Indtryk fra Berlin
29. Januar 2006

 

Af Henrik Elmgreen

 

Berlins 6-dagesløb er nok en rejse værd.
Sådan kan man sige med en lettere omskrivning af et gammelt mundheld. I hvert fald er det en kendsgerning, at Berliner Sechstagerennen efter en hensygnende tilværelse i slutningen af 1980’erne i det endnu nye årtusind har udviklet sig til at blive det førende af slagsen, ikke blot i Tyskland men i Europa i det hele taget. Og det gælder såvel økonomisk som arrangementsmæssigt og ikke mindst sportsligt.

Og hvad er så årsagen – eller årsagerne?
Dygtigt management kombineret med rette tid og rette sted.

Den tidligere Bremen-direktør Heinz Seesing kom til Berlin og gav nyt liv til det 6-dagesløb, der efter den sidste krampagtige udgave i den gamle Deutschlandhalle i 1990 forekom stendødt. Han havde nye ideer og et nyt syn på tingene. Men samtidig fik han mulighed for at lave sit 6-dagesløb i en ny Arena Velodrom an der Landsberger Allé.

Bemærk adressen, for den er vigtig. Den nye velodrom, der skulle bygges med henblik på et OL, der aldrig kom, kom til at ligge nøjagtig på det samme sted, hvor tidligere Werner Seelenbinderhalle lå. I det tidligere Øst-Berlin. Her var der grobund for en ny cykelkultur, her havde banesporten rødder og traditioner, og her var der et tilskuerpotentiale, der på én gang efterspurgte folkelig underholdning og cykelsport med stort S.

 

Dejligt at være dansker
Det første 6-dagesløb i den nye arena blev kørt i 1997, i øvrigt med danske Jens Veggerby som vinder sammen med Olaf Ludwig. Danskere har altid været velkomne i Berlin, og da taget styrtede ned i Ballerup, gav det stødet til en genfødsel for den gamle klassiker Berlin-København, en bykamp i banecykling, arrangeret i 2003 i solidaritet med de "baneløse" københavnere.

Også i år var det dejligt at være til 6-dagesløb i Berlin, og ikke mindst lørdag aften var det dejligt at være dansker. Fire danske ryttere deltager i prof. løbet, og de to par klarer sig i virkeligheden meget bedre, end de tørre resultater fortæller. Jimmi Madsen-Marc Hester fortsætter deres succesfulde samarbejde fra Rotterdam og Bremen og kunne de første dage endog holde trit med de bedste. Igen og igen roste de dygtige og sportskyndige speakere samarbejdet mellem veteranen Jimmi Madsen og himmelstormeren Marc Hester til - ja, til skyerne. Så godt gjorde speakerne deres "PR-arbejde", at de to danskere lørdag aften af publikum simpelt hen blev kåret som aftenens populæreste par!

Men også det andet danske par Alex Rasmussen-Michael Mørkøv gør det rigtig godt. Manglende rutine og en skidt start gjorde, at de satte meget til de første dage, og det er meget svært at lave om på i et 6-dagesløb. Men da de var færdige med at være betuttede, forstod de at markere sig på de områder, hvor deres evner virkelig kunne komme til deres ret. Ikke mindst konkurrencen 1.000 meter på tid med afløsning, hvor de lørdag aften satte løbsrekord med tiden 56,665 sekund, næsten et helt sekund bedre end Franco Marvulli-Marco Villa. Det gav genlyd blandt de 12.000 tilskuere på lægterne.

Efterfølgende vandt U 23-europamestrene et par-pointsløb og Alex sluttede aftenen med at vinde et udskilningsløb. Og igen sparede speakerne ikke på roserne. Jimmi Madsen holder op, men at man i Danmark har efterfølgerne klar, ja, det måtte da være klart for enhver, der havde øjne at se med!

 

Kampen om en plads i par nr. 7…
Ja, Jimmi Madsen slutter sin karriere og kører næste uge sit sidste 6-dagesløb i Danmark. For sidste gang kan han trække i par nr. 7-trøjen. For blot et år siden spurgte mange, hvem der mon kunne overtage hans plads og føre traditionen videre. Var der overhovedet nogen? I dag kan vi konstatere, at kampen om en plads i par nr. 7 allerede er begyndt.

Der skal som bekendt to til et par, men nede i Berlin kører tre knægte, der hver i sær har et potentiale, der gør dem til seriøse kandidater. I Berlin kører Rasmussen og Mørkøv sammen, mens Hester kører med Madsen, i København er kortene blandet på en anden måde. Makkere og konkurrenter, rivaliseringen kunne fornemmes i Berlin, og mon ikke den får en ekstra tand i København? Det er der bestemt ikke noget forkert ved, så længe det foregår på de rigtige præmisser og i den rigtige ånd. Så kan netop det element være med til at sætte ekstra kulør på årets københavnske 6-dagesløb.

ref.:
www.6-dages.dk

 

6D Index

Til forsiden