Og så siger de at klassekampen er død....
Jyllandspesten 23. januar 2002:

====================================================

Op mod tre millioner demonstrerer i Rom

Op mod tre millioner italienere marcherede lørdag gennem Roms gader som protest mod regeringens planer om at ændre arbejderbeskyttelseslovene. Arrangørerne sagde, at det var den største demonstration i Italien i nyere tid.

Massedemonstrationen fandt sted kun fem dage efter venstreorienterede ekstremisters drab på regeringsrådgiver, Marco Biagi, som var en af arkitekterne bag de foreslåede ændringer af arbejdslovene. I endeløse rækker bevægede hundredtusindvis af demonstranter sig fra seks forskellige steder i byen i separate demonstrationstog mod den antikke væddeløbsbane, Cirkus Maximus, som er den eneste plads i Rom, hvor så mange mennesker kan samles på én gang.

Det venstreorienterede fagforbund, CGIL, som stod bag demonstrationen, havde ventet deltagelse af omkring en million mennesker, men oplyste, at der havde været to millioner deltagere. Senere blev det tal korrigeret til op mod tre millioner deltagende demonstranter.

Roms kommunale myndigheder var dog mere forsigtige i deres vurdering og anslog demonstranterne til at være "flere end 700.000", men det italienske nyhedsbureau ANSA rapporterede, at hundredvis af busser fortsat ankom til Rom med demonstranter først på eftermiddagen lørdag.

Omkring 7000 politifolk, de såkaldte Carabinieri, var udstationeret, og helikoptere svirrede i luften over Rom i den største sikkerhedsoperation i Italien siden G8-topmødet i Genova i juli i fjor. Hundredtusinder af utilfredse italienere ankom til Rom i over 10.000 særbusser, med tog og sågar med chartrede passagerfærger fra Sardinien og Sicilien.

Demonstrationens tema var utilfredshed med premierminister Silvio Berlusconis regerings planer om at reformere arbejdslovene, så det bliver lettere for arbejdsgiverne at opsige og ansætte arbejdere. Den italienske centrumhøjreregering siger, at den nye lov er nødvendig for fortsat vækst.

Men demonstrationen udviklede sig også til en protest mod terrorisme som følge af nedskydningen og drabet i Bologna tidligere på ugen af Marco Biagi, der var juraprofessor og medforfatter af den omdiskuterede lovændring. Demonstranterne på Cirkus Maximus holdt et minuts stilhed for Biagi, som var den italienske arbejdsministers rådgiver. Demonstrationen er bevis på, at mange italienere er "fast besluttede på at bekæmpe terrorisme og at forsvare deres rettigheder", sagde CGIL-leder Sergio Cofferati.

De Røde Brigader har taget skylden for drabet på Biagi. Det spreder frygt for, at den venstreorienterede gruppe, som man troede var nedkæmpet efter en række voldelige terrorangreb i 1970'erne og 1980'erne, ville søge at øge spændingen yderligere mellem regeringen og fagforeningerne, der har planlagt en daglang generalstrejke mod planerne om den ny lov. Berlusconi har inviteret repræsentanter for fagbevægelse og arbejdsgivere til møde tirsdag i et forsøg på at finde en løsning på konflikten.

I strålende solskin og herligt forårsvejr marcherede demonstranter, der repræsenterede en broget skare af venstreorienterede pressionsgrupper, langs floden Tiberens bredder. Her så man pensionister, der protesterede mod en bebudet pensionsreform, og unge antiglobaliseringsaktivister med piercede øjenbryn.

En anden gruppe viftede med et banner med teksten: "Vi er alle palæstinensere". Mange råbte "terrorisme dræber højreorienterede", og CGIL oplyste, at man havde aflyst en række kulturelle happenings, som skulle have fungeret parallelt med demonstrationen. Det sker i respekt for Biagis minde.

- Den væsentligste årsag til, at jeg er her, er, fordi jeg er oprevet over situationen i Italien. Men jeg er også bekymret over, at regeringen kun ser til den side, hvor en lille gruppe i forvejen priviligerede folk befinder sig, sagde en demonstrationsdeltager til nyhedsbureauet AFP.

Italiens premierminister, Silvio Berlusconi, forretningsmand og mediemogul, satte sig på posten med løftet om en reform af landets arbejds-, indvandrings-, sundheds-, undervisnings- og juridiske sektorer. Premierministeren er kommet under stigende pres fra oppositionen, senest over onsdagens landsdækkende undtagelsestilstand for at bekæmpe den stigende strøm af ulovlige indvandrere.

/ritzau/AFP

 

 

Fagbevægelse Index

 

Til forsiden