From: Else Poulsen========================================================
To: Cykelkurt
Subject: S.S. & Tingvej 79
Date: 2013.Febr.10
Kære Kurt
Jeg har flere gange været inde på din hjemmeside og læst beskrivelser af gamle lærere på Sundbyvester Skole. Det bragte minder frem skal jeg love for. Jeg har selv gået på solen fra 1952- 1962.
Jeg har haft Else Rasmussen til klasselærerinde i mellemskolen og Poul Nielsen (spidsmus) i Realklassen. Else Rasmussen kan jeg takke for, at jeg selv idag kan alle de tyske remser samt også bruge dem!
Jeg har også et enkelt sted set H.C. Jensen nævnt, som var musiklærer og fysiklærer. Jeg tror han har komponeret musikken til "Skolekantaten", hvor jeg har et program et eller andet sted i mine gemmer. Han var noget af en personlighed. Næsten hver eneste gang i fysiktimerne stillede han spørgsmålet. Kan vi gøre sådan eller sådan (i forbindelse med et eller andet fysikforsøg)? er vi ikke frie borgere i et frit land? Så skulle vi råbe nej, og han fortsatte - Nej,ikke så længe man ikke må skyde kvinder, jyder og motorcyklister. Det med jyderne var vistnok fordi han ikke kunne fordrage fru Mikkelsen. Hvad der var med kvinder og motorcyklister står i det uvisse!
Jeg har også set nævnt en gymnastiklærerinde, som jeg også tror jeg havde. I min klasse blev vi slået sammen med pigerne fra den blandede klasse, så vi var rigtig mange. Lærerne gad ikke undervise os, så næsten hver gang skulle vi spille høvdingbold, medens de to lærerinder sad og strikkede. Jeg hadede det, og blev altid stukket med en jernbold fra en af de mere sportslige klassekammerater, (med sadistiske tilbøjeligheder) så jeg gik med konstant blå mærker på lårene.
I tegning havde jeg også Hr. Gran, som jeg kan se mange andre har haft, og jeg kan kun nikke genkendende til alle de ting, der er skrevet. Det var et sandt mareridt, når man ikke kunne tegne. "Nu forestiller Hr. Gran sig, at du tegner en trylleskov ..." - han sagde altid Hr. Gran, om sig selv, og der stod man så og var helt tom i hovedet, og kunne ikke tegne en trylleskov - hjælp!
En af de farverige personligheder, jeg ikke har set nogen skrive om endnu, var frk. Hygum, der var håndarbejdslærerinde, Jeg husker hende som ca. 90 år gammel, men det passer nok ikke. Hun havde altid sorte lange nederdele på, og skulle altid bruge en stakkels elev til at støtte sig til, da hun haltede. Vi var næsten alle bange for hende. Jeg har mange gange smuglet et strikketøj med hjem, for at min mor kunne samle forflyvne masker op eller strikke det sørgelige arbejde om!
Det var de forskrækkeligste ting vi skulle kreere i de timer. En gang skulle vi sy en busseronne, og hertil skulle vi fra hjemmet medbringe en sort knap. Jeg bad min mor om en sort knap- Dengang klippede man altid knapper af og gemte, når et stykke tøj var udtjent, så jeg fik bare en tilfældig sort knap. Da jeg skulle fremvise min isyede knap fik hun et raserianfald, rev knappen af og smed den ud af vinduet. Det er jo en buukseknap råbte hun.( Føj, det må have været slemt for en gammel frøken). Hun var så rasende, at hun skubbede mig ned af de to trapper, der gik op til katederet, så jeg faldt og slog mig. Det fortrød hun senere, så blev jeg udnævnt til støtteelev et stykke tid - skrækkeligt man skulle gå meget langsomt og med en dødvægt der trykkede sig ned i den ene skulder. Der gik rygter om, at hun tyggede lyserødt vat, men inden, det var min tur til at have hende, var hun åbenbart holdt op. Jeg havde tit spekuleret over, om det virkelig var vat, eller om det blot var rygter.
Frk Mikkelsen havde vi i religion, og hun var frygtelig, - der var en del, der led under hendes regime. Hun boede sammen med Esther Olsen, som var engelsklærerinde. Hende lærte jeg faktisk meget af, og jeg glemmer aldrig de første skridt i engelsk med lærebogen der begyndte med: "I can hop, I can run, see me hop see me run".
Vedr.: Det hvide Hus på Tingvej
Du skriver et eller andet sted om det hvide Hus. Jeg har desværre ikke noget billede, men jeg kan bekræfte, at der også var beboelser. Jeg har ikke slået mine folder der, for jeg måtte ikke komme der, på grund af de mange fulde folk, der kom ud derfra. I min tid - jeg er født 1944 - var der ikke særlig kønt. Jeg kan imidlertid huske, når ølkuskene fra Carlsberg eller Tuborg holdt udenfor med hestevogn og hestene havde muleposer og ølkuskene som regel var nogle mægtig tykke mænd med hvide forklæder. Det var malerisk!
Jeg boede de første 18 år af mit liv på Tingvej 79, st. th., og jeg var ellevild, da jeg så den flotte tegning af huset på din hjemmeside. Jeg var helt begejstret, da man kunne se den lille ejendom ved siden af, hvor jeg kan huske, der boede en ældre kone, der dyrkede radiser.
Lige overfor os havde Frelsens Hær til huse. Hver lørdag var der loppemarked, og der stod folk, der var interesserede i at gøre et kup i kø for at komme ind. De skulle ned til nogle bygninger, der lå længere inde på grunden, og de løb for at komme først til fadet. Så vi børn stod tit oppe i vores vindue og heppede på dem og holdt hver på en vinder blandt de løbende.
Det gamle hus på Tingvej 79 havde lokum i gården. Der var to stk. til deling mellem 6 familier, og så var der et pissoir ved siden af. Lokummerne blev tømt en gang om ugen, og det var ikke altid nok. Så måtte man klemme balderne sammen. Da jeg kom i skole, gik det op for mig, at der ikke var så mange tilbage, som havde das i gården. Min søde klasselærerinde fortalte os engang i første klasse, at i gamle dage havde man noget, man kaldte et das, men det var der ingen, der havde mere, Jeg gled helt ned på bænken og skammede mig. Det var også et problem, når man skulle have kammerater med hjem, for det første, der skete, var at de skulle på WC, og så måtte man jo have fat i nøgle, toiletpapir og vise vej, og de fleste synes, det var utroligt ulækkert. Man kendte virkelig hinanden dengang, og jeg husker alle naboerne, som om det var igår. Når jeg ser huset på Christianshavn, føler jeg, at der var lidt af den samme atmosfærepå Tingvej 79. Da huset blev revet ned ca, i 1962-1963, tror jeg, det var, blev vi sendt til alle verdenshjørner og mistede kontakten. En æra var slut! Dengang havnede jeg i Finlandsgade lige overfor Sundholm. Men da var jeg gået ud af skolen. Så jeg fik ikke gavn af en kort skolevej!
Jeg har vedhæftet et enkelt skolebillede og et af Tingvej 79.
Jeg håber, mine erindringer kan være af interesse.
mvh
Else Poulsen