Tyvagtig skade
Dato: 2013.Okt.15
Fra: Niels Asmussen
Til: CykelKurt
Vedr.: En virkelig historie
Hej.
Jeg har været inde at se, om jeg kunne finde noget om tyvagtige skader. Jeg faldt da over en artikel, skrevet af Anna Knudsen i Weekendavisen 2007 om emnet.
Her er min sandfærdige historie, som jeg har fortalt til masser af mennesker, fordi jeg synes den er helt forunderlig:
Jeg var på ferie i Makadonien. Efter at have været i Skopje, hovedstaden, tog jeg ud i landet, nærmere bestemt til en af de større byer, Bitola, for at vandre i den derværende nationalpark.
På andendagen bliver jeg kørt op til et højfjeldshotel, hvorfra jeg fortsætter ad Rocky Trail, først igennem skov, men efter 2 timers forløb er jeg helt oppe på toppen. Her er der udsigt hele vejen rundt på nær mod syd, hvor der er nogle nåletræer. Der er bygget en platform med rækværk omkring, så man rigtig kan nyde udsigten.
Jeg beslutter så her i stenødet at tage et foto af mig selv med 10 sekunders udløsning. Anbringer min rygsæk med den flade side opad på en meget stor sten, fladen 1 kvadratmeter stor. Sørger for mit lille compactcamera står ordentligt, trykker på udløseren, løber i 3-4 sek op på platformen, vender mig om, men hvad ser jeg da?????
Det blinkende camera er forsvundet fra min rygsæk!!!
Forbavset leder jeg overalt udenom stenen i revner og spalter, men cameraet er og bliver borte. Der var ingen mennesker deroppe. Jeg kunne overse det hele, og man skal også være utrolig hurtig for at snuppe et camera inden for 4 sek.
Min forklaring er så. Det er en af de mange skader, der har stjålet det blinkede camera. Kan dette være rigtigt? Kan du måske hjælpe med et svar.
Mange hilsner fra
Niels Asmussen,
Nordborg
+++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++
Hej Niels Asmussen,
Tak for en interessant historie fra det store udland. Jeg ved ikke, om det faktisk kan have været en skade, men der cirkulerer jo et utal af historier om dens evner i så henseende, så det er da absolut en mulighed.
Fra tegneseriernes verden figurerer der en tyvagtig skade i TinTin's "Det gådefulde juveltyveri" (1967), senere (2005) omdøbt til "Castafiores juveler" (Les Bijoux de la Castafiore). Madame Castafiore's juveler forsvinder under et ophold på kaptajn Haddock's slot Møllenborg. Mistanken rettes mod en gruppe sigøjnere, der har slået sig ned i nærheden. Det viser sig dog, at de er uskyldige, og den rigtige tyv afsløres til slut af TinTin: En skade.
Det gådefulde jyveltyveri, side 58
Det gådefulde jyveltyveri, side 59
Det gådefulde jyveltyveri, side 60
Det gådefulde jyveltyveri, side 61
Det gådefulde jyveltyveri, side 62
Det gådefulde juveltyveri
Indenfor operaen har vi La gazza ladra (den tyvagtige skade) og fra virkelighedens verden har vi en tyvagtig skade afsløret af politiet i Tyskland. Her var det en mobiltelefon skaden havde raget til sig, så din historie med et lommekamera ligger absolut indenfor mulighedernes grænse.
Venlig hilsen
Kurt Starlit
+++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++
POLITIKEN, 6. jan. 2009, kl. 20:14
Tyvagtig skade afsløret af politiet
Da tyske politibetjente var ude og lede efter en lommetyv, fandt de en ret utraditionel gerningsmand.
Af Elisabeth Hamerik Schwarz
En skade tabte fejlagtigt en stjålen mobiltelefon lige foran nogle tyske politibetjente, som var ude og lede efter lommetyve.
Det skriver Der Spiegel.
Telefonen landede for fødderne af betjentene, der blev forvirret over den flyvende telefon. Men de kom hurtigt ud af fjerene, da de opdagede hvem der stod bag.
"Politimændene var på udkig efter lomme- og biltyve, da deres koncentration blev uhøfligt afbrudt af en mobiltelefon, der faldt fra himlen med et ordentligt brag", skrev politiet ifølge Der Spiegel i en pressemeddelse.
"De forbløffede politimænd fattede først hvad der skete, da de så en stor fugl baske vildt med vingerne".
Forsøgte at få fat i mobil
For skaden havde ikke tænkt sig at give sine tyvekoster op så let, så den store fugl dykkede ned for at få fat i sin elskede mobil. Men politiet havde allerede samlet telefonen op og taget den i sin varetægt.
"Fuglen kunne slet ikke acceptere, at den havde mistet en af sine tyvekoster, og selv efter betjentene stod og skrev rapport, ledte skaden desperat efter mobilen på toppen af og rundt om de parkerede biler", forklarede politiet i pressemeddelsen.
Skaden må have haft mobiltelefonen på sig et stykke tid, fordi den var våd og havde is på sig.
Den er stadig på frie vinger.
+++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++
Hos Gyldendal kan man finde denne beskrivelse af skaden:
SKADE
Den farveprangende og skrattende kragefugls navn har intet med "skade" i betydningen "ødelæggelse" at gøre, men kommer af et ord, der betyder "spids trætop", dvs. hentyder til dens lange hale. Men skaden gør skade, er en fiks og irriterende tyveknægt, i skrigende gadedrengeflokke, klog og lynsnart klar over en situation. I europæisk symbolik forbindes den primært med det tyvagtige ("at stjæle som en skade"), støjende tale og snakkesalighed, en uroligt hoppende adfærd. Det snakkesalige ses i en historie i Ovids Forvandlinger, hvor de sluddervorne og indbildske døtre af Pieros konkurrerer med muserne i en sangdyst, taber, skælder og smælder og forvandles til skader, de "altefterlignende", "der altid skræpper i lunde"; "Også som fugle beholder de deres hastige tunge, / skrigerisk skræppen og skrål, og umådelig lyst til at snakke."
I Kina er skaden derimod lykkens fugl, den der annoncerer gode nyheder; måske stammer forestillingen om dens glæde ved skinnende ting fra Kina, hvor en tradition handler om, at to ægtefæller, der er borte fra hinanden, brækker et spejl i to stykker; hvis den ene er utro, vil spejlstumpen forvandles til en skade, der vil afsløre det for den anden.
I P.M. Møllers "Aprilsvise" ("Grøn er Vaarens Hæk") fra 1819 står der: "Skaden vindigt med sin Hale vipper".
En poetisk roman med apokalyptisk tema af Pia Juul fra 1990 hedder Skaden.
+++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++