Sol til blege bybørn


Legende børn på Enghave Plads
Malet af Peter Hansen, 1906-07

 

Gabriel Jensens Ferieudflugter begyndte i 1901 at hive blege Vesterbro-børn ud i den friske luft på landet. Og udflugterne eksisterer endnu. Bussen kører alle hverdage i skoleferien kl. 8.30, men nu er brystsvage storby-børn skiftet ud med mørklødede indvandrerbørn.

 

Af Lars Bøgeskov

 

"Hvad skriver du i bladet?" spørger Maria.
"Det ved jeg ikke endnu," svarer jeg.
"Kan du så ikke bare skrive, at hver gang vi giver en gås 100 gram brød, så skider den to kilo lort," foreslår den tynde mørkhårede pige uden at fortrække en mine i sit 9-årige sydlandske ansigt.

Det være hermed gjort.

Vi er på udflugt med det over hundrede år gamle Gabriel Jensens Ferieudflugter (GJF), som hvert år sender stenbrobørn på udflugt udenfor Valby Bakke. Maria traver med de andre børn fra bussen ved landevejen ned til Dragør Strand, hvor GJF sidste år (2004) fik ombygget det gamle skur til en moderne isoleret lejrhytte. På grusvejen møder vi flere flokke af gæs, der hører til i den nærliggende farm.

Maria fortæller også, at hvis en gås angriber, så skal man bare sprede armene ud, så tror den, at man er stor og så flygter gåsen. Alt sammen "kendsgerninger", som holdleder Lars Berthelsen gentager, da han fem minutter senere introducerer dagen for udflugtens 27 børn - en etnisk dansk pige og 26 børn af tyrkisk, afrikansk og arabisk herkomst.

Børnene var mødt søvndrukne op i et rungende hjørne af afgangshallen på Københavns Hovedbanegård kl. 8.30. I to rækker, der hurtigt blev opløst, blev de bugseret ind i en bus, som kørte til den sorte hytte i Dragør.

Nogle dage er der også tur til Klampenborg.

GJF-hytten ligger 100 meter fra vandet med udsigt til Øresundsbroen. Der er grønne græsarealer omkring hytten, og badeanstalten ligger blot 100 meter henne ad stranden. Eneste andre levende væsener på området denne regnfulde torsdag i sommerferien er gæssene, som vralter rundt overalt.

Det er begyndt at småregne, så de fleste af børnene, der er fra syv til fjorten år, holder sig inde. Der er rift om de to fodboldspil, nogle spiller Matador, nogle Kalaha, andre Ludo.

Mustafa, Ahmed og Ahmed får lov til at gå ned og fiske, og Lars Berthelsen får et par stykker med ned til et hurtigt havbad.

Teenagepigerne Amira og Yasmin hører "teenagemusik", Usher og Eminem, i MP3-afspilleren, og de næsten lige så gamle Nadia, Sara og Mariam lukker sig inde i et lille rum med nogle mindre piger. En ghettoblaster græder med arabisk musik, pigerne var ved at øve et dansenummer, men tør ikke, efter vi træder ind.

"Det er en CD fra Palæstina. Skuespillere, sangere og andre kendte har lavet den til minde om en lille dreng, som blev dræbt lige foran sine forældre," forklarer Nadia og skubber mig ud.
"No men, please," siger Nadia.

 

Forkælede indvandrerdrenge
"Der er ingen forskel på indvandrerbørnene og danske børn," siger Lars Berthelsen.
"Jo, det skulle lige være, at indvandrerdrengene er forkælede. De aner ikke, hvad det vil sige at rydde op eller hente noget selv. De har en søster eller en mor til at klare det hele derhjemme," siger Lars Berthelsen, der har været med på GJF-udflugter i 30 år - først som barn, siden som leder.

"Folk undrer sig over, hvorfor jeg bliver ved. "Få et liv", siger de. Men jeg synes, at det er en god måde at bruge min ferie på, jeg nyder det. Og så synes jeg, at ideen er god - her kan alle børn være med. Det er ikke kun børn af forældre, som kan finde ud af at melde deres barn til feriekoloni i februar. Her skal man blot kunne stå op om morgenen, og så får vi fat i nogle helt andre børn, der virkelig har brug for disse udflugter. Børn af forældre, som sender deres børn ind til vildt fremmede mennesker på hovedbanegården kl. 8.00 om morgenen. Vi behandler dem godt, men det ved forældrene ikke på forhånd," siger Lars Berthelsen.

Han er til daglig lærer på den kristne Det Kgl. Vaisenhus Skole.

Gabriel Jensens Ferieudflugter klinger historisk set af snottede baggårdsbørn, og det image hænger stadig ved, erkender forretningsfører Lars Fabricius. Det er en af grundene til, at der ikke er så mange danske børn med, når Gabriel Jensen tager af sted. Indvandrerforældrene har ikke fordomme mod den gamle forening og sender derfor glade børnene af sted.

En anden årsag er, at Gabriel Jensens Ferieudflugter først sidste år er blevet moderniseret. Før da kunne børnene ikke gå ind i en hytte og havde kun et halvtag at stå under, når det var koldt. Og de danske forældre sendte ikke deres børn af sted to gange, hvis de kom hjem med kolde tæer.

"Forældre af anden etnisk herkomst har en anden opfattelse af børneopdragelse og er nok lidt hårdere, hvad sådan noget angår," siger Lars Fabricius.

Hvert år bliver der uddelt billetter til Tivoli og Bakken, og det trækker også flere børn fra indvandrerfamilier til.

"Mange indvandrerfamilier har simpelthen ikke råd til at gå med deres børn i Tivoli. Det koster jo mange penge for en familie," siger Lars Fabricius.

Mens der er mange børn af anden etnisk baggrund på Gabriel Jensens Ferieudflugter, holder de sig væk fra feriekolonier, hvor de skal overnatte, oplyser Lars Fabricius, der også er forretningsfører i Københavns Lærerforenings Kolonier.

"Jeg tror, der er flere indvandrerforældre, der er bange for, at moralen ikke er i orden på feriekolonier, hvor børnene skal overnatte. De er måske bange for, at drenge og piger skal klæde om sammen. Nogle forældre vil heller ikke have, at deres børn skal spise mad fra en pande, hvor der har været tilberedt svinekød på. Og det kan være svært at finde på et offentligt sted i Danmark," siger Lars Fabricius og tilføjer, at der faktisk har været flere danske børn af sted med Gabriel Jensen i år end i de sidste tre år.

 

Mustafas familie
Mustafa er tilbage med fiskefangsten - et par smådyr og et par rejer i en hvid vandspand. Faktisk er Ahmed og Ahmed, som han fiskede med, hans to fætre. Ja, faktisk er otte af de 27 børn på tur i dag medlemmer af Mustafas familie.

"Men vi plejer at være ti," siger Mustafa og knokler videre - han er ved at gøre klar til vandkamp, så balloner skal fyldes med vand. Regnen har stilnet af.

Efter skoleleder på Istedgades Friskole, i dag Skolen på Enghave Plads, Sofus Bagger siden 1901 havde arrangeret udflugter for Vesterbros børn til Søndermarken i fire år, opstod Vesterbros Friluftsforening i 1905.

Foreningens formål var "at give de mange børn og unge mennesker på Vesterbro lejlighed til nyttig og munter beskæftigelse og derved drage dem bort fra gaderne og kælderhalsenes dårlige luft og lys og gadens mange fristelser ud til skolehavegerning, leg og boldspil i fri luft."

Der var i begyndelsen en del undervisning på sommerferieudflugterne, men da kommuneskolelærer ved Enghavevejens Skole, Gabriel Jensen, kom ind i ledelsen i 1908, blev praksis ændret. Gabriel Jensen mente, at børnene skulle have lov til at lege i ferien, og dermed skabte han traditionerne, som lever videre i dag. I 1925, lige efter Gabriel Jensens død, tog foreningen navn efter ham - i øvrigt med Sofus Baggers støtte.

I dag har GJF feriehytter i Dragør, Klampenborg, Hundige og Mønge mellem Valby og Vejby i Nordsjælland. I de to sidste med overnattende børn på sommerlejr - noget nyt som begyndte i 1952.

Der er nu linet op til vandkamp, ballonerne med vand ligger på bordet, enkelte har dem allerede i hænderne. Nadia formaner alle i og uden for familien:

"Man må kun ramme under bæltestedet, ikke på overkroppen," når hun lige at sige, før en ballon fyldt med vand rammer hende hårdt fra kort afstand lige i ansigtet.

Rasende griber hun en ballon og flår flere balloner ned fra bordet. Og så får Mustafa, hendes fætter, en vandballon tilbage, også lige i hovedet, før hun går ind i hyggerummet og græder. Men det varer ikke længe - så er hun i gang med at arrangere ny vandkamp.

 


Dragørlejren

 

GJF ekspanderer
Gabriel Jensens Ferieudflugter (GJF) tager i år (2005) tre gange så mange børn på udflugt som de foregående år. Det er sket, dels fordi hytten eksempelvis i Dragør er forbedret fra et usselt halvtag til en rigtig hytte, dels fordi rækken af tema-udflugter er i kraftig vækst. Enkelt- og flerdagsture med temaer som ridning, gokart, musik, streetdance, cirkus og "skattejagt på fortet" er meget populære. GJF har endda arrangeret udflugt for overvægtige børn.

"For få år siden måtte børnene stå med blåfrosne knæ under et halvtag, når det var koldt. Nu er vilkårene bedre, og det kan vi mærke på tilstrømningen. Og sammen med de mange nye populære tiltag, så tror jeg, at GJF går en god fremtid i møde," siger forretningsfører for GJF, Lars Fabricius.

GJF er kæledægger mange steder. De københavnske dagblade reklamerer stadig for de daglige ture på deres bagsider, og organisationen får penge fra fonde, Københavns Kommune og tipsmidlerne. Og så lykkes det hvert år GJF at samle frivillige til at tage sig af børnene på udflugterne.

 

ref.:
Børn & Unge, 2005, nr. 24
http://www.bupl.dk/internet/boernogunge.nsf/0/C274A831E1930FA9C1257054002C5B37!OpenDocument

 

 

GJF

 

Diverse Index

 

Til forsiden