsstandsning i over to måneder, regner fortsat med, at genopbygningen af velodromen i Ballerup snart kan gå i gang.
- Jeg siger - halvt i spøg halvt i alvor - at jeg har indgået den første halve aftale med en, der vil leje arenaen den 8. november i år. Det håber jeg at kunne opfylde, siger Ole Borch, der på trods af, at fronterne mellem firmaerne synes trukket skarpt op, stadig fornemmer vilje til at komme i gang.
- Ingen har nægtet at være med, så jeg er fortrøstningsfuld. Livet er jo nu engang lidt mere nuanceret end kategorisk ja eller nej, som han udtrykker det.
============================================================
2003.Marts.31
Tilsynsråd frikender Ballerup
Af Thomas Frederiksen
Arena: I orden at kommunen støtter arena, men påtale for at det ikke nævnes i regnskabet.
Det er ganske lovligt, at Ballerup Kommune er involveret i Ballerup Siemens Arena, og der er omkring 45 millioner kommunale kroner i bygningen.
Det fastslår Tilsynsrådet for Københavns Amt, efter kommunens engagement har været behandlet.
Kommunens relationer til arenaen er kommet i fokus, efter taget brød sammen den 3. januar.
Tilsynsrådet bad selv om en redegørelse fra kommunalbestyrelsen i Ballerup i slutningen af januar, og efterfølgende har den konservative gruppe bragt sagen for rådet, da et flertal i kommunalbestyrelsen udbetalte et beløb på 18 millioner kroner til forsikringsselskabet Codan som følge af en garanti den 27. januar i år.
Tilsynsrådet nævner i sin afgørelse, at den kommunale styrelseslov § 68 a. siger god for, "at en kommune kan deltage i selskaber, foreninger og fonde, som varetager opgaver, som kommunen selv kan løse, uanset at selskabet, foreningen, fonden også varetager opgaver, som kommunen selv kan løse."
Det vil med andre ord sige, at når arenaen benyttes af den lokale breddeidræt og andet foreningsliv, er det i orden, at kommunen har penge i projektet, selvom det også benyttes til kommercielle messer og eliteidræt.
Derfor er konklusionen:
"Tilsynsrådet finder på den baggrund, at Ballerup Kommune lovligt har kunnet deltage i fonden og engagere sig i opførelsen af Ballerup Siemens Arena."
Men selvom den kommunale støtte er helt i orden, har Tilsynsrådet dog også kritiske bemærkninger til Ballerup Kommune for at overtræde Styrelsesloven ved ikke at bogføre garantiforpligtelserne på henholdsvis 10 millioner kroner i kommunens regnskab i 2000 og 8 millioner i 2001.
Tilsynsrådet lægger i sin afgørelse vægt på, at de ikke tager stilling til, om det har været hensigtsmæssigt, at Ballerup Kommune er økonomisk involveret i arenaen, og om den kommunale sagsbehandling har været i orden, og om kommunens rolle er blevet større, end det først var oplyst.
Tilsynsrådet rolle er alene at vurdere, om det er lovligt eller ej.
============================================================
Tillæg 1b
CyclingWorld 2002.Marts.31:
VM gav indtægter uden for banen
Afholdelsen af VM i banecykling i Danmark i september 2002 medførte indtægter på cirka 40 millioner kroner for det danske samfund.
Det viser en effektanalyse af begivenheden udarbejdet af Idrætsfonden Danmark, som blandt andre Danmarks Idræts-Forbund og Danmarks Turistråd står bag. Analysen viser, at VM i banecykling genererede en indtjening på knap 32 millioner kroner i Københavns Amt, hvor begivenheden fandt sted, mens resten af landet tjente godt seks millioner kroner på mesterskabet.
Beregninger viser, at deltagere, pressefolk og tilskuere i gennemsnit brugte 1.000 kroner per døgn på overnatning, restaurantbesøg, indkøb og turistattraktioner. Desuden gav cirka halvdelen af dem, der deltog i undersøgelsen, udtryk for, at de godt kunne tænke sig at vende tilbage til Danmark eller Storkøbenhavn, mens 7 ud af 10 respondenter oplyste, at de i forbindelse med VM-begivenheden tog på sightseeing andre steder i Danmark.
Kilde: DIF
Kurt's Kommentar:
Tal og talbegreber er ikke altid helt enkle.
Ifølge CyclingWorld ser regnskabet, sådan som jeg forstår begreberne, noget mere optimistisk ud.
Eller står der måske det samme, bare med andre ord?
Under alle omstændigheder har cykel-VM været en god forretning for Danmark i almindelighed og for lokalsamfundet i særdeleshed.
============================================================
2003.April.01
Arena skal være udendørs
Af Thomas Frederiksen
Afklaring: Taget droppes på Ballerup Siemens Arena, og det er der store muligheder i.
Måneders spekulationer og tovtrækkeri er nu endelig forbi. Ballerup Siemens Arena kan snart tages i brug igen.
Det fortæller centralt placerede kilder, der i disse dage er ved at lægge sidste hånd på modellen for arenaens fremtid.
Det bliver primært i sommerhalvåret, at arenaen kan benyttes, da de involverede parter har besluttet at genopføre den uden tag.
Det bliver en langt billigere løsning, da der ikke skal investeres i et ny tagdækning.
Men til gengæld skal faciliteterne udskiftes indenfor, da alle materialer, både gulv, bane og sæder, skal kunne tåle al slags vejr.
Ifølge Ballerup Bladets oplysninger skal en stor del af denne udskiftning alligevel ske som følge af skaderne, efter taget styrtede ned den 3. januar.
Cykel-entusiaster ser det som et fremskridt, at arenaen skal have udsigt til åben himmel.
Godt nok kan der ikke køres seks-dages løb i de mørke vintermåneder, men til gengæld kan der skabes en ægte stemning med frisk luft og røde kinder lige som på den gamle Ordrupbane.
Og der kan både arrangeres DM, EM og VM i banecykling alligevel, cykelryttere skal jo kunne klare lidt af hvert. På tilskuerpladserne bliver der dog mulighed for en begrænset overdækning.
Cykelbanen bliver så fleksibel, at den hurtigt kan gemmes væk og gøre plads til andre aktiviteter.
I sommermånederne skønner man, at det bliver en stor succes, når anlægget skal bruges til at opføre amfiteater og opera.
Det er meningen, at Ballerup om få år skal kaldes nordens Verona på grund af den unikke arena for åben himmel.
Akkurat som rockkoncerter med store navne vil kunne trække publikum til arenaen.
Blandt andet kan man forestille sig, at Paul McCartney giver en ekstra koncert i den nyopførte Ballerup Siemens Arena i begyndelsen af maj, når han alligevel er i Danmark. Sandsynligheden for at det sker, er særdeles stor, forlyder det i musikverdenen. Eks-beatlen holder meget af intime koncerter og frisk luft.
Det vil samtidig være en god kapitalindsprøjtning for Ballerup Siemens Arena, som igen skal på fode, også økonomisk, og i gang med at betale lånene til især Ballerup Kommune tilbage.
Godt nok er McCartney en dyr herre, men koncerten kan tjenes hjem ved høje billetpriser, salg af tv- og radiorettigheder og ikke mindst sponsorer, der gerne vil knyttes til begivenheden, er ræsonnementet hos arrangørerne.
============================================================
2003.April.07
Ove E: Et juridisk punktum
Af Thomas Frederiksen
Arena: Endnu ingen afklaring på genopbygningen af idrætsbygningen på Marbækvej.
Som Ballerup Bladet skrev i sidste uge, er Tilsynsrådet for Københavns Amt nået frem til, at Ballerup Kommunes relationer til Ballerup Siernes Arena er fuldt lovlige.
Det glædede naturligvis borgmester Ove E. Dalsgaard (S), som på på det seneste møde i kommunalbestyrelsen udtalte:
- Jeg har aldrig været i tvivl om, at det forholdt sig sådan. Jeg kan godt forstå, at nogen i kommunalbestyrelsen har været påvirket af omtalen af Farum-lignende tilstande, men nu er der sat et juridisk punktum.
Den konservative Birte Passer var lettet over, at kommunalbestyrelsen ikke har truffet beslutninger på et forkert grundlag.
Men diskussionen om kommunens rolle er ikke forbi, fastslår hun.
- Vi ville gerne have belyst problemstillingen og har ikke brugt ordet klage. Vi vil se nærmere på sagen, og så vil vi formodentlig vende tilbage til den. Der er jo punkter i sagen, der handler om fonden og de mange tabte penge, udtalte hun.
Knud Engaard (V) hæftede sig ved, at der fortsat er grund til at vurdere kommunens afhængighed af arenaens succes.
- Det er en uklog konstruktion, hvor kommunen er henvist til at træde til, hver gang fonden er i økonomisk knibe, mener han.
Knud Engaard erkendte dog, at sammenblandingen af kommunale og erhvervsmæssige interesser er i orden, efter Styrelsesloven blev ændret for år tilbage.
Birte Passer bragte også situationen omkring skønsrapporten på banen. Hun ønske, at den bliver offentlig. Et ønske som borgmesteren også er erklæret tilhænger af.
Men hun undrede sig over, at kommunaldirektør Allan Vendelbo til fagbladet Ingeniøren havde udtalt, at Ballerup Kommune ikke vil kræve, at rapporten offentliggøres.
Til det svarede borgmesteren, at kommunen ikke har krav på at få den private undersøgelse offentliggjort, men han vil drøfte det med Passers partifælle, økonomi- og erhvervsminister Bendt Bendtsen.
Desuden nævnte Ove E. Dalsgaard er der meget snart sker en afklaring omkring genopbygningen af arenaen.
- Jeg forventer snart, at der sker noget. Jeg er underrettet om, at det vil tage omkring tre måneder, så arenaen står klar til efteråret, siger han.
Om afklaringen siger advokat Ole Borch, talsmand for Superarenafonden, mens fonden er i betalingsstandsning.
- Det går ikke så langsomt, som man kunne frygte, men heller ikke så hurtigt, som nogen, deriblandt borgmesteren, kunne håbe.
Han har dog tidligere udtalt, at han trods af stærkt modstridende meldinger hos de involverede i byggeriet, forventer, at arenaen står klar til efteråret, og han fornemmer vilje hos alle parter til at finde en løsning.
============================================================
2003.Maj.05
Arena-løsning trækker ud
Af Thomas Frederiksen
Hårdknude: Firmaer stadig ikke enige om, hvem der skal betale for omfattende renovering af Ballerup Siemens Arena.
- Det går lidt for stille og roligt, lyder det fra en repræsentant for et involveret firma.
Forhandlingerne mellem firmaerne bag byggeriet af Ballerup Siemens Arena og ikke mindst deres forsikringsselskaber er stadig i gang.
Men nogen afgørende udvikling er der ikke sket, selvom det nu er to måneder siden, at rapporten fra syns- og skønsmændene var klar.
Rapporten, som i øvrigt ikke er offentlig, fastslog, at årsagen til, at store dele af taget i arenaen styrtede sammen den 3. januar i år, var en alvorlig regnefejl i konstruktionen af limtræsspær, som bar taget.
Men blandt de involverede parter er der ikke enighed om ansvaret for denne fejl.
Det rådgivende ingeniørfirma Jørgen Wessberg A/S udsendte kort tid efter en pressemeddelelse, hvor de fralagde sig ethvert ansvar og samtidig pegede på, at det var limtræsproducenten Lilleheden, der var ansvarlig for fejlen.
Lilleheden erklærede sig samtidig klar til at tage en del af ansvaret, men mente, at de var flere, som var skyldige i brøleren.
Ikke meget tyder på, at denne grundlæggende uenighed har ændret sig siden da. Kilder oplyser over for Ballerup Bladet, at forhandlingerne virker noget fastlåst, da nogle firmaer sætter sig op i et hjørne.
Og som tiden går, bliver det dyrere og dyrere at få arenaen ordnet igen. Des længere tid der er et åbent hul, jo mere tager bygningen skade indvendigt, og samtidig løber regningen til de indvendige stilladser op.
Genopbygningen kommer til at koste i hvert fald et to cifret millionbeløb.
Ballerup Bladet har forsøgt at få en kommentar til situationen fra advokat Ole Borch, som er talsmand for Superarenafonden, mens den er i betalingsstandsning, men det kunne ikke lade sig gøre, da han har været bortrejst.
============================================================
2003.Maj.19
Elmgreen: Deadline 1. juni
Af Thomas Frederiksen
Arena: Hvis der skal være 6-dagesløb til næste vinter, bør genopbygningen være sat på skinner i løbet af en måned, udtaler cykelløbets sportslige leder.
Minderne har man da lov at have.
I et lokale i arenaen kører sort/hvid filmen "6-dagesløbet" fra 1958 med Poul Reichardt i hovedrollen. Masser af stemning og fest i skærende kontrast til bygningen i Ballerup, hvor der er et kæmpe hul mod himmelen og et stillads, der holder taget oppe.
Danmarks Mr. Cykling, Henrik Elmgreen, holdt et afslappet foredrag i torsdags i arenaen med masser af nostalgiske anekdoter foran omkring 25 interesserede tilhørere, der blandt andet blev udsat for en skrap quiz.
Henrik Elmgreen håber naturligvis, at historien om den folkelige idrætsbegivenhed fortsætter til næste år, men så skal der snart ske noget.
- Vi venter i spænding, og der skal ske noget den kommende måned, hvis vi skal planlægge den kommende vintersæson.
Som omtalt før i Ballerup Bladet er de involverede parter langt fra enige om, hvordan ansvaret for kollapset skal placeres.
Og i cykelkredse vurderer man situationen til at være alt eller intet lige nu.
- Om 14 dage bliver det afgjort, om der kommer en voldgift eller ej, som det blev udtrykt af generalsekretær i DBC- dansk Bicycle Club, Ole Kjeldsen til foredraget i torsdags.
En voldgift vil være uheldig både for dansk cykelsport og Ballerup Kommune. Det kan trække genopbygningen ud i flere år.
Danmarks nationalstadion Parken vil gerne arrangerede 6-dagesløbet, men det virker ikke særlig attraktivt på Henrik Elmgreen.
Ikke fordi han tvivler på, at den velsmurte forretning på Østerbro kan løfte opgaven.
- Men ønsker man en hal, hvor der kan være cykelløb seks dage om året eller 360 dage? spurgte han retorisk.
Han anser det for usandsynligt, at der kan være to 6-dages løb i Københavnsområdet, derimod kan han godt tænke sig et comeback til løbet i Herning.
Det første danske 6-dagesløb blev kørt i Forum i 1934, og siden da har det været frekvensen for løbene været særdeles svingende.
Der har været pauser på over 10 år førhen, da selskabskonstruktioner bag 6-dagesløbene pludselig ikke havde flere penge, og derudover er der også kommet en krig i vejen engang.
- Der har været mange morsomme modeller omkring det, som Henrik Elmgreen med et smil konstaterer.
Han har beskæftiget sig organisatorisk med cykelløb i over 30 år.
Først var han sportslig leder af Ordrupbanen, i 1980 blev han ansat på Vinterbanen, som dengang var selskabet bag 6-dagesløbet, hvor han avancerede til sportslig leder i 1984.
I dag er Henrik Elmgreen sportslig leder i DBC Pro, som arrangerer 6-dagesløbet i Ballerup. Eller burde gøre det, hvis rammerne var optimale.
============================================================
2003.Maj.26
Mens vi venter
Af Thomas Frederiksen
Leder
I disse dage arbejdes der på højtryk for at finde en løsning på genopbygningen af Ballerup Siemens Arena. Firmaer og forsikringsselskaber vender og drejer sig til det sidste.
For Ballerups og dansk cykelsports skyld må man håbe, at der sker noget meget snart. Som tidligere omtalt i Ballerup Bladet har DBC- Dansk Bicycle Club- sat en deadline, som hedder 1. juni, hvis der skal køres 6-dagesløb næste år.
Det er meget snart. Derfor må budskabet til alle involverede parter være: Giv og tag, og lad os komme videre, så arenaen ikke ender som en ruin eller en lager for konserversdåser.
Muligvis skal konstruktionen være anderledes, hvis og når arenaen bygges om. Startkapitalen var i sin tid for lille, erkender involverede parter, og muligvis bør areaen selv arrangere 6-dagesløbet og dermed få indtægterne for det folkekære løb.
Det er dog ikke det vigtigste lige nu. Nu skal et eller flere firmaer påtage sig skylden og se at komme i gang..
============================================================
2003.Maj.30
Arena-løsning nærmer sig
Af Thomas Frederiksen
Genopbygning: Ballerup Kommune giver nyt lån på op til to millioner kroner til arenaen.
Endelig ser der ud til at ske noget. Fem måneder efter tagets sammenbrud den 3. januar i år tyder meget på, at redningsplanen for Ballerup Siemens Arena er ved at være på plads.
På et kommunalbestyrelse mandag aften besluttede Ballerup Kommune sig for at give 1,4 millioner kroner i et nyt udlæg. Et beløb som kan forhøjes til 2 millioner som yderligere sikkerhed i projektet.
I januar gav kommunalbestyrelsen et tilsvarende beløb til sikring af de resterende dele af taget.
Panthaverne i arenaen giver et samlet udlæg på tre millioner kroner, som skal betales tilbage, når skyldsspørgsmålet for arenaens sammenbrud er placeret. Dette sker ved en voldgift senere.
I første omgang bliver hullet i arenaen dækket, og de resterende limtræsspær i taget skal forstærkes.
- Det bliver den mest sikre bygning, der eksisterer i dette land, forsikrer Ballerups borgmester Ove E. Dalsgaard (S), som forventer, at arenaen kan åbnes igen midt i oktober.
Hvis dette bliver tilfældet, er den klar til den kommende vinterbanesæson med cykling og dermed også det populære 6-dagesløb.
Fonden bag idrætsbygningen, Superarena Fonden, gik i betalingsstandsning efter sammenbruddet i januar.
Siden da har advokat Ole Borch været talsmand og tilsyn for fonden og arbejdet hårdt på en løsning.
Han vil ikke gå i detaljer med planen for en genopbygning.
- Der ligger noget, som kan blive til en plan. Men mange års erfaring siger mig, at jeg ikke vil sige noget, før alle parter har underskrevet en aftale. Og det er ikke sket endnu, siger Ole Borch.
Det er COWI Consult, som har lavet projektet, og hovedentreprenøren Hoffmann og producenten Lilleheden står for at føre det ud i livet.
Genopbygningen ventes at koste omkring 28 millioner kroner, og både Hoffmann og Lilleheden har lagt penge i projektet.
De forskellige parter, som har stået bag opførelsen af arenaen, er ikke blevet enige om skyldsspørgsmålet, og dermed ender det med en voldgift eller retssag.
============================================================
2003.Juni.04
Lokalpolitikere strides om arena
Af Thomas Frederiksen
Genopbygning: Gensidige beskyldninger om uansvarlighed i kommunalbestyrelsen i Ballerup.
Genopbygningen af Ballerup Siemens Arena er sat på skinner.
På et ekstraordinært kommunalbestyrelsesmøde i Ballerup i mandags vedtog politikerne at bevilge to millioner kroner i udlæg for at få den første del af genopbygningen i gang.
Men det skete ikke uden kritiske bemærkninger. Den borgerlige opposition stemte mod udlægget.
- Arenaen har bragt Ballerup Kommune i en meget udsat situation, det har vi sagt fra første sag, lød det fra Venstres Knud Enggaard, der frygter, at kommunen skal stille garantier for endnu flere penge.
- Der er ingen redegørelse for det videre forløb. Der er tale om en salami-metode, hvor man skærer flere skiver af kommunens økonomi, sagde han med henvisning til, at Ballerup Kommune allerede har ydet over 40 millioner kroner til arenaen i diverse indskud, garantier og lån.
Socialdemokraterne og SF mente, at de borgerlige partier optrådte uansvarligt og politisk udnyttede tagets sammenbrud den 3. januar.
- Hvis hallen får lov at stå med taget åbent, så er hele vores part gået tabt. man må som politiker leve med de beslutninger, som tidligere kommunalbestyrelser har indgået, lød det fra gruppeformand Søren Christiansen (S).
- Hvis vi sagde nej, ville der være et stort gabende sår midt i Ballerup. Det ville være svært at forklare borgerne, der er intet alternativ, udtrykte Ulrik Falk-Sørensen (SF).
Oppositionen hæftede sig til gengæld ved, at de hele tiden har været modstandere af kommunens engagement i arenaen, og så sent som i december 2002 - kort tid før sammenbruddet - var blevet oplyst og superarenafondens dårlige økonomi.
- Hvem er det egentlig, som er uansvarlig og har har brugt million efter million af skatteborgernes penge i denne sag? spurgte Birte Passer (K).
Borgmester Ove E. Dalsgaard (S) nævnte, at der arbejdes med et nyt koncept for superarenafonden, som for tiden er i betalingsstandsning. Men der er intet afgjort.
For at styrke den skrøbelige økonomi i fonden er der fra flere sider peget på, at fonden selv skal arrangere 6-dagesløb og dermed score overskuddet i stedet for at leje arenaen ud til DBC Pro, der i øvrigt er medstifter af fonden.
============================================================
2003.Juli.01
Fond bag arena må give op
Af Thomas Frederiksen
Borgmester og kurator forventer, at arenaen opføres trods konkurs.
I sidste uge måtte Super Arena Fonden give op og erklære sig konkurs næsten et halvt år efter, at fonden trådte i betalingsstandsning efter tagets sammenbrud den 3. januar.
- Driftstabet efter at have ligget stille et halvt år er så stort, at fonden ikke længere kunne overleve økonomisk, siger advokat Ole Borch, som har været talsmand og haft tilsyn med fonden, mens den var i betalingsstandsning.
- Og fonden var jo ikke overdrevet likvid i forvejen, konstaterer han om arenaens sårbare økonomi allerede inden limtræsspærrene i taget knækkede.
Ole Borch er nu kurator for fonden, det vil sige administrator af konkursboet.
Han forventer dog stadig, at arenaen kommer på fode. Ballerup Kommune har allerede for en måned siden givet tilsagn om at være med i en genopbygning.
Men arenaen skal føres videre af et nyt selskab.
- Ja, det gamle er klistret ind i alt for meget gammel gæld, siger Ole Borch.
Ballerups borgmester Ove E. Dalsgaard kalder konkursen en naturlig følge af det alt for lange forløb, hvor involverede firmaer ikke kunne blive enige om ansvaret for tagets sammenbrud.
Borgmesteren finder dette forløb frustrerende og krænkende for retsbevidstheden. Han forventer dog, at genopbygningen snart kan gå i gang, og at der køres seks dages løb i arenaen til næste vinter.
Ove E. Dalsgaard fortæller, at der er drøftelser i gang om etablering af et nyt selskab, som skal drive arenaen videre.
Også her kan man forvente Ballerup Kommune som deltager.
- Der arbejdes med forskellige modeller, så der kan sikres en fornuftig drift, siger han.
Ove E. Dalsgaard forventer, at Ballerup Kommune får sit seneste udlæg til arenaen tilbage, da det er det eller de ansvarlige firmaer for sammenstyrtningen, som skal betale det.
Dette spørgsmål skal dog først klares ved en retssag, da parterne som bekendt ikke kunne blive enige om ansvaret for kollapset.
Tidligere har kommunen givet flere garantier og lån til fonden på samlet 27 millioner kroner. Derudover blev der udbetalt 18 millioner til forsikringsselskabet Codan efter betalingsstandsningen i januar.
Efter konkursen er det stærkt tvivlsomt, hvor mange af disse penge Ballerup Kommune som kreditor vil få igen.
Kommunen er selv medstifter af fonden sammen med DBC - Dansk Bicyckle Club - og Team Danmark. Arenaen stod færdig i december 2001, og der har blandt andet været seks dages løb og VM i banecykling på stedet.
============================================================
2003.Juli.21
Arena-aftale snart på plads
Af Thomas Frederiksen
Genopbygning: Det tyder på, at taget atter kommer på arenaen. Nu skal der etableres nyt selskab efter konkursen. Kommunalt lån på ni millioner kroner synes definitivt tabt.
Aftalen for arenaens genopbygning er formentlig klar i denne uge. Måske allerede når disse linjer læses. Og denne gang skulle det være ganske vist.
- Der mangler kun en enkelt underskrift, så det sætter jeg virkelig min lid til, siger advokat Ole Borch, der er kurator for konkursboet Ballerup Superarena Fonden.
Han har tidligere i forløbet ikke givet udtryk for samme optimisme for genopbygningen med så kort varsel, selv ikke da Ballerup Kommune sagde god for aftalen i begyndelsen af juni.
Både han og Ballerups borgmester Ove E. Dalsgaard (S) har før meldt ud, at de trods arena-fondens konkurs i slutningen af sidste måned forventer, at det traditionsrige 6-dagesløb køres i bygningen næste vinter.
Men genopbygningen er i sig selv ikke nok, med fondens konkurs skal der være et nyt selskab, som driver arenaen.
Også her er der forhandlinger, men der holdes lidt igen, indtil aftalen for en genopbygning er klar.
- Der er mange gode tiltag i gang. Men lige så enig jeg er i, at der skal ske noget, lige så svært er det at lægge planer for en virksomhed, når der er hul i taget, konstaterer Ole Borch.
Der skal dog hurtigt ske noget, for at planerne om 6-dagesløb i arenaen bliver til noget. Tidligere har DBC - Dansk Bicycle Club, sat 1. juni som frist for en afklaring.
Denne deadline er forlængst overskredet, og hvis arrangøren skal nå at indgå aftaler med sponsorer og ryttere til det indendørs cykelløb til januar eller februar, skal der være en ny ejer for arenaen på plads i løbet af august.
Og flere - både i Ballerup Kommune og i cykelverdenen - peger på, at arenaen selv bør arrangere 6-dagesløb for at begge dele kan blive en økonomisk succes.
I den hidtidige model lejede fonden bygningen ud til DBC Pro, der var arrangør.
Kommunen, som er medstifter af fonden, har bidraget med omkring 45 millioner kroner til arenaen. Heraf er 27 millioner kroner lån og garantier, og det er uvist hvor mange af disse penge, som kommer tilbage igen.
Lånet på ni millioner kroner er formentlig allerede tabt, da det ikke er tinglyst, mens garantien på samlet 18 millioner kroner er pantsikret.
Og her er det sandsynligt, at der bliver hel- eller delvis dækning, lyder det fra Ole Borch.
- Uden dog at tage stilling til, om det bliver 1 eller 100 procent, som han siger.
Da Ballerup Kommune samtidig er den yderste panthaver, bliver det nok ikke alle 18 millioner kroner, som kommunen får igen.
============================================================
2003.Juli.21
Et halvt år med hul i taget
Af Thomas Frederiksen
Arena: Det var vinter, det blev vår, og nu er det højsommer. Gang på gang er en genopbygning blevet udsat.
Det var fredag den 3. januar 2003. En stille dag lige efter nytår. Mange holdt stadig juleferie, og de fleste var indstillet på en stille arbejdsdag.
Men sådan blev det ikke for alle. Klokken 7 om morgenen faldt to limtræsspær sammen i Ballerup Siemens Arena, hvor der nu var et kæmpe hul til himlen.
Lykkeligvis kom ingen mennesker til skade, da taget styrtede sammen. To mennesker var dog til stede i arenaen, en fysioterapeut og en kunde, men de var heldigvis i læ i et selvstændigt lokale.
Over et halvt år senere er der stadig et kæmpe hul i arenaen, der mere og mere fremstår som en ruin.
Siden da er fonden bag arenaen gået i betalingsstansning og senere konkurs, og de involverede firmaer - og ikke mindst deres forsikringsselskaber - har ikke kunne finde ud at påtage sig ansvaret for sammenbruddet.
Der gik ikke mange dage efter kollapset, før fonden gik i betalingsstandsning.
Imens blev der sat en privat undersøgelse i gang, det skulle afgøre, hvorfor en bygning på kun lidt over et år kunne styrte sammen.
Når fejlen var fundet, måtte det ansvarlige firma træde til og betale for en genopførsel, og så kunne arenaen hurtigt kunne komme op at stå igen.
Sådan burde det være, men sådan var det ikke. Da syns- og skønsmændenes rapport var færdig, pegede de på en alvorlig regnefejl i limtræsspærrenes dimensionering, som det hedder i fagsprog, som årsagen til sammenbruddet.
Og man skulle mene, at de ansvarlige oven på den alvorlige hændelse havde så meget ære og følte så meget ansvar, at de hurtigt ville blive enige om en genopbygning, som de ansvarlige måtte betale.
Men det var ikke tilfældet. Ingeniøren Jørgen Wessberg A/S rykkede ud med en pressemeddelse, hvor de fralagde sig ethvert ansvar og i stedet pegede på, at producenten af træet Lilleheden stod alene med aben.
- Meget dristigt, lød det om denne påstand fra Lilleheden.
Enige kunne man ikke blive, og spørgsmålet om ansvaret ender som en retssag. For at hindre at arenaen ender som et nyt Colosseum, er entreprenøren Hoffmann og Limtræ Danmark sammen med COWI gået sammen om en genopbygning af taget.
Her har Ballerup Kommune og de øvrige panthavere også bidraget økonomisk. Det er den aftale som formentlig i disse dage skrives under.
============================================================
EKSTRA
Ballerup Bladet 2003.Juli.28
Elitesport godt i kommunal reklame
Af Hans Hansen
25-årige Matti Petersen er netop færdig som cand. merc. på Handelshøjskolen. Han har undersøgt elitesport i Ballerup i sin hovedopgave, som han fik et flot 11-tal for.
Betaler det sig for kommunerne at bruge elitesport I deres reklame for sig selv?
Ja, bestemt.
Det mener den 25-årige Matti Laakonen Petersen fra Helsingør, nyslået cand. merc. fra Handelshøjskolen i København.
Han gør det med en vis vægt, for som hovedopgave til studiet i afsætningsøkonomi har han undersøgt spørgsmålet med Esbjerg og Ballerup kommuner som eksempler, og det gav ham topkarakteren 11. Selve opgaven har også en vis vægt - 160 A4-sider med tekst, tabeller og henvisninger.
- Det var lidt af et tilfælde, at jeg valgte Ballerup. Det var egentlig fordi jeg læste, at man ikke ville overtage Lyngbys daværende superligahold, og så troede jeg at Ballerup havde et mere afslappet forhold til elitesport. Med seksdagesløbene i den nye Siemens Arena viste det sig ikke at være helt rigtigt. Esbjerg har længe satset på eliteidræt (fodbold og ishockey).
- Elitesport har et godt image, det er populært stof, der dækkes bredt i medierne. Kommunerne bruger det i deres markedsføring både for at tiltrække virksomheder, tilflyttere og turister, og for at vise de nuværende borgere at de bor i en dynamisk og aktiv kommune.
Siden 80-erne er kommunerne mere og mere kommet til at ligne private virksomheder. Fra at være myndighedsorganer er de blevet serviceorganer, og derfor føler de det nødvendigt at markedsføre sig i kampen for at skille sig ud fra alle andre kommuner.
- Elitesport kan dog næppe stå alene, mener han. Der må også andet til, f. eks. en aktiv kulturpolitik. Elitesport har også mindre heldige sider som f. eks. doping, som dog endnu ikke har overskygget det gode image. Fodbold, håndbold og ishockey er de bedste idrætsgrene, fordi de omtales mest. Cykling, f. eks. seksdagesløb, er mindre godt, fordi det kun foregår få uger om året.
Mange kommuner forsøger at opdyrke eliteidræt med organsationer, der støtter eliteidræt, som f. eks. Team Ballerup i Ballerup.
Først med opførelsen af cykelbanen Siemens Arena i 2002 (seksdagesløb, banecykling) er Ballerup i nævneværdig grad blevet omtalt i forbindelse med eliteidræt.
Ballerup har ellers som så mange andre kommuner lagt mest vægt på breddeidrætten. Kommunen har bygget mange gode idrætsanlæg, ikke mindst Ballerup Idrætspark, der betegnes som et "kraftcenter " for den lokale idræt.
Kommunen lægger stor vægt på skoleidrætten, hvor man har fordoblet antallet af idrætstimer. Det sker ud fra borgmester Ove Dalsgaards filosofi om, at "sport er godt, motion er sundt, og før børn kan lære at skrive, skal de have fysik til at løfte blyanten".
Først de senere år er elitesporten kommet ind i Ballerups idrætspolitik. Det førte til dannelsen af Team Ballerup, hvis erklærede målsætning er at "sætte Ballerup på landkortet som topsportsby".
Men hvis der skal ske noget stort på sportsområdet, er det stadig op til klubberne selv. Kommunen støtter gerne initiativer, men har ingen planer om selv at sætte noget igang. Den mener, at den i forvejen er tilstrækkelig kendt af både af virksomheder (det er den største erhvervskommune i Københavns amt) og borgere.
Matti Petersen mener, at man godt kan sige, at Ballerup bruger elitesport i sin markedsføring, omend i beskedent omfang. Dels fordi man har Team Ballerup, dels på grund af sit engagement i Siemens Arena, der ikke kan bruges i øjeblikket på grund af sammenstyrtningen.
Og Matti selv?
Ja, han er igang med at skrive ansøgninger.
Man får ikke et job bare fordi man har 11 i sin hovedopgave.
Drømmejobbet er på et af de bureauer, der netop har specialiseret sig i sport som markedsføringsredskab, men også indenfor kommunerne skulle der være muligheder.
============================================================
2003.Juli.28
ARENAEN - en god sag (læserbrev)
Som cykelsports-interesseret har det været interessant, men også lidt sørgmodigt, at følge Ballerup Bladets dækning af sagen omkring det sammenstyrtede tag på arenaen.
I Brøndby, hvor jeg bor, har vi efterhånden i mange år haft en lignende diskussion omkring fodboldklubben Brøndby, og den kommunale opbakning af klub og stadion. Ganske tankevækkende er argumenterne for og imod fodboldstadion/cykelarena stort set de samme i Brøndby som i Ballerup.
DERFOR:
Selvom jeg absolut ikke er fodboldinteresseret, bakker jeg SELVFØLGELIG Brøndby op, fordi
- fodboldklubben udfører et ubetaleligt ungdomsarbejde,
- fodboldklubben udfører et ubetaleligt PR- og goodwill-arbejde for Brøndby kommune i almindelighed og
- fodboldklubben udfører et ubetaleligt PR- og goodwill-arbejde for Brøndby's virksomheder i særdeleshed.
Ligesom i Ballerup har der også i Brøndby nu og da været behov for kommunale redningsaktioner, som uden tvivl har kostet penge (og medført voldsomme diskussioner), men som på længere sigt på enhver måde har betalt sig ind igen.
Hvis jeg har forstået sagen ret, skal Siemens Arena'en bruges til mange andre ting end netop cykelløb.
Det må betyde, at man har yderligere et antal strenge at spille på i denne sag.
Konklusionen kan derfor vanskeligt blive andet end, at man i egen interesse skal bakke arenaen op.
Hvad ellers!
Venlig hilsen
Kurt Starlit
Hyldeager 26
2605 Brøndby
============================================================
2003.Aug.05
Byg arenaen op igen - nu (læserbrev)
Ejvind Madsen skriver:
Det har været trist her i sommer at se på hullet i taget på Siemens Arena, men det har sandelig også været trist at læse flere negative indlæg her i Ballerup Bladet om genopbygningen.
I det år Arenaen var i fuld drift, så man både 6-dagesløb og verdensmesterskaber i banecykling med mange tilskuere, ligesom der var en succesfuld boligmesse, en koncert, store firmafester og flere andre arrangementer.
Arenaens geografiske placering er god. Den generer ikke andre beboere og det øvrige byliv i Ballerup, og den er nem at komme til, hvis man kommer lidt langvejs fra i bil - man skal blot dreje fra ved motorvejsfrakørsel nr. 1.
Alle burde være stolte af, at den nye Arena er kommet til Ballerup Idrætspark. Den kan blive et stort aktiv for kommunen, som bør støtte op alt hvad den kan - om nødvendigt også økonomisk.
Uanset ejerforholdet bør kommunen tage initiativ til, at genopbygningen snarest går i gang og hullet i taget bliver lukket i ordentlig tid inden efteråret, så man undgår yderligere ødelæggelser af vintervejret. Derved kan arenaen være igang igen til vinter, og på Ballerup Boulevard og på Motorringvejen får man igen noget ordentligt at kaste et blik på, når man kører forbi.
Som hallen ser ud nu, får man det umiddelbare indtryk, at et missil er skudt adskillige tusinde kilometer ved siden af.
============================================================
2003.Aug.05
Hvad koster den næste? (læserbrev)
Jørn Haargaard, Linde Alle 23, Ballerup skriver:
Ifølge oplysninger i pressen har flertallet i kommunalbestyrelsen hidtil brugt 45 mio. kr. på Siemens Arenaen.
Egentlig er pengene brugt på en erhvervsdrivende fond, der kun delvist er ejet af Ballerup Kommune.
En måned før denne fonds konkurs bevilger flertallet yderigere 2 mio. kr.
Og inden årets udgang risikerer kommunens borgere, at flertallet yderligere bevilger et 2-cifret millionbeløb som nye indskud, tilskud eller garantihæftelser for Siemens Arenaen.
Da planerne om Arenaen dukkede op, var borgmesteren også formand for Team Danmark. Disse forhold medførte, at kommunen blev part i den erhvervsdrivende fond, der stod for opførelse og drift af Siemens Arenaen. Gennem Siemens Arenaens første par år bevilgede kommunalbestyrelsens flertal både tilskud og lånegarantier til dækning af ordinære underskud på driften.
Ved afslutningen af 2002 skulle der somænd bevilges yderligere driftstiskud for at holde fonden likvid.
Det var nemt at se, at kommunen i de følgende år skulle indskyde nye millioner.
Siemens Arenaen havde vist sig som en hvid elefant, som år efter år ville blive en byrde for kommunens kasse.
Men så kom tagets kollaps, fondens betalingsstandsning, og nu konkurs.
Dermed har kommunen fået chancen for at komme af med den hvide elefant.
Men de udtalelser som borgmesteren og hans politiske kollegaer hidtil er kommet med, antyder ikke at kommunen vil benytte sig af denne chance.
Lad gå, at kommunalbestyrelsens flertal som spekulation bevilger 2 mio. kr. for at beskytte den restværdi, der måtte være i konkursboets aktiv, nemlig Arenaen.
============================================================
2003.Aug.06
Genopførsel kan gå i gang
Af Thomas Frederiksen
Endelig: Syv måneder efter kollapset i Ballerup Siemens Arena, kan der sættes nyt tag på bygningen.
Efter længere tids forhandling er der nu enighed om en genopbygning af Ballerup Siemens Arena, hvor dele af taget brød sammen den 3. januar i år, da to limtræsspær faldt sammen.
Siden da har et stort hul åbnet sig mod himlen, og en genopbygning har ikke kunnet gå i gang, da firmaerne bag opførelsen ikke kunne blive enige om, hvem der havde fejlen for kollapset.
Dette spørgsmål trækker ud og bliver afgjort i retten. Men i løbet af sommeren har der, som Ballerup Bladet tidligere har skrevet, alligevel været tætte forhandlinger om en genopbygning af taget.
Allerede i begyndelsen af juni godkendte kommunalbestyrelsen i Ballerup en aftale, hvor kommunen som panthaver giver et nyt udlæg på op til to millioner kroner, når nyt tag skal sættes på.
Penge som skal betales tilbage, når retssagen af skylden for kollapset er afgjort.
Denne aftale er nu underskrevet af hovedentreprenøren Hoffmann A/S og producenten Limtræ Danmark A/S, som tilsammen lægger omkring 15 millioner kroner i genopførelsen af taget.
Det er Cowi, som har udarbejdet projektet, som både omfatter opsætning af to nye træspær samt forstærkning af de ti øvrige spær i bygningen.
Om der kommer 6-Dagesløb i arenaen til næste år, er endnu ikke afgjort.
Dels er det uklart, hvor mange skader der er sket på bygningen gennem de syv måneder, reparationer af disse er ikke med i denne aftale, og dels er fonden bag arenaen under konkurs.
Så den store sportsbegivenhed forudsætter, at en ny organisation kommer på plads.
Kurator for konkursboet, advokat Ole Borch, oplyser i en pressemeddelelse, at taget er på plads i begyndelsen af december.
============================================================
2003.Aug.12
Nødråb fra en fortvivlet mand (læserbrev)
Bent Röder, formand for DBC, skriver:
Der er nu gået 7 måneder siden en del af taget på Arenaen i Ballerup er styrtet ned. Og endnu er der ikke enighed blandt de ansvarlige om, hvornår genopbygningen går i gang.
Der har været utallige møder parterne imellem i disse 7 måneder, og inden hvert møde er der blevet sagt, at NU KOMMER DER EN AFGØRELSE. Men jeg må konstatere, at bortset fra, at man har understøttet taget, og vi selv nødtørftigt har overdækket en del af selve banelegemet, er der så at sige intet sket.
For hver dag der er gået siden den 3. januar er skaderne bare blevet større og større. Regn, sne, stormvejr har forårsaget at elinstallationerne, reklameskilte er faldet ned og vand er trængt ind overalt.
DBC er en amatørklub, og fra at have cirka 150 medlemmer har der efter indvielsen i Ballerup været en tilgang på yderligere 150 børn og unge, fordi mulighederne for træning hele året nu var tilstede.
Vi solgte den gamle Ordrupbane, hvor der har været kørt cykelløb siden 1881, da klubben blev stiftet, og investerede hele salgsindtægten på 18 millioner i areneaen. Efterårs- og vintersæsonen står lige for døren, og ifølge de oplysninger jeg har, vil det tage cirka to måneder at retablere tagkonstruktionen.
Men det er ikke kun tagkonstruktionen der skal laves.
For de, der har set ødelæggelserne på selve cykelbanen og tilskuerpladserne, nedfaldne elinstallationer o.s.v. forestår der et stort og udgiftskrævende arbejde, og amatørklubben DBC har ingen reserver.
Hvor er Dansk Idrætsforbund?
Cykelsporten har ved verdensmesterskaber og olympiader hjemført mange medaljer til Danmark.
Betyder det overhovedet ikke noget?
Hvor er Lokale- og Anlægsfonden?
Jeg ved godt at man siger, at denne fond ikke støtter den professionelle idræt, men DBC er ikke en professionel klub!
(Debatindlægget blev tilsendt redaktionen før genopførelsesaftalen var på plads)
============================================================
2003.Aug.18
Sammenbruddet skyldes Lilleheden
Af Thomas Frederiksen
Offentlig: Syns- og skønsrapporten kan nu findes på Ingeniørens hjemmeside.
Det var grove fejl hos producenten Lilleheden, som var årsag til sammenstyrtningen i Ballerup Siemens Arena den 3. januar.
Det konkluderer fagbladet Ingeniøren, efter bladet er kommet i besiddelse af syns- og skønsrapporten, som var færdig i marts, men hidtil har været holdt hemmelig for offentligheden, men nu kan findes på www.ingeniøren.dk.
"En kæde er ikke stærkere end det svageste led … Anbringer man bevidst et svagt led i kæden, afgør dette styrken. Dette er, hvad der er sket i Siemens Arena," skriver skønsmændene blandt andet i erklæringen og peger på graverende regnefejl fra Lillehedens side i tagkonstruktionen.
Lilleheden har dog ikke villet påtage sig ansvaret for sammenstyrtningen, og derfor ender det som en retssag.
Firmaet er dog involveret i den genopbygning af taget i arenaen, som skal finde sted de kommende måneder.
Den aftale er den rådgivende ingeniørfirma Jørgen Wessberg A/S ikke med i, og meget tyder på, at det især er mellem ingeniøren og producenten, at der har været uenighed siden sammenbruddet.
Således rykkede Jørgen Wessberg A/S allerede i marts ud med en pressemeddelelse om, at skylden ligger hos Lilleheden.
============================================================
2003.Aug.26
Arena drift (læserbrev)
Jørgen Bagge skriver:
"Vores" Arena - det må man vel godt kalde den nu med alle de (utilsigtede) kommunale penge, der er postet i den - skal have et nyt "driftsselskab" for at kunne komme videre, når man nu har fået lukket hullet i taget.
Hullet i økonomien er vist ikke omfattet af dette forlig.
Men har socialdemokratiet intet lært om erhvervsøkonomi af deres histories mange gode initiativer, men med en krank økonomisk skæbne?
Jo lidt, man opretter blot en fond, idet en sådan er en "selvstændig" juridisk person.
At fonden gik konkurs var jo desværre ikke overraskende for ret mange. Kun for dem der sidder på pengekassen, kom det åbenbart bag på. Den ulyksalige kollaps af salen har dog vist sig at være en "fordel", men kun for de netop omtalte.
Man slap nemlig for at fremkomme med et fondsregnskab for 2002.
Det ville formentlig have vist et ubehageligt negativt resulatet.
Men bestyrelsen har naturligvis vidst måske ikke i detaljer og dog, hvor det bar hen, regnskabsåret var jo gået.
Det var jo en ansvarlig personkreds, og administrationen var vel også på plads og ajour.
Men jeg kan godt opregne adskillige grunde til, at vi ikke får noget frem.
Den mest bekvemme grund er, at ved betalingsstandsningen overgik al materiale til den tilsynsførende advokat og senere kurator. Og han har ikke midler (i boet) til dette.
Men der må jo ligge en regnskabsmæssig balance fra december, som i givet fald kunne bruges til at opstille et regnskab, som godt nok ville være mangelfuldt, men som dog ville kunne give et fingerpeg om, hvor galt det stod til.
Jeg stiller mig gerne til rådighed til hjælp herfor.
(forkortet af red.)
============================================================
2003.Aug.28
Elmgreen: Håbet er ved at svinde
Af Thomas Frederiksen
Arena: Tvivlsomt om der kommer 6-Dagesløb til næste vinter. Uvisheden gør ondt på arrangøren.
Aftalen er skrevet under, men genopbygningen er endnu ikke gået i gang. Fonden bag arenaen gik konkurs i sommers, og der er endnu ikke etableret noget nyt selskab.
- Der er stadig håb om, at der kommer 6-Dagesløb, men det er et håb, som er ved at svinde, siger Henrik Elmgreen fra arrangøren DBC Pro - et datterselskab af den traditionsrige og kriseramte Dansk Bicycle Club - DBC.
- Det som gør mest ondt, er at man ikke kan svare folk, der ringer og spørger, om der kommer 6-Dagesløb næste vinter. Folk som har partoutkort og plejer at holde ferie samtidig med løbet, supplerer han.
Henrik Elmgreen tvivler ikke på den positive vilje fra Ballerup Kommune. Blandt andet har kommunen betalt ture for unge ryttere i DBC, som er gået økonomisk sukkerkold efter arenaens sammenbrud i januar.
Men han er utålmodig efter en løsning.
- Man må meget snart melde ud, og så kan det være, at udmeldingen bliver, at der ikke kommer et 6-Dagesløb næste vinter, siger han.
Da taget på arenaen styrtede sammen i januar var Henrik Elmgreen i forhandlinger med Parken om, at det store københavnske underholdnings- og sportsselskab skulle overtage løbet i sidste sæson.
Elmgreen valgte at sige nej i loyalitet over for Ballerup, da Parken betingede sig at skulle være arrangør i tre år.
- I de mest dystre øjeblikke kan jeg tvivle på, om det var rigtigt at sige nej til Parken. Men det var det, og jeg er glad for, at andre inden for cykelverdenen er enige i det, konstaterer han.
Henrik Elmgreen mener, at det er vigtigt med en stationær cykelbane, som kan benyttes året rundt, og dette krav vil Parken ikke kunne leve op til, da stedet bruges til cirka 30 fodboldkampe årligt samt blandt andet koncerter og speedway.
- For mig er det ikke kun et spørgsmål om 6-Dagesløb, men dette løb er trækplastret for at få gang i cykelsporten og arenaen, siger Henrik Elmgreen, der frygter, at den positive fremgang for cykelsporten bliver bremset. En fremgang som ellers kom med arenaen.
Genopbygningen af arenaen skulle gå i gang i løbet af et par uger, men man venter på en byggetilladelse fra Ballerup Kommune. Der er stadig forhandlinger om ejerskabet af arenaen. Der er ingen tvivl om, at kommunen fortsat vil være involveret. Borgmester Ove E. Dalsgaard (S) har tidligere understreget, at Ballerup har en forpligtelse til at leve op til løfterne, som er givet til DBC og cykelsporten i form af en permanent indendørs bane.
============================================================
2003.Nov.03
Siemens Arena klar til marts
Af Jørgen Nielsen
Sport: Fuld fart på arbejdet med at udbedre skaderne. Borgmester Ove E. Dalsgaard orienterer om udviklingen i annoncer i Ballerup Bladet.
Det er ganske vist. Arbejdet med at udbedre skaderne i Siemens Arenaen er i gang.
Organisationen bag denne indsats regner med, at hullet i taget er lukket inden nytår. Så begynder man for alvor på det store arbejde med at ordne skaderne indendørs, og i marts skulle banen være klar til brug, skønner borgmester Ove E. Dalsgaard.
Han ønsker fuld offentlighed omkring sagen og det forestående arbejde. Derfor informerer kommunen via annoncer i Ballerup Bladet, således at borgerne nøje kan følge med i genopbygningen af den store sportsarena.
Det er et samarbejde af frivillige aftaler mellem konkursboets bo-bestyrer Ole Borch, entreprenøren Hoffmann, Limtræ Danmark og panthaverne, der har gjort det muligt at starte på retableringen af Siemens Arena, før retssagen om den endelige fordeling af skyld og ansvar er færdig. Panthaverne er foruden Ballerup kommune, Codan Finansiering og Realkredit Danmark
Bobestyrer Ole Borch oplyser til Ballerup Bladet, at etableringen af den økonomiske konstruktion har været en særdeles vanskelig og langvarig opgave, der kun har været mulig, for Ballerups borgmester så aktivt og engageret har deltaget i processen. Han ønsker ikke at udtale sig om den verserende retssag, som kan trække ud i lang tid. Så kan man som borger i Ballerup glæde sig over, at der kun er få måneder til genindvielsen af hele Danmarks cykelbane.
============================================================
2003.Dec.08
Ekstra forstærket Arena klar til foråret
Af Lau Ishøj
Arenaen: Konkursboet færdigbygger Siemens Arena og forstærker tagspærene med kraftige jernkabler.
Siemens Arena i Ballerup vil stå helt færdig og klar til foråret 2004.
Der arbejdes netop nu hektisk om kap med vejret, og i tirsdags begyndte det nu forstærkede skelet til taget at tage form.
Forstærkningen består af nogle kraftige stålvire, der monteres udvendig på træet af de såkaldte trækbånd (konstruktionens nederste bue). Hver stålvire består af syv til otte en halv centimeter tykke jerntråde, som er indkapslet i plastik og lagt udenpå trækonstruktionerne.
Den gamle konstruktion havde ikke sådanne forstærkninger. Jerntrådene fæstnes til kraftige beslag på halvæggene, og det skulle udelukke alle mulige ulykker.
Det fortæller Jørgen Bruun, der er midlertidigt ansat som administrationschef for genopbygningen.
Som noget ganske specielt i dansk retshistorie, er han ansat af konkursboet.
Til gengæld er Jørgen Bruun den eneste ansatte ved Siemens Arena.
Han har været med fra starten af opførelsen for over fem år siden. Jørgen Bruun blev fyret da selskabet gik konkurs, men blev midlertidigt genansat - i første omgang indtil arenaen står klar igen.
Så at sige alle professionelle i kongeriget, som har forstand på sådanne tagkonstruktioner, har regnet på sikkerheden i den nye konstruktion - og fundet den ok. Selv nogle elever fra DTU har kastet sig over opgaven - og kunne heller ikke hitte den fjerneste usikkerhed/risiko, forklarer Jørgen Bruun, der lover, at hallen udefra vil se ud som ny allerede før jul.
Efter jul og nytår kommer turen så til de indvendige øvelser med udbedring af følgeskaderne, el-arbejde, banekonstruktionen med videre.
Så der bliver altså ingen seksdages-løb før tidligst vinteren 2004.
============================================================
2004.Marts.01
Arkitekt: Fire-fem ugers reparation
Af Thomas Frederiksen
Manden bag cykelbanen, Ralph Schürmann, vurderede ødelæggelserne i arenaen mandag formiddag.
Arkitekten bag cykelbanen, Ralph Schürmann, gæstede Ballerup Siemens Arena mandag formiddag og besigtigede de indvendige skader.
- Forfærdeligt at en smuk cykelbane nu ser sådan ud, bemærkede han, mens han så sig omkring på hans første besøg i arenaen siden sammenbruddet den 3. januar i fjor.
Han kunne blandt andet konstatere, at tre stykker af fundamentet for banen er brækket.
Derudover er der blandt andet flere vandskader på banen og tilskuerrækkerne.
Det er resulatet af næsten et år under åben himmel. Først kort før jul kom der nyt tag på.
Ralph Schürmann gætter på, at samtlige skader i arenaen kan repareres i løbet af fire-fem uger. Blandt andet skal banen slibes, og det alene vil tage et par uger.
Men på trods af det, er det særdeles tvivlsomt, om arenaen bliver klar til april, som kuratoren for den konkursramte arena-fond, advokat Ole Borch, ellers forventede omkring nytår.
Der er foreløbig ingen aftale om en reparation af banen og de indvendige skader mellem de involverede parter, og der er endnu ikke fundet en ny ejer, der vil drive arenaen videre.
I dansk cykelsport er håbet nu, at arenaen kan stå klar i forsommeren, så danske cykelryttere kan træne på banen før OL til august.
============================================================
2004.Marts.02
Ugens klumme: Arenaen
Alle med tilknytning til Ballerup kender situationen. Man møder nye mennesker og fortæller, at man kommer fra Ballerup.
Straks skifter ansigtsudtrykket hos den lyttende karakter i retning af det let ironiske:
Nå... der ligger jo Siemens Arenaen...
Hvad er det nu med den?
Hvad skete der egentlig den gang?
Og hvad sker der nu?
Og så kan man ikke svare tilfredsstillende på spørgsmålene - for man ved jo egentlig ingenting.
Rygter er der nok af. Ifølge nogle af dem skulle hallen genindvies den 12. marts, og selveste Bill Clinton skulle deltage...ja der kan man bare se.
Nu har vi brug for kendsgerninger. Kun de kan bringe balance i byens bevidsthed.
I begyndelsen af året bragte vi et læserbrev fra advokat Peter Hesselholt. Her efterlyste han svar på spørgsmål om arenaens forsikringsforhold. Der kom ikke noget svar. Derfor bringer vi læserbrevet igen.
Vi mener, at dette svar vil kunne kaste lys over de faktiske begivenheder, og det lys har borgerne i Ballerup krav på. Vi skal kende sandheden om Siemens Arenaens sikkerhed. Det er borgerne der har betalt en stor del af udgifterne med deres skattekroner.
============================================================
2004.Marts.02
Arenaen og forsikringen (læserbrev)
Advokat Peter Hesselholt, Bydammen 8, 2750 Ballerup skrev et læserbrev i begyndelsen af 2004 - men der kom aldrig noget svar. Vi mener at væsentlige dele af sandheden vil komme frem, hvis breve fik et svar af personer med kendskab til sagen. Derfor bringer vi det igen:
Vi har netop i alle medier fulgt tragedien om det ødelagte Nordsømuseum i Hirtshals. Årsagen kendes endnu ikke, men den kontante udmelding fra Tryg lyder, at forsikringen dækker hele skaden - også driftstab.
Tryg havde sørget for at genforsikring af evt. skade. Ingen problemer - så nu skal nordjyderne bare i gang med genopbygningen.
Hvorfor bringer jeg denne hændelse frem i Ballerup Bladet?
Det gør jeg, fordi det er meget nærliggende at spørge, hvorfor vi har haft så mange problemer med Siemens Arenaen, hvor skaderne den 3. januar 2003 også løber op i et gevaldigt beløb.
Det er oplyst for mig, at Siemens Arenaens ledelse skiftede skiftede forsikringen til CODAN pr. 1.1.2003 og CODAN vil ikke dække!
Har den daglige ledelse og/eller bestyrelse ikke vist "rettidig omhu" ved forsikringsskiftet?
Mig bekendt har boets kurator, advokat Ole Borch endnu ikke givet nogen forklaring på CODANs manglende dækning.
Jeg imødeser et svar, både af hensyn til mig og mange andre borgere i Ballerup Kommune.
============================================================
2004.Marts.02
Forskellige opfattelser (læserbrev)
Knud Haastrup, Baltorpvej 62 i Ballerup skriver:
Når jeg og andre synes, at kommunen har et problem med arenaen, så synes borgmesteren, at det er noget vrøvl.
Når vi andre synes, at det er mange penge, der er investeret i samme cykelbane, er det stadig borgmesterens opfattelse, at det er en god investering at være part i den nu konkursramte fond.
Når vi andre synes, at det bør overvejes meget grundigt om Ballerup Kommune endnu en gang skal bruge borgernes penge til at investere i en ny fond, så synes borgmesteren, at den overvejelse er rimelig let.
Når Dansk Bicycle Club mener, at have tabt hele deres formue ved investeringen i Siemens Arenaen, mener borgmesteren, at dette ikke er tilfældet med de penge kommunen har investeret i samme fond.
Når borgmesteren mener, at en retssag vil placere et ansvar således at kommunen får dækket alle sine omkostninger, er der andre der mener, at hele formuen er tabt.
Når der er borgere der mener, at forsikringsforholdene ikke var i orden, falstslår borgmesteren, at alle forhold omkring forsikringer var de bedst tænkelige.
Når vi nu har "taget hul" på spørgsmålet omkring Siemens Arenaen, bør borgmesteren venligst oplyse om følgende:
- er hele bygningen gennemgået for fejl?
- er der taget skridt til en retssag, og hvem anlægger sagen?
- hvem tegner den nye fond?
Ballerup Kommune har i denne måned netop færdiggjort en udbygning af Plejecentret Toftehaven, så jeg vil håbe for plejecentret og kommunen, at der er den fornødne dækning af alle forsikringsforhold.
============================================================
2004.Marts.02
Svar på læserbrev (læserbrev)
Borgmester Ove E. Dalsgaard skriver i sit svar til Knud Haastrup:
Ulykken i Moskva, hvor et tag styrtede ned over hundredvis af mennesker i et badeland, får mig til igen at tænke på, hvor forfærdelig galt det kunne være gået i Siemens Arena, hvis der havde været et arrangement, da taget kollapsede. Heldigvis skete der kun materiel skade i Arenaen.
I et læserbrev i Ballerup Bladet skriver Kurt Haastrup vidt og bredt om sine spekulationer om, hvordan jeg opfatter ulykken i Siemens Arena, og hvordan vi bedst kommer videre til gavn for kommunens borgere.
Haastrup går endda så vidt, at han spekulerer i, hvad andre mener at jeg mener. Længere ud på overdrevet kan man vist ikke komme. Kurt Haastrup behøver ikke spekulere i, hvad jeg siger eller mener. Jeg har aldrig lagt skjul på, at målet er at få gang i aktiviteterne igen. Formålet med vores involvering i opførelsen har jo lige fra begyndelsen været, at skabe et anlæg som kan give borgerne adgang til fritids- og kulturaktiviteter og som kan trække sports- og kulturarrangementer til vores område, som er attraktive for borgerne.
Arenaen har været drevet af en erhvervsdrivende fond. Hvis Kurt Haastrup vil vide noget om, hvad fonden har gjort konkret i forhold til forsikring, retssag o.s.v., så er jeg sikker på, at man vil være behjælpelig med svar. Kurt Haastrup kan også læse de mange artikler, der det sidste års tid har været i Ballerup Bladet. Der vil han også kunne finde svar.
For mig gælder det nu om, hvordan vi kommer videre. Så må vi se, hvem der vil være med til at varetage borgernes interesser bedst muligt i denne sag.
============================================================
2004.Marts.09
Nogle svar på Arena spørgsmål (læserbrev)
Formanden for kulturudvalget Tom Nielsen har sendt os følgende om arenaen:
I forbindelse med genoptrykningen af et læserbrev fra Peter Hesselholt, samt et læserbrev fra Kurt Haastrup, vil jeg hermed som forhenværende medlem af den nu tilbagetrådte fondsbestyrelse komme med et par kommentarer til sagen, som forhåbentlig også kan være svar på nogle af spørgsmålene.
Til Kurt Haastrup vil jeg gerne sige, at der ikke fra hverken kommunens side eller fra andre sider er investeret i nogen ny fond, idet der ganske simpelt ikke er etableret nogen ny fond og sandsynligvis heller ikke bliver det.
At DBC har tabt alle deres ca. 20 millioner skyldes at DBC's indskud var at betragte som et "gaveindskud", som et stærkt medvirkende økonomisk tilskud for at sikre, at der i det hele taget kunne etableres en indendørs cykelbane i Danmark. For disse mange penge fik DBC 2 bestyrelsesplader i fondsbestyrelsen, samt klublokaler i hallen og selvfølgelig træningsmuligheder året rundt. Nu, hvor fonden er gået konkurs, er de investerede penge tabt for tid og evighed. Dette er dybt tragisk for DBC og jeg synes (sammen med flere andre), at vi skylder klubben at gøre hvad vi kan for at de igen kan få så optimale træningsbetingelser som muligt.
Til spørgsmålet om bygningen nu er gennemgået for fejl, kan jeg kun sige at der er regnet af rigtig mange kyndige på området og det siges, at det nu er den mest sikre bygning i landet. Og så er der vel ikke andet at gøre end at tro på det. Hvad skulle vi ellers gøre?
Så er der hele forsikringsproblematikken som Peter Hesselholt spørger til. Her var hallen i hele byggefasen forsikret i Tryg. Men da Codan indgik som långiver i hallen, forespurgte Codan om det ikke ville være rimeligt at flytte forsikringen fra Tryg til Codan. Efter nogle forhandlinger skete dette med virkning pr. 1. januar 2003. Men da der stadig kører en retssag om erstatningsansvarlighed, må jeg selvfølgelig ikke udtale mig konkret om sagen, men i stedet henvise til fondens kurator, advokat Ole Borch.
Til spørgsmålet om, hvem der i dag ejer hallen, kan jeg oplyse at der er tre ejere eller panthavere. Og det er Realkreditforeningen, Codan og Ballerup Kommune, der alle tre har penge til gode i hallen. Disse tre panthavere er i gang med at forhandle sig frem til hvordan hallen kan videreføres såvel ejermæssigt som driftsmæssigt - uanset hvornår en retssag afgør hvordan forsikringssummerne kan fordeles og udbetales.
Det, der indtil nu er genetableret, har entrepenøren og limtræsleverandøren betalt for, suppleret med nogle mindre beløb til sikring af bygningen, som er betalt af de førnævnte tre panthavere.
Jeg håber at jeg har kastet lidt lys over sagen, også selv om jeg har undladt at svare på spørgsmål jeg ikke må udtale mig om grundet den verserende sag.
============================================================
2004.Marts.09
Kan ikke sammenlignes (læserbrev)
Advokat Ole Borch, som er kurator Ballerup Superarena-fonden, svarer her på læserbrevet fra advokat Per Hesselholt angående arenaens forsikring:
Jeg prøver generelt at besvare alle henvendelser jeg modtager - fra pressen såvel som direkte fra privatpersoner. Det har i sagen om Ballerup Arena været vanskeligt at overkomme, og jeg finder ikke jeg kan gå ind i en egentlig "debat" i avisens spalter i form af en længere og detaljeret "legal opinion" om de spørgsmål Peter Hesselholt rejser.
På den anden side er jeg opmærksom på, at et "ingen kommentar" kan blive opfattet som et forsøg på at dække over problemstillinger, og jeg opfatter det som mit opdrag at overdække arenaen - men ikke problemstillinger. Derfor vil jeg ganske kort her anføre, at man efter min opfattelse ikke kan sammenligne sagen i Nordsømuseet med Ballerup Superarena. Var arenaen "blot" brændt, havde sagen været ganske anderledes enkel - for selvfølgelig havde arenaen en indiskutabel brandforsikring.
Skaderne på Ballerup Superarena skal imidlertid henføres til nogle andre skadesårsager. Netop fordi der ikke er enighed imellem de mulige ansvarlige - herunder forsikringsselskaberne - om ansvar såvel som ansvarets mulige størrelse, er en retssag nødvendig for at få denne ansvarsplacering fastlagt. Der pågår således forhandlinger imellem en række parter - både i voldgiftsrettens regi og udenfor.
Selvom jeg til fulde respekterer, at der består en stor interesse i at vide, hvad der forhandles om, og hvilke argumentationer der anvendes, håber og tror jeg at ikke blot advokat Peter Hesselholt, men også Ballerup Bladets redaktion og læsere erkender og respekterer, at sådanne forhandlinger ikke kan føres igennem fuldstændige redegørelser i medierne. Forhandlingerne må finde deres resultat i de relevante fora - og først når det er sket, er det muligt at offentliggøre resultatet. På denne baggrund kan offentligheden herefte bedømme.
============================================================
2004.Marts.22
700.000 kroner for reparation af banen
Af Thomas Frederiksen
Positiv reaktion fra cykelsporten og kommunen på prisen for at genetablere cykelbanen i arenaen.
Det vil koste omkring 95.000 euro- lidt over 700.000 kroner - at reparere cykelbanen i Ballerup Siemens Arena.
Det er den tyske ingeniør og arkitekt Ralph Schürmanns vurdering, efter han besøgte arenaen i begyndelsen af marts.
Schürmann er arkitekten bag banen, som var under åben himmel i næsten et år, efter store dele af taget brød sammen den 3. januar i fjor. Hans konklusioner vækker glæde i cykelverdenen.
- Det er en lille post i det samlede beløb. Det glæder mig, at skaderne er så forholdsvis begrænsede, siger sportchef i DBC Pro, Henrik Elmgreen.
Også Ballerups borgmester Ove E. Dalsgaard er foreløbig tilfreds.
- Det er glædeligt, at det er til at overse, siger han.
Beløbet dækker dog ikke de beskadigede sæder på tilskuerrækkerne og gulvet uden om banen.
Som Ballerup Bladet skrev den 2. marts vil det tage omkring fire-fem uger at reparere cykelbanen.
Der mangler dog stadig en aftale, som sikrer både den indvendige reparation og en ny ejer, som kan drive arenaen videre med cykelløb, udstillinger og kommunale aktiviteter.
De tre panthavere - Ballerup Kommune, Realkredit Danmark og Codan - forhandler fortsat om disse forhold.
- Vi arbejder på højtryk på at finde en løsning, siger Ove E. Dalsgaard.
I fjor gik Ballerup Super Arena-fonden konkurs, og der bliver ikke stiftet en tilsvarende fond.
- Det tror jeg roligt, man kan sige. Det bliver ikke den konstruktion igen, lyder det fra borgmesteren.
Ballerup Kommune går formentlig ind i et nyt ejerforhold og besidder både jorden og parkeringspladserne uden om arenaen.
Hidtil har kommunen givet over 40 millioner i diverse tilskud og lån til arenaens virke både før og efter kollapset. Det er Ove E. Dalsgaards forventning, at nogle af de penge kommer tilbage.
Sideløbende kører en voldgift om ansvaret for kollapset. Den har panthaverne anlagt mod Hoffmann, Lilleheden, Jørgen Wessberg A/S, som var firmaerne bag byggeriet, som ikke kunne blive enige om en løsning.
Voldgiften ventes afsluttet på et tidspunkt næste år.
============================================================
2004.Marts.03
Borgmesteren positiv over for Ballerup Bladets Arena-forslag
Af Jørgen Nielsen
Borgmester Ove E. Dalsgaard ser fordele ved, at kommunen overtager Siemens Arena, men prisen skal være rigtig.
I sidste uge foreslag Ballerup Bladets klumme, at Ballerup Kommune gik ind og overtog Siemens Arena.
På den baggrund har bladet spurgt borgmesteren om hans holdning.
- Jeg synes det vil være en god ide, men prisen skal være den rigtige.
Det vil give kommunen en lang række fordele. Dels vil vi få en international attraktion i form af en proffessionel cykelbane. Vi vil også råde over et udstillingscenter i topklasse, og det vil have stor betydning for byens omdømme og rennommé.
Men jeg vil også fremhæve den betydning som hallen i givet fald vil få for borgerne, der får bedre muligheder for at dyrke alle former for idræt. Især den lokale cykelsport vil kunne drage fordel af en hal af Siemens Arenaens dimensioner, siger Ove E. Dalsgaard.
Han tilføjer, at i øjeblikket pågår vigtige forhandlinger, og i mandags blev byrådet orienteret om de foreliggende planer for arenaens fremtid.
============================================================
2004.April.15
Arenaen kan ende på tvangsauktion
Af Thomas Frederiksen
Ballerup Kommune er interesseret i at overtage arenaen, men Codan modarbejder sagen ifølge borgmester og kurator. Forsikringsselskabet afviser at være en bremseklods.
Det værste scenarie kan blive en realitet. Ballerup Siemens Arena kan meget vel snart ende på tvangsauktion.
Ballerup Kommune er interesset i at overtage arenaen, men i givet fald skal de to øvrige panthavere i bygningen Realkredit Danmark og Codan Forsikring være med på idéen.
- Før påske henvendte vi os til Realkredit Danmark med et købstilbud, og det har de svaret positivt på, men Codan skulle også være med på den, og var ikke positive reaktioner, siger Ballerups borgmester Ove E. Dalsgaard (S) og supplerer:
- Det kan ende med en tvangsauktion, det bliver snart afgjort.
Store dele af taget i arenaen brød sammen den 3. januar i fjor, og siden da er fonden bag arenaen gået konkurs, og de involverede firmaer bag byggeriet kunne ikke blive enige om ansvaret.
Ove E. Dalsgaard mener, at især Codan, som både er forsikringsselskab for arenaen og en af kreditorerne, siden kollapset har været en hindring for en løsning.
- Gennem hele forløbet har der ikke været positive reaktioner fra Codan for at finde en løsning og komme i gang med sagen.
Kurator for Ballerup Superarena Fonden, som er gået konkurs, advokat Ole Borch, bekræfter borgmesterens vurdering af forløbet.
- Det er fuldstændig præcist, siger han med ærgrelse i stemmen.
Søren Theilgaard, chefjurist i Codan, ønsker ikke at udtale sig om forhandlingerne.
- Der er drøftelser, og de er ikke afsluttet, siger han og tilføjer, at han er særdeles uenig med Ove E. Dalsgaard i Codans rolle efter arenaens sammenbrud.
- Det må jeg bestemt afvise. Jeg er noget skuffet over den måde, som borgmester Dalsgaard udtaler sig på. Han må forstå, at der er forskellige interesser og holdninger, og at det ikke kan være anderledes, siger han.
============================================================
2004.Juni.11
Dalsgaard: Kommunens penge sikres
Af Thomas Frederiksen
Flertal i kommunalbestyrelsen i Ballerup vedtog købet på lukket kommunalbestyrelsesmøde torsdag aften. Stærk borgerlig modstand.
Næsten halvandet år efter store dele af taget faldt sammen, er der nu fundet en løsning på, hvordan Ballerup Siemens Arena skal komme videre.
Som det gennem flere måneder har været kendt, har Ballerup Kommune ønsket at overtage arenaen, og det er nu en realitet.
- Det er en meget lykkelig situation, både for kommunen, den lokale idræt og cykelsporten, siger en glad borgmester Ove E. Dalsgaard (S).
Efter tagets sammenbrud i fjor gik fonden bag arenaen konkurs.
Siden har ejerskabet været uafklaret, indtil Ballerup kommune købte de to øvrige panthavere Realkredit Danmark og Codan ud af arenaen.
Ballerup Kommune har i forvejen givet omkring 45 millioner kroner til arenaen både før og efter tagkollapset i diverse lån, garantier og udlæg.
Det er nu forhøjet med et hemmeligt millionbeløb. Borgmesteren mener alligevel, at det er en god forretning for kommunen at overtage bygningen.
- Vi går ind og sikrer vores pant. Hvis vi ikke havde gjort noget, var de penge, som vi har skudt i arenaen, være tabt, i stedet sikrer vi investeringerne, mener Ove E. Dalsgaard.
Ballerup Kommune vedtog købet af arenaen på et lukket kommunalbestyrelsesmøde torsdag aften. De borgerlige partier stemte imod, mens flertallet med Socialdemokraterne og SF stemte for.
- Fra den første dag har vi været imod, og der er stadig stor usikkerhed i forhold til den fremtidige drift, siger Venstres Knud Enggaard.
- Jeg har det dårligt med, at vi skærer på skoler og plejehjem, samtidig med vi køber arenaen, lyder det fra Dansk Folkepartis Stig Møller Nielsen.
Den konservative Birthe Passer er også modstander af købet, men hun mener dog, at der er positive ting ved det.
- Ballerup får et bedre ry, når arenaen bliver lavet færdig, og jeg ønsker for alle Ballerups skatteborgere, at vi får en god slutning på dette her "eventyr", siger hun.
I forbindelse med købet af arenaen låner Ballerup Kommune penge af Indenrigsministeriet og venter på voldgiften om ansvaret for sammenbruddet i arenaen, som ventes færdig næste år.
Ballerup Kommune skal nu finde et firma eller en organisation som vil drive arenaen og arrangere cykelløb, udstillinger og andre arrangementer. Kommunen skal leje sig ind i arenaen, hvor lokale foreninger skal dyrke idræt, som tilfældet var inden tagets kollaps.
- Der er to aktører inde i billedet, fortæller Ove E. Dalsgaard.
Der mangler stadig en grundig indvendig renovation, som skal reparere gulvet, sæderne, banen og de elektriske installationer. Cowi Consult skal stå for projektet, og de enkelte opgaver skal i offentligt udbud.
Der kom nyt tag på arenaen omkring jul, efter flere involverede parter var gået sammen om penge til at finansiere det, blandt andet Ballerup kommune, som gav et udlæg.
============================================================
2004.Sept.09
Så skal banen være klar
Af Thomas Frederiksen
Reparationerne går i gang i denne uge, og efter nytår skal Ballerup Siemens Arena tages i brug.
I denne uge er den tyske arkitekt Ralph Schürmann i Ballerup. Han er manden, der har skabt cykelbanen i arenaen, og nu skal han sætte renoveringen af banen i gang. Et arbejde der vil tage fire-fem uger. Tyske tømrere kommer til Ballerup og arbejder på sagen.
Reparationen af banen er af arkitekten vurderet til at koste under en million kroner, men i alt skal der renoveres for omkring 13 millioner kroner i arenaen de kommende måneder, hvor der skal blandt andet skal udføres VVS-arbejde, el-installationer og reparation af gulve og sæder.
Arenaen stod under åben himmel i næsten et år fra tagets sammenbrud den 3. januar 2003 til sidste jul. Og det har sat sine spor.
Det er Ballerup Kommune, som betaler reparationen, og det er meningen, at kommunen skal få disse penge tilbage, når voldgiften om ansvaret for kollapset er afgjort engang ud i fremtiden. Akkurat som det er tilfældet med de kommunale udlæg til sikring af bygningen og senere genopførsel af taget.
Ballerup Super Arena Fonden gik konkurs i fjor, og efter lange, seje forhandlinger overtog Ballerup Kommune bygningen i juni, da kommunen med et hemmeligt to-cifret millionbeløb beløb købte de øvrige panthavere Codan og Realkredit Danmark ud af arenaen.
Et privat firma eller en organisation skal drive forretning i arenaen, som kommunen bortforpagter. Men indtil videre er det Danmarks Mr. cykelsport Henrik Elmgreen, som selv arrangerer 6-dagesløb til februar.
Ballerups borgmester Ove E. Dalsgaard (S) glæder sig til, at arenaen kommer i gang, og han har for nyligt oplevet sin by nævnt flere gange, da han så OL i tv.
- De omtalte Ballerup hvert femte minut, da der var banecykling. Blandt andet når, der var en rytter, der havde vundet VM i Ballerup, og også at der kommer danske ryttere med til næste OL i Beijing, nu når arenaen bliver klar, siger han ikke uden en vis stolthed i stemmen.
Arenaen har både før og efter sammenbruddet været genstand for stor politisk uenighed i kommunalbestyrelsen i Ballerup, hvor der ellers er enighed om langt det meste.
Der var i sin tid borgerlig modstand mod det kommunale engagement i fonden bag arenaen, akkurat som de konservative, Venstre og Dansk Folkeparti er modstandere af arena-købet for nyligt.
De mener, at projektet økonomisk er kørt af sporet med kommunale indskud, der angiveligt er i nærheden af 100 millioner kroner alt i alt, medregnet de beløb, som kommunen forventer betalt tilbage. Og samtidig peger de på, det ikke er en kommunal opgave at skabe en permanent bane for dansk cykelsport.
Omvendt mener flertallet i kommunalbestyrelsen, Socialdemokraterne og SF, at arenaen både er til gavn for dansk elitesport og skaber opmærksomhed om Ballerup, samtidig med det lokale idræts- og foreningsliv kan bruge hallen.
Det lokale idrætsliv ud over cykelsporten får dog ikke glæde af arenaen før til næste sæson.
På grund af den pressede tidsplan for at få bygningen klar til 6-dagesløb, bliver reparationerne på sportsgulvet i midten af arenaen først udført til foråret.
- Vi har heller ikke arenaen med i fordelingen af haller i 2004/05, så det ændrer intet, siger Ballerup Kommunes idrætskonsulent, Peter Bøgelund.
Det er endnu ikke afklaret, om Siemens fortsat skal være sponsor for arenaen.
============================================================
2004.Sept.13
Elmgreen arrangerer selv 6-dagesløbet
Af Thomas Frederiksen
Ballerup Siemens Arena indvies atter til januar, og den 4.-9. februar bliver der 6-dagesløb.
Så er det ganske vist. Der bliver 6-dagesløb den kommende sæson i Ballerup Siemens Arena.
Der er godt nok endnu ikke fundet en forpagter af arenaen, men Danmarks Mr. Cykelsport, Henrik Elmgreen, lejer arenaen fra fredag den 4. februar til onsdag den 9. og arrangerer løbet under navnet HE Cycling Aps.
- Det var måske ikke det, jeg fra start af havde planlagt, men det gjaldt om at finde en model, så der kunne blive 6-dagesløb, siger Henrik Elmgreen.
Han har allerede haft kontakt med sponsorer til løbet og forventer, at der bliver sympati omkring begivenheden.
- Cykelsporten har jo været uden skyld i det, som har været sket, siger han med henvisning til tagets sammenbrud den 3. januar 2003 og det efterfølgende tovtrækkeri mellem de involverede firmaer og arena-fondens konkurs.
Der var tvivl om arenaens fortsatte skæbne, indtil Ballerup kommune overtog bygningen i juni. Bygningen, med cykelbane, ventes klar til januar, hvor der bliver et indvielsesarrangement efter to år, hvor arenaen ikke har været i brug.
6-dagesløbet vil blive arrangeret i sportsligt og praktisk samarbejde med Dansk Bicycle Club, som har tabt alle sine 20 millioner efter sammenbruddet.
============================================================
2004.Sept.16
Arena skifter navn
Af Thomas Frederiksen
Arena skal nu kaldes Super
Efter Ballerup Kommune har overtaget Siemens Arena, er navnet nu ændret. Således hedder bygningen, hvor der skal køres 6-dagesløb til februar, Ballerup Super Arena.
Kommunen overtog arenaen i juni, efter taget var styrtet sammen halvandet år i forvejen, og de involverede parter ikke kunne blive enige om skyldsspørgsmålet, og fonden bag arenaen gik konkurs.
Inden Siemens blev sponsor, var navnet oprindeligt Ballerup Super Arena.
============================================================
Cycling World 2004.Okt.13
Ballerup Super Arena testet
Banen i Ballerup Super Arena blev onsdag testet med et meget positivt resultat. Selve banen er klar til brug, men en del af omgivelserne i hallen skal færdiggøres før banen kan benyttes til regelmæssig træning.
Testpiloter var Team CSC rytter Jimmi Madsen, de to unge banetalenter Michael Mørkøv og Marc Hester samt banelandstræner Tayeb Braikia på Dernymotor.
"Banen er helt perfekt og en topbane. Den er faktisk bedre end før uheldet, da et par ujævnheder er blevet fjernet", sagde en begejstret Madsen efter et par prøveomgange, og blev suppleret af Braikia: "Den er nok mere jævn, end da vi åbenede første gang. Det eneste problem i dag er støvet".
Jimmi Madsen har endnu ikke kontrakt med Team CSC for den kommende sæson: "Jeg venter som alle andre på at Bjarne får styr på økonomien, men jeg blive skuffet, hvis jeg ikke får en kontrakt. Jeg er selv tilfreds med min sæson, og har også fået positive tilkendegivelser fra Bjarne og alle andre. Det er jo under alle omstændigheder ikke mig, der vælter budgettet", kom det fra Madsen, der desuden har aftaler om at køre ni 6-dagesløb i vinterens løb. "I Amsterdam skal jeg køre sammen med Max van Heeswijk, men ellers håber jeg at komme til at køre sammen med Jakob Piil".
Jimmi Madsen var i øvrigt en af de sidste på banen dagen før taget styrtet sammen den 3. januar 2003, og er nu også en af de allerførste efter at banen er genoprettet.
Arrangør af 6-dagesløbet i hallen til februar, Henrik Elmgreen, fortalte i forbindelse med testen af banen: "Vi er nået langt med forberedelserne til 6-dagesløbet. Feltet bliver med alle de internationale store navne, og en række danske profiler som Madsen, Sandstød og Piil. Desuden vil jeg give chancen til en række unge ryttere som Michael S. Larsen/Jens Erik Madsen, der jo også skal køre løbet i Grenoble".
Marc Hester og Michael Mørkøv var også meget begejstret over at få lov at køre på banen: "Det er fedt at komme til at køre på træbane igen. Det er bare surt, at vi ikke kan træne på den før til januar, og vi forstår ikke helt hvorfor den ikke kan benyttes", kom det fra de to, der i vinterens løb skal køre fem af de såkaldte UIV Cup løb, der er baneløb for U23 ryttere: "Det er noget, vi satser meget på. Vi skal køre i Rotterdam, Bremen, Stuttgart, Berlin og København. I det hele taget er baneløb det vi satser på. Vi er begge startet med at cykle efter at have set Jimmi Madsen i Forum, og vi brænder for 6-dagesløb", fortalte talenterne til CyclingWorld.
Alex Rasmussen og Michael Berling skal køre årets fire første UIV løb, og er derfor også et godt bud på danske deltagere i årets først World Cup afdeling i Moskva i starten af november, hvor også sprinter Kasper Jessen deltager. Jessen går for tiden på UCIs World Cycling Center i Schweiz, og skolen betaler for hans udgifter til World Cup'en.
============================================================
Ballerup Bladet 2004.Okt.18
Superarenaen i den internationale topklasse
Af Jørgen Nielsen
Seksdagesstjernen Jimmi Madsen begejstret over cykelbanen i Ballerup.
Forsigtig champagne. Sådan var stemningen i Ballerup Super Arena onsdag eftermiddag i sidste uge.
Den strålende efterårssol bankede skamløst ind ad vinduerne og tilføjede himmelske dimensioner til de beskedne rammer om dagens begivenhed i Danmarks cykelarena i Ballerup.
Støvet hang i luften, og det var der overalt, men det var helt uinteressant for de omkring 50 cykelryttere, embedsmænd, journalister og tv-folk, der slet ikke havde tid til at lade sig genere af en larmende Derny pacer, der kværnede rundt på cykelbanen med beskedne 50 kilometer i timen efterfulgt af Danmarks suverænt bedste banerytter, Jimmi Madsen, og de to kommende stjerner Mark Hester og Michael Mørkøv.
Hvad ville Jimmi Madsen sige til den nye bane? Er den god nok? Har det været hele slidet værd? Alle bekymringerne? Negative læserbreve og presseomtale – og så videre.
Derny pacerens fører, landstræner Tayeb Braikia, gjorde tegn til sidste omgang, og langsomt gik farten ned på banecyklerne, der jo hverken har bremser eller frihjul. Kameraerne zoomede ind på Mister Jimmi himself – hvad siger han til banen?
- International topklasse – helt perfekt. Den er bedre nu end før sammenstyrtningen. Et fantastisk stykke arbejde. Jeg kan næsten ikke vente til januar med at komme i gang med træningen, siger den danske ekspert, der sandsynligvis skal køre sammen med Jakob Piil, når 6-dages løbet skydes i gang i begyndelsen af februar.
Selv den garvede cykelmæcen Henrik Elmgren havde en klump i halsen, da han fulgte cykelrytternes flugt og fart over de rå, men velpudsede planker, der var næsten lige så bløde som nyskiftede barnenumser.
– Jo, mit hjerte slår lidt mere end det plejer. Nu er det lykkedes, og vi ved at omkring 150 baneryttere, er klar til at gå i gang med træningen så hurtigt som muligt, sagde Henrik Elmgren, der er fuld af ambitionerne på vegne af dansk banecykling.
– Det var jo en skamplet på sporten, at vi ikke havde nogen ryttere med til de olympiske lege. Jeg kan simpelthen ikke huske, at det nogensinde er sket. Danmark plejer altid at hente medaljer inden for banecyklingens discipliner. Nu er der håb om, at vi igen indtager pladsen blandt de bedste nationer.
Det større mål bliver De Olympiske Lege om fire år, for som Elmgren siger:
- Succes kommer jo ikke fra den ene dag til anden. Nu har de mange unge ryttere fire år til at træne i, og jeg er optimistisk. Inden sammenstyrtningen var mange unge ryttere kommet godt i gang, og det forsvinder jo ikke helt, selv om de nu har måttet holde en pause på næsten to år.
Ballerup Superarena er Danmarks cykelmekka. Men den er også meget andet.
Nationale og internationale cykelløb står allerede i kalenderen.
Dertil kommer mange andre arrangementer, udstillinger, firmafester for større danske firmaer, koncerter med tidens danske og internationale stjerner, klassiske symfonikoncerter og operashows venter i kulissen.
Og så glemte vi lige gulvet i arenaen inden for cykelbanen.
Her er der plads til 14 badmintonbaner, to basket baner, to volleyball baner indendørs atletik, og masser af plads til byens brede motionsbevægelser.
Ingen tvivl – der bliver travlhed i Ballerup Super Arena.
============================================================
Eventforce skal drive Ballerup Super Arena
Et samarbejde mellem Ballerup Kommune og EventForce A/S - et af Danmarks førende eventbureauer – vil gøre Ballerup Super Arena til en multikulturel arena med fokus på idræt og kultur.
Ballerup Kommune har netop underskrevet en kontrakt med det eventbureauet EventForce A/S, der allerede fra 1. januar 2005 overtager driften af arenaen.
"Jeg er meget meget glad for, at vi nu er nået så langt", siger Ove E. Dalsgaard, borgmester i Ballerup og fortsætter: "Da vi overtog arenaen i foråret efter det famøse uheld sidste år, var det med det helt klare formål at finde en samarbejdspartner, der kunne tage sig af driften. Det er lykkedes nu. Sammen med EventForce A/S vil Ballerup Kommune skabe en multikulturel arena til glæde for både den lokale, den nationale og den internationale idræt."
"Selvom arenaen bla. bliver et elitecenter for cykelsporten, er det vigtigt for mig at slå fast, at den fortsat er et lokalt tilbud til skoler og idrætsforeninger og ikke mindst den lokale cykelsport. DBC vil få den træningstid, som har været planlagt hele tiden", pointerer Dalsgaard.
For at markere åbningen at det ny Super Arena inviterer Ballerup Kommune og EventForce A/S byens borgere og pressen til et 24-timers åbningsarrangement fra torsdag 20. januar til fredag 21. januar.
Det nye offentlige/private partnerskab skal ledes af en styregruppe med tre repræsentanter fra Ballerup og to fra EventForce A/S. Fra Ballerup bliver det Anders Agger, ressourcedirektør, Peter Bøgelund, fritidsinspektør og Jesper Worre, direktør i DCU. EventForce ansætter direktion og de foreløbig 4,75 medarbejdere. Der budgetteres med et overskud i 2005 på 100.000 stigende til 1,2 mio kr i 2006 og 3,3 i 2008. Aftalen løber foreløbig fire år.
============================================================
Dansk banecykling på medalje-kurs
Af Leif Holm Henriksen
Med Ballerup Super Arena som udgangspunkt får banecyklingen herhjemme igen mulighed for at blande sig i den internationale top efter flere år ude i kulden.
»Genfødslen« af cykelarenaen i Ballerup har givet direktøren for Dansk Cykel Union (DCU), den tidligere professionelle cykelrytter Jesper Worre, troen tilbage på, at dansk banecykling igen vil kunne komme til at blande sig i toppen af den internationale banecykling.
– Ballerup Super Arena er verdens bedste anlæg for banecyklingen. Det er hævet over enhver tvivl. Derfor kan dansk banecykling nu atter begynde at satse stort efter flere års ørkenvandring. Og det er uhyre positivt, siger Jesper Worre.
– I de sidste par år har banerytternes forhold været at sammenligne med, at man lader de danske svømmere øve i Øresund, og så efterfølgende tror, at de kan gøre sig gældende internationalt og vinde medaljer. Så derfor er det af afgørende betydning for banerytterne, at vi nu har fået Ballerup Super Arena at træne i, slår DCU-direktøren fast. Team Danmark
Dansk Cykel Union har sendt en ansøgning om støtte fra Team Danmark, så det langsigtede arbejde med en bruttotrup på 10 unge ryttere kan starte allerede i januar. Ansøgningen bliver behandlet i starten af januar.
Det langsigtede arbejde skal føre til, at Danmark stiller med et hold til »fire kilometeren« allerede til VM i 2006.
– Og jeg er overbevist om, at vi her kan gøre os gældende i top otte, siger Jesper Worre og peger på, at det automatisk også giver håb for parløbene og pointløbene.
Næste mål er De olympiske Lege i 2008, hvor Jesper Worre føler sig »mere end overbevist« om, at dansk banecykling er tilbage i allerforreste række – den række, hvor der deles medaljer af ædelt metal ud.
– Så med Ballerup Super Arena og – forhåbentlig – Team Danmark i ryggen, kan dansk banecykling igen begynde at satse stort og igen begynde at tro på, at vi kan gøre os gældende helt oppe i den internationale top, siger DCU-direktøren.
============================================================
Gamle stjerner tilbage på banen
Af Michael Wichmann
Ryg mod ryg står de klar med hver deres pistol. Den konservative kulturminister Brian Mikkelsen og den socialdemokratiske borgmester Ove E. Dalsgaard har på trods af valgkampen et stort smil på læben. Hænderne rækkes i vejret, og startskuddet giver genlyd i salen. Rytterne rejser sig i sadlen, og det 43. københavnske 6-dagesløb er i gang. “Hvis du interesserer dig for cykelsport....”. Sommerens landeplage fra Team Easy On brager ud af højtalerne, og danner en festlig atmosfære. De taktfaste klapsalver høvler ned over rytterne, der med spændte lårmuskler træder i pedalerne. 6-dagesløbet er igen på banen med stemning og fest.
Traditionen tro, er det par nr. 7, der har publikums opbakning. Og stemningen stiger yderligere, da Jimmy Madsen skyder Piilen afsted. Jacob Piils hånd glider tilbage og og bliver grebet af Jimmy Madsen. Han slynges afsted og går i udbrud. “Rock around the clock” får publikum op på mærkerne, og den klappende rytme bliver højere og højere. På tilskuerpladserne får Jimmy Madsen og Jacob Piil, hvad de har fortjent; et ekstra rygstød, til at hente en omgang, og det lykkes.
De tidligere stjerner glimter videre
Åbningen af 6-dagesløbet bød også på et gensyn me nogle af løbets tidligere stjerner og vindere. De blev fornemt præsenteret og kørte en æresrunde, hvor de blev hyldet af publikum.
Blandt de gamle stjerner var Kay Werner Nielsen og Lucien Gillen, som vandt sammen tilbage i 1952.
Da den 83 årige Kay Werner Nielsen skulle køre æresrunden, spurgte Gillen, om han ville sendes afsted med et slynggreb, men han takkede pænt nej, fortalte Kay Werner Nielsen, efter han havde sat cyklen fra sig.
- Det er virkelig sjovt at tale sammen igen. Vi har ikke set hinanden i 40 år, så der er sket nogle ting. Men jeg synes da, at han ser lidt ældre ud end mig, selvom han er seks år yngre, grinte han.
Sammen med de to aldrende stjerne blev også: Ole Ritter, Danny Clark, Gert Frank, Patrick Sercu, Hans Henrik Ørsted, Jens Veggerby og Tayeb Braikia præsenteret for et begejstret publikum.
============================================================
Ansvaret placeret for tagkollaps
Ritzau Sport
Når taget på Ballerup Super Arena styrtede sammen i januar 2003, skyldtes det en mangelfuld projektering hos leverandøren af de tagspær, der skulle bære taget.
Det fremgår af en kendelse, som en voldgiftsret, nedsat af Voldgiftsnævnet for bygge- og anlægsvirksomhed, har afsagt.
Kendelsen frifinder samtidig det rådgivende ingeniørfirma Jørgen Wessberg A/S for ansvar i forbindelse med sammenstyrtningen. Det hedder i kendelsen, at ingeniørfirmaet ikke kan drages til ansvar for leverandørens bygningsfejl.
Fejlene i leverandørens beregninger betød, at konstruktionen kun kunne bære 25 - 30 pct. af, hvad der kræves ifølge byggenormerne.
Den indendørs cykelarena i Ballerup blev senere genopbygget, og den har de tre seneste år dannet rammen om det københavnske seksdagesløb.
============================================================
Arenaen er desuden beskrevet på banekonstruktørens hjemmeside: Schürmann Track # 115