MÅNEDENS BILLEDE 2011
(forsidebillede)
=====================================================
MÅNEDENS BILLEDE Januar 2011
Berlin 6-dagesløbet en aften i 2004
Berlin 6D, åh ja, vi var dernede sidste år i januar, og hvilken oplevelse! I år er det løb nr. 100 der skydes af, så alle sejl vil uden tvivl blive sat til, for at gøre arrangementet ekstra festligt. Fra en dansk synsvinkel er det realistisk at forvente, at sidste års vindere Alex Rasmussen og Michael Mørkøv igen i år vil gøre sig gældende på den tyske bane. Det bliver sindssygt spændende, så lad os mødes dernede!
SIDSTE!Helt enig!
I midten af januar (2011) forlyder det fra Berlin, at 6-dagesløbene er sikret frem til 2017.
Løbsdirektør Heinz Seesing har indgået en aftale med senatet i Berlin om dette. Det går ellers stik imod de seneste års 6-dagesdød i Tyskland, hvor løbene i Stuttgart, München og Dortmund har måttet opgive, så der denne vinter kun køres i Berlin og Bremen.
Den nye aftale indeholder en option helt frem til 2022. Bundespræsident i delstaten Berlin, Christian Wulff, glæder sig over, at parterne har forlænget:
"Sportslige toppræstationer, begejstrede tilskuere, fair play, tolerance og holdånd kan man opleve under det berlinske seksdagesløb. Når alle disse ingredienser smelter sammen, kan de på denne måde være et forbillede for det øvrige samfund."
Indtryk fra Berlin (6D 2006)
=====================================================
MÅNEDENS BILLEDE Februar 2011
Concorde i sit rette element
Mon mange tænker over, at det er over 40 år siden at Concorde-flyet første gang gik på vingerne.Sådan kan man læse om det smukke Concorde fly, der endte sine dage så grueligt.
Indtil for få år siden betragtede vi flyet som det mest avancerede indtil den fatale ulykke i Paris.
Flyet var et samarbejde mellem England og Frankrig.
Andre lande var blevet spurgt, men kun Frankrig var interesseret.
Concorde 001 fløj første gang fra Toulouse den 2. marts 1969, og fløj "supersonic" 1. oktober.
Det første UK-byggede Concorde gik på vingerne fra Filton den 9. april 1969.
Begge flyvninger var testflyvninger og den første regulære ruteflyvning skete først 21. januar 1976.
Flyvet gjorde turen Paris-New York så hurtigt, at man landede et par timer før man var taget afsted pga. tidsforskellen.
Den eneste gang jeg selv har set Concorde i virkeligheden, var på det amerikanske INTREPID Sea- Air- & Space Museum i New York 2004.
Her stod flyet til gengæld helt stille, som et minde om en epoke der var slut.
Suk, Concorden ville jeg gerne have oplevet, mens den fløj!
Concorde (da. Wikipedia)
Concorde (eng. Wikipedia)
Concorde Fly-past (YouTube)
Goodbye Concorde (YouTube)
Final Moments (YouTube)
Concorde - celbrating an aviation icon
=====================================================
MÅNEDENS BILLEDE Marts 2011
Annonce i "Reklamehaandbogen 1934"
Kom ikke og sig, du ikke kender tegneren Aage Lundvald, står der på en hjemmeside om netop Lundvald. Men faktisk har jeg aldrig hørt om manden, selv om jeg udmærket kender mange af hans filmplakater fra 1950'erne og 60'erne. Det har ligefrem været svært at vælge et billede denne måned - så overdådig og fantasifuld er Aage Lundvald's produktion. Når jeg alligevel har valgt annoncen for hans egen virksomhed skyldes det, at han her sætter ord på sig selv og sin virksomhed. Ellers er der vist bare at sige: nyd tegningerne!
Tegneren Aage Lundvald, 1. del
Tegneren Aage Lundvald, 2. del
Tegneren Aage Lundvald, 3. del
Tegneren Aage Lundvald, 4. del
Tegneren Aage Lundvald, 5. del
=====================================================
MÅNEDENS BILLEDE April 2011
Fender Telecaster 1951
Månedens Billede af Fender Telecaster er valgt af æstetiske hensyn. For selv om ophavsmanden Leo Fender udtrykkeligt havde frabedt sig fornøjelsen (?) af at blive betragtet som kunstner, men tværtimod fastholdt at Fender guitaren er udviklet som et stykke værktøj, er den alligevel så smukt et syn, at mange har den hængende på væggen til daglig opmuntring og inspiration. Og derfor skal Telecasteren op på forsiden i denne måned - til daglig opmuntring og inspiration.
Fender Telecaster Electric Guitars
Fender Telecaster (Google billedsøg)
Fender Telecaster (Wikipedia)
=====================================================
MÅNEDENS BILLEDE Maj 2011
Cykelkurt i ung udgave
Der var engang...sådan starter de fleste eventyr, og sådan startede det for Cykelkurt. Begyndelsen var måske ikke den ideelle, men alt i alt var (og er) det et godt liv, hvorfor der egentlig kun er grund til at sige tak til rette vedkommende. Tak til rette vedkommende!
=====================================================
MÅNEDENS BILLEDE Juni 2011
Airbus A-380, verdens største flyvemaskine
Tirsdag morgen den 15. september 2010, kl. 07.55 forventes mega-jumboen Airbus A380 for første gang at lande i Københavns Lufthavn. Lufthansa vil foretage en charmeoffensiv i Skandinavien og har bestilt landingstid til kæmpeflyet. A380´eren parkeres i cargo-området, da flyet ikke kan gå til gate i CPH.
Og vi var derude i morgengryningen, da flyet viste sig i horisonten over Øresund. Stor og imponerende så den ud, ja næsten majestætisk langsomt kom den svævende ind fra Øresund, mens de mange tilskuere klappede, måbede og fotograferede.
Verdens største fly glemmer man ikke sådan lige med det samme. Så hvad bli'r det næste: Airbus A-390?
Sluttelig, for at sætte Airbussens størrelse lidt i relief, er her hvad en ven skrev om Boeing 747 (Jumbojet):
Jeg husker, da den første Boeing 747 kom til Kastrup. Hold kæft for et fly!Air Bus - A380
Det var dengang, der var adgang oven på fingrene, så man kunne komme rimeligt tæt på. Jeg husker, at der blev ved med at myldre passagerer ud af den - første tanke var: "Tordenskjolds soldater" - men den var sgu god nok, der var kun ét hold.
Nogle år efter så jeg den oven over mig i Ullerup, for enden af startbanen. Alle de andre fly havde take off langt væk og fyldte ca. 20 cm i synsfeltet mellem 2 strakte arme, da de fløj over vejen.
Så kom Jumbo! Den så ud til at kunne bruge noget mere startbane og kravlede tilsyneladende over trætoppene og fyldte vel ca. en meter i synsfeltet efter samme målemetode. Hold da helt op.
Yderligere nogle år efter opnåede jeg så at flyve med den. Det var sgu noget af en oplevelse. Vi fik egentligt ikke noget indtryk af størrelsen før vi kom ind i dyret, idet adgangen jo foregår gennem dette besynderlige rørsystem. I Anchorage kom vi imidlertid på jorden helt tæt på et par fragtudgaver. Da følte jeg mig lille! Halen rakte ca. 20 m op og en voksen mand kunne stå oprejst inde i motorerne.
Og nu har man så lavet en maskine, der er endnu større!!
Airbus A380 (Wikipedia)
First take-off (YouTube)
=====================================================
MÅNEDENS BILLEDE Juli 2011
Hvide Lam's logo
Allan Mylius Thomsen skriver i sin bog "De ydmyge steder" fra 1997 om et gammelt københavnsk værtshus:
Hvide Lam har sit navn efter den lille skulptur af et liggende lam, der stadig sidder over døren til nr. 5. Huset er fra 1754. Under det engelske bombardement i 1807 røg toppen af bygningen, men den gamle kælderbeværtning overlevede, da huset blev genopført på ruinen. Hvide Lam er etableret samme år som bombardementet i 1807, og svært hyggeligt i dets tilsyneladende ret usminkede alderdom. Et blandet publikum nyder øl til moderate priser, eller får en pot billard. Der er også af og til jazzarrangementer i kælderen, som har et farligt trin i midten, på vej mod baren. Adressen på Kultorvet er passende for det gamle værtshus. Her samledes de torvehandlende til et glas øl og en dram efter dagens handel.Siden Mylius skrev sin bog er billardbordet desværre forsvundet. Til gengæld er der levende jazz 7 dage om ugen. Det er heller ikke så galt!
=====================================================
MÅNEDENS BILLEDE August 2011
Cezanne, The Card Players / Kortspillerne (1890)
Jeg kendte engang en pige, som havde et sommerhus. I huset hang et billede - en reproduktion. I begyndelsen syntes jeg slet ikke, det var noget særligt, billedet. Det virkede mørkt og uden "handling". Jo, der var selvfølgelig de to fjolser der sad der og spillede kort - og hvad så!
Men efterhånden som jeg gentagne gange kom tilbage til sommerhuset, begyndte billedet at vokse. Jeg opdagede til min store overraskelse flere og flere detaljer, som efterhånden fik billedet til at virke interessant, ja ligefrem spændende. Detaljer i rummet, detaljer ved de to mænd, som fortalte en hel del mere, end de måske brød sig om. Efterhånden glædede jeg mig ligefrem til gensynet med billedet, for hvad ville det afsløre af hemmeligheder denne gang? Og næste gang?
På et tidspunkt skulle sommerhuset bygges om, og en masse gammelt ragelse smides ud - herunder billedet. Jeg bad så mindeligt om det dog ikke måtte blive hængende, og efter lange og svære overvejelser fik billedet lov at overleve og hænger der, så vidt jeg ved, den dag i dag.
Ad tilfældige kanaler er jeg mange år senere blevet klar over, at billedet er malet omkring 1890 af en franskmand ved navn Paul Cezanne. Han er en stor kanon indenfor maleriets verden, men det vidste jeg absolut intet om dengang pigen, sommerhuset og reproduktionen dukkede op.
The Card Players (Google Pics)
Cezanne (Google Pics)
Paul Cezanne (Wikipedia)
=====================================================
MÅNEDENS BILLEDE September 2011
Københavns ældste spisested blev startet i 1787.
På billedet er den nuværende ejer, Helle Møller, klar til servering.
"Fortæl for Guds skyld ikke nogen om os", tryglede tjeneren, da vi efter et perfekt aftenmåltid gjorde klar til at forlade Toldbod Bodega. Alle ugens aftener (bortset fra lukkemandag) er bordene nemlig besat af gæster, der forstår at værdsætte stedets charme, gode danske mad og rimelige priser.
Bodega-navnet er egentlig misvisende, for selvfølgelig kan man gå ind fra gaden og drikke en bajer (f.eks. den fine Porse Fadøl), men det er som spiserestaurant stedet viser sine bedste sider. Vi var indenfor en aften, hvor den flinke tjener Ivar på bedste (og humoristiske) vis vartede op. Stedet er hyggeligt og pænt, maden regulær og rigelig, og prisen rimelig. Det eneste, man måske kan klage over er, at rygepolitikken ikke er helt klar: er der f.eks. et røgfrit område? Retfærdigvis skal det nævnes, at udluftningen er så effektiv og loftshøjden sådan, at røgen fra de øvrige gæster aldrig nåede at genere.
Som allerede nævnt skal man ikke lade sig narre af navnet, for selv om Toldbod Bodega har såvel billard, kortspil, væddemål og lokalhistore i bageste lokale (som ikke kan ses fra gaden), er det med sit hyggelige og velholdte indre, venlige og kompetente personale og gode danske mad frem for alt et SPISESTED - godt garneret med stemning.
Lyden i højttalerne denne aften var en jazzificeret udgave af Rod Stewart, der lød som om han følte sig hjemme blandt en række swingende ligemænd. Derfor er det også nærliggende at konkludere, at det eneste som virkelig kan løfte stedet yderligere, må være LEVENDE musik - en klaverbokser f.eks.
Det ser vi frem til!
=====================================================
MÅNEDENS BILLEDE Oktober 2011
Vildsvin i sneklædt skov
--------------------------------------------------PS
Kort Nyt
2002.Sept.07
ØFFERNE
Malerier er noget mærkeligt noget, der findes de store mestre, hvorom der ingen diskussion er: dette er stor kunst, men ellers må man selv hive dømmekraften frem og tage stilling.
Et billede, som sandsynligvis slet ikke regnes for noget, har ikke desto mindre igennem flere år gnavet sig dybere og dybere ind i Kurt's bevidsthed: Vildsvin i sneklædt skov.
Jeg ved ikke om titlen er korrekt, for der står ingenting på billedet udover kunstnerens navn: Wilh. Lorenzen, så titlen er min egen opfindelse.
Det forestiller en familie på seks vildsvin på recognosering i en snedækket skov med den store han forrest. Han har sne på snudeskaftet, så man forstår at trynen har været nede og rumstere i dybet.
Det hænger på gangen ude hos min mor på plejehjemmet hvor hun bor. Der hænger masser af andre billeder derude - gangene er på det nærmeste behængt med billeder - men ingen af de øvrige har gjort indtryk - kun dette ene. Billedet udstråler sympati med vildsvinet, det intelligente, venlige og nysgerrige dyr som vi ikke tåler i det danske landskab, hvortil den ellers er indvandret langt tidligere end Homo krapylius.
Sidst der var mulighed for at lade dyret få en chance, skabte de lokale landmænd sig så voldsomt, at en mindre hær af statsautoriserede lystmordere (jægere) blev sat ind for at udrydde kræet.
Mennesket er et mærkeligt dyr.
--------------------------------------------------
Siden dengang i 2002 er der sket et og andet, blandt andet har min gamle mor sagt farvel og tak, og næsten lige så sørgmodigt er billedet af øfferne forsvundet.
Kunst (Wikipedia)
=====================================================
MÅNEDENS BILLEDE November 2011
Plakat til filmen "Skæve dage i Thy"
Filmen beskriver de glade dage i Thy-lejren i 1970'erne. Udover nogle ubetalelige glimt fra taler og diskussioner er der desuden musikalske klip med Gasolin og Gnags, som giver koncert i lejren. Selvom jeg aldrig har sympatiseret med indtagelse af såkaldt bevidsthedsudvidende stoffer, var lejrens forsøg med nye samværs- og samfundsformer til gengæld nødvendige og relevante - det gamle samfund var for tåbeligt. Det har været interessant gennem filmen at møde fænomener og argumenter fra dengang, som for fleres vedkommende stadig har relevans.
Og så har Øvig netop udsendt første del af sit to-bindsværk om Thy-lejren. Desværre medfører bogens fokusering på hash og de såkaldt bevidsthedsudvidende stoffer for mit vedkommende, at den kritiske vinkel på ungdomsoprøret genvækkes. For hvordan skal man kunne reformere eller revolutionere et samfund, når man selv befinder sig midt i en psykisk tågedis?
Lejrens daglige fællesmøder viser, hvor svært det er, at starte et nyt samfund op helt fra bunden. Enigheden bliver ikke lettere at opnå, når en overvejende del af de tilstedeværende er påvirket af en række psykedeliske stoffer. Det bliver de da heller ikke, og bogen demonstrerer hvordan fraktioner opstår, enkeltpersoner fører sig frem på fællesskabets bekostning og alle de andre misvækster, som vi kender så godt fra det "gamle" samfund.
Tidens besættelse af rusmidler viste sig også hos en række af de musikere, jeg dengang spillede sammen med. De havde den idé, at de spillede bedre, når der forinden var skudt et læs hakkelse indenbords. Den korte forklaring var, at det var bevidsthedsudvidende - så var det ligesom sat på plads, at man var en kapitalistisk lakaj eller i bedste fald en småborgerlig ignorant, hvis man ikke fyrede en fed, inden det gik løs på scenen. Til støtte for synspunktet blev en række intellektuelle trendsættere trukket ind i manegen, som priste de bevidsthedsudvidende stoffer i høje vendinger. De mente desuden, at kemikalierne repræsenterede enden på det borgerlige kapitalistiske samfund.
Personlig var jeg mere end skeptisk. Jeg kunne jo se, hvordan stofferne virkede på de musikere der forsøgte sig med rusmidler: sløvende og apatisk. Når man derudover tager i betragtning, at 60'ernes oprør (også) var en opstand imod en fladpandet bajerkultur, kan det være svært at se tilføjelsen af endnu flere rusmidler som andet end en syg erstatning - et surrogat.
Så selv om Thy-lejren var relevant og nødvendig, er den ikke noget at længes tilbage til - dertil er der for mange lig i lasten.
Men Øvig har skrevet en tankevækkende bog - helt bestemt.
Hippie-bog (Politiken)
Skæve dage i Thy (Berlingske Tidende)
Fri os fra hippie-myterne (Information)
Socialhistorisk indlæg til eftertanke (Gaffa)
=====================================================
MÅNEDENS BILLEDE December 2011
Nuser (Snoopy) gør klar til det uundgåelige...
Så skal vi til det igen: ud og finde julegaver, hjem og drikke glögg, op og danse om juletræet og så videre frem og tilbage. Julen får til stadighed tilføjet nye traditioner, samtidig med at de (fleste) gamle bibeholdes.
I mine unge dage syntes jeg julen var klam, nu synes jeg bare den er vammel - ha ha. En kollega forklarede for mange år siden, at Julen, det er da bare nogle rare fridage og noget god mad sammen med familie og venner. Hvad er der i vejen med det?
Ikke noget, men skulle vi så ikke se at få skyllet alt det skinhellige ud af begivenheden, sådan at julen bare er...nogle rare fridage og noget god mad sammen med familie og venner? Det kunne være lækkert!
Jul (Wikipedia)
=====================================================