Sundbyvester Skole

For os, der har gået på Sundbyvester Skole 1950-75 INDHOLD bl.a.: Lærere, elever og lokalsamfund Skolens pædagogiske linie Glimt fra skoletiden Tykke Niels skolehistorier Taxi, Taxa og Lillebil København set fra luften, 1954 Kort over Amagerbro 1955 Biograferne på Amager COBA IS  på Sundholmsvej Bagermester Andersen i Dovregade Bladkompagniet på Brigadevej Sverrigsgade m. "Bommen", "Ølkroen", "Syven" og "Kom Igen" Sundholm med egen kirke, alumner, gartneri og fritgående grise Bladhandler Larsen på Sundholmsvej Café Friheden i Brydes Alle Tingvej med Tårnby Birketing på Stjernekroen Jørgen Grandt's skønne sider om Sundby Erik V. Petersen's hjemmeside med et stort afsnit om Amagerbanen Masser af breve (mails) fra skole- og klassekammerater Sundby Lokalhistoriske Forening - bliv medlem! Kanal København - dækker det hele!


Sundbyvester Skole ca. 1960 (fotograf ukendt). Skolen blev oprettet 1918.
Den 16. marts 1945 blev skolen beslaglagt af den tyske besættelsesmagt,
der benyttede den til at huse tyske flygtninge. Senere blev den benyttet som lazaret.
Skolen blev rømmet den 27. august 1945.
I 1991 blev Amagerbro Skole og Sundbyvester Skole sammenlagt under navnet Amagerfælled Skole.

Stort billede

 

Denne side indeholder billeder og beretninger fra Sundbyvester området i perioden 1950-75
- især Sundbyvester Skole og gaderne omkring Sundholmsvej.

Husker du noget, eller har du kommentarer til siden, så skriv til:


Venlig hilsen
Kurt Starlit
aka CykelKurt

 

=============================================

2004.Marts.11
Mail fra Finn Olsen

=============================================

2004.Juli.14
Mail fra Gert Halberg Jensen:

Hej Kurt,
Jeg har med stor glæde læst din historie her på nettet. Den bringer mange sjove minder frem fra jeg var barn. Jeg tror ikke jeg kender dig, og dog.

Jeg boede i Lysefjordsgade 2 på 4.sal. Er født i 1950 og gik på Sundbyvester skole. Startede i 1X i 1958.
Så du må være 2-3 år ældre end mig. Når jeg ser på klassebillederne kan jeg kende tøjet fra mine klassebilleder.

Jeg syntes ikke jeg kan se hvad nummer du boede i Gullandsgade, men hvis du kunne se over på Augustinus må det have været lige numre.

Håber at høre fra dig.

Med venlig hilsen
Gert Halberg Jensen

---------------------------------------------

Hej Gert,
jeg kan vist heller ikke huske dig, men det gør intet...du får et par korte glimt alligevel.

Jeg (vi) boede i Gullandsgade 6, 3. th., og flyttede senere (mens jeg gik på kostskole 1959-65) op på fjerde sal tv. fordi det gav mere plads. Peter Vistrup, min halvbror, og jeg var modsætninger: han kom rundt allevegne og talte med alle. Jeg holdt mig mere for mig selv. Det kan være en medvirkende grund til at du ikke husker mig (og omvendt).

Peter og Mona fortsatte på Sundbyvester Skole da jeg flyttede på kostskole....en af Peters klassekammerater hed Kurt Hansen og boede i Sverrigsgade....jeg bemærkede Kurt Hansen i 1980'erne som et temmeligt højtstående medlem af VS.

Lysefjordsgade...jeg husker ismejeriet på hjørnet, hvor en dreng engang kom til skade...muligvis hed han Tommy...han blev vist påkørt af en bil eller sådan noget...jeg kan huske at han græd højlydt og kaldte på sin mor, mens han blev bragt ind i ismejeriet og vi ventede på ambulancen...han fik vist et ar omkring munden efter den ulykke.

Ellers var Lysefjordsgade ikke et sted jeg kom, det var jo "fjendens" område. Sognefjordsgade lige numre kunne gå an, fordi det var den samme ejendom, de samme børn som legede i gården. Erik Friis for at nævne een (ham mødte jeg tredive år efter på Ballerup Station en dag - var i mellemtiden blevet udlært malersvend). Det var skrækkelig pinligt når bolden fra vores gård røg over i den modsatte gård (hjørneejendommen Gullandsgade/Lysefjordsgade), så måtte man med røde ører bede om at få bolden tilbage...

Augustinus bygningen var jo en flot ejendom - og bevaringsværdig!
Det skrammel som i dag er stillet op på området gi'r jeg ikke meget for. Jo, det giver selvfølgelig husly for nogle mennesker, og det er skam godt nok. Men Augustinus området - den store græsplæne med kastanietræerne og hovedbygningen - var bevaringsværdigt og burde have været fredet, mener jeg i al beskedenhed.

For at forebygge selvsving må jeg hellere standse her.
Skriv hvis du har noget på hjerte.
Tak for henvendelsen.

Kurt

---------------------------------------------

2004.Juli.15

Hej Kurt

Tusinde tak for dit svar.
Jeg har nogle klassebilleder og et billede af lærerne som jeg scanner ind og sender til dig og så skal jeg se om jeg har nogle fra gaden.

Var Gullandsgade 6 der hvor købmanden lå eller var det i den røde blok overfor ?

MVH
Gert Halberg

---------------------------------------------

Hej Halberg,
tak for svar, og ja tak, jeg vil meget modtage nogle billeder som jeg i givet fald vil lægge ud på hjemmesiden.

Via hjemmesiden har jeg fået kontakt med flere gamle klassekammerater, så uanset at en del mennesker stadig synes at nettet er noget pjat, kan det altså klare mange opgaver, hvor pen og blyant må melde pas.

Jeg var i dag ude at besøge min gamle mor, og benyttede derfor lejligheden til at kigge på Lysefjordsgade 2. Gaden vender åbenbart "omvendt" i forhold til Sognefjordsgade, hvor nr. 2 vender ud mod Brydes Allé. Børnehaven, som ligger på hjørnet, har min søster Mona gået i. Jeg vil huske at spørge min bror Peter om dig, for jeg føler mig overbevist om, at han kender dig. Han var på den tid en slags omvandrende katastrofenyt, det var der alle rygterne blev ført til torvs, så jeg har hørt mange saftige historier dengang...

Min mor Karen og stedfar Orla (Peter og Monas far) slog pjalterne sammen i 1952, og har boet sammen siden. De flyttede nødtvunget fra Gullandsgade til plejehjemmet Hørgården, Brydes Allé p.g.a. Orla's helbred for ca. ti år siden. I mellemtiden er Orla død, så min mor i dag bor alene derovre.

Gullandsgade 6 var købmand Kjeld Hansen's opgang. Han og konen Marianne (som var et meget sødt menneske) boede i mange år i lejligheden stuen til højre, men flyttede efterhånden som de kom til penge sydpå, Greve tror jeg. De fik også en søn, Finn hed han vist, som fik en allerh..... høj akademisk uddannelse. Gement købmandsskab var ikke noget for ham - til faderens store skuffelse, tror jeg.

Der skal to til en god kop kaffe.
De selv, Frue - og Deres købmand!

Sådan cirka stod der på skiltet uden for købmandens butik.
Der var også et blåt reklameskilt for Dyrbye's Kaffe.

Men ellers var der jo

som min mor brugte langt op i 1960'erne.

Kan du huske at et obskurt udseende postbud gik sin runde i Gullandsgade og omegn?
Han mindede om Gøg (fra Gøg & Gokke) i ansigtet, desuden gjorde han en karakteristisk håndbevægelse med den ene hånd når den lå på styret. Han havde sin fine røde jakke på og kasket og det hele, så der var ikke noget formelt at klage over, men han så alligevel spøjs ud. Da jeg forlod Gullandsgade i 1959 gik han sin runde, og da jeg kom tilbage i 1965 gik han der stadig. Det var som om tiden havde stået stille...

Nok for denne gang, jeg glæder mig til billederne.

Venlig hilsen
Kurt Starlit

---------------------------------------------

2004.Juli.17

Hej Kurt

Som lovet sender jeg billederne (4 stk). Det er hvad det kan blive til i første omgang. Jeg får nok gravet nogle flere frem senere. Jeg er ikke så flink til at sidde foran en computer om sommeren, men det skal nok komme.

Ja, postbuddet husker jeg, især efter du nævnte ham. Vi kaldte ham "stivnakke" men han lignede Gøg på en prik bortset fra højden. Til gengæld husker jeg også en anden ekcentriker fra den tid: Han gik meget på Sundholmsvej (boede vist i Dovregade) og han havde et hareskår og gik altid med en lille foxterrier (Kvikhund) Han var vist altid mere fuld end ædru, talte meget højt med sig selv og underholdt alle han mødte på vejen.

Jeg gik med mælk om morgenen fra ismejeriet (Fru Jensen). Det må have været i 1958-59. Jeg har vel været 8-9 år (født i 1950). Jeg havde "rute" i Lysefjordsgade og Mjøsensgade og enkelte i Brydes Allé. Det er rigtigt at numrerne startede omvendt i Brydes Allé kommer jeg da lige til at tænke på. Gud ved hvorfor?
Det skulle leveres ad køkkentrappen og det var selvfølgelig altid på 3. og 4. sal. Det var mælk i de klare flasker lige før man gik over til de brune.

Når du så boede i købmandens opgang, har vi garanteret sloges med snebolde om vinteren. Vi stod oppe på tørrestativet og kastede snebolde ned på jer i jeres gård. Tørrestativet lå et par meter over jorden fordi der var cykelskure under, men det må du kunne se fra lejligheden.

Vores vicevært boede i Gullandsgade 8, og der var en mønttelefon lige indenfor døren med et flot skilt der gik diagonalt ud fra væggen, så man kunne se at her var der en offentlig telefon.

Boede der ikke en flot pige (på din alder) i nr. 6 - 2. tv ? Sorthåret? der ofte sad og kiggede ud af vinduet (mod gaden) Gyda og/eller Lone som du skriver. Hende talte vi meget om i "klubben" som alle drenge havde dengang.

Jeg boede i Lysefjordsgade sammen med min mormor i en 2 1/2 værelses med koldt vand og en kakkelovn til kul og koks. Og efter vi boede i Lysefjordsgade, fik min mor en lille 2 værelses lejlighed i det lille gule hus hvor der nu er politistation Gullandsgade 24. Der var petroleumsopvarmet med toilet/lokum i gården. Det må have været i 62 -63. Vi boede der da jeg blev konfirmeret i 64

Vedr. billederne, så er det Else Rasmussen (?) vi havde som klasselærer(inde),
og på 1X er det mig der står som nummer 5 fra v. på bageste række(nr. 4 fra h.).
På 3X står jeg minsandten også som nr 5. fra v. på bageste række.
På det sidste klassebillede (m. Svend Bak) er jeg ikke på (syg?),
men i midterste række nr. 3 fra v. står Jan Bøtcher som boede i Lysefjordsgade 4 - 3. th., og som nr. 2 fra h. en der hedder Klaus Blem. Han havde en storebror 3-4 år ældre (din alder/klasse ?), de boede i Kurlandsgade nr. 2 på 3.sal tv. Faderen havde egen blikkenslagerforretning på Amagerfælledvej i kælderen.

lærerbilledet:
bag. tv. Viceinspektøren (dum skid) - Malle - ? - Svend Bak - GriseGran - o.s.v
Det er vist din lærer med brillerne nr. 5 fra h.
Skoleinspektøren i midten (flink mand)

Der kommer mere senere. Hav det godt.

MVH
Gert

1X - 1958

3X - 1960

7. klasse - 1964

Lærerstaben 1964

---------------------------------------------

Hej Halberg,
tak for billederne som jeg med fornøjelse har kigget på. De ser udmærkede ud - rent teknisk altså, for desværre genkender jeg ingen personer på billedet (det kan jo være min egen fejl).

Ang. nummereringen af Lysefjordsgade, så tror jeg det må skyldes at der kun fandtes eet hus på den lige side af gaden - resten af gaden var jo.... hvad skal man kalde det: ubeboet. Rent teknisk skulle opgangen have det højeste nummer, men det er selvfølgelig noget nonsens, så derfor har man sikkert valgt at give det sidste hus det laveste nummer...(håber ikke det lyder for indviklet).

Pigen i Gullandsgade 6, 2. tv. var Lone Rasmussen, som ganske rigtigt så godt ud, men altså slet var min type - meget ældre, meget erfaren og meget rap i mundtøjet. Ikke desto mindre - eller måske netop derfor - særdeles eftertragtet og beundret. Hun kom på de frække barer inde i byen, og havde alene af den grund et gevaldigt renommé. Jeg husker en episode, hvor hun nede i kælderen, hvor de store børn og unge holdt forbudte møder, fortalte om en af sine eskapader til den store George (som boede i Brydes Allé eller langt nede ad Sognefjordsgade). Det var teknikken med at "stå af i Roskilde" som var emnet. Jeg forstod kun samtalen delvist, men var da klar over at man ikke skulle blamere sig ved at kaste alt for mange dumme spørgsmål ind i debatten.
Jeg mener stadig at hun fik et barn - en dreng - mens hun boede hjemme. Min mor passede ham sommetider, og talte begejstret om lille Jesper, som dog forlængst er voksen. Min mor fik lov at beholde en af Jespers bamser, da han selv fik andre interesser. Bamsen havde en fast plads på toppen af sofaen helt op til hendes død i 2006.

Ang. din bager på hjørnet af Tingvej og Sundholmsvej, så mødte man på sin højre side på vejen derhen (ad Sundholmsvej) et lille skur for enden af Augustinus grønne plankeværk, hvor enarmede Larsen solgte aviser. Han havde kun een arm, og kørte på en spassercykel af en art, hvor han stående kunne presse pedalerne rundt med denne ene arm. Orla, min stedfar, insisterede på at den daglige avis skulle købes hos Larsen - sikkert en iværksætterstøtte fra Orla's side.

På det modsatte hjørne af bageren (der hvor der i dag ligger et værtshus) lå en købmandsforretning. Vi kaldte ejeren for Gnier-Fritz, for han hed virkelig Fritz og var mildt sagt sparsommelig. Jeg kørte som bud for ham i en periode. Men han var som sagt skrækkelig nærig, så det var ingen fornøjelse. Men jeg fik da lov at køre på LongJohn cyklen og det var meget sjovt.

Nå, opvasken venter, og jeg er i det hele taget bagud.

Venlig hilsen
Kurt

=============================================

Til sidens læsere:
Kan du kende nogen på billederne, eller har du andre kommentarer, hører jeg meget gerne fra dig.
Skriv til:

=============================================

Kort Nyt
2006.Febr.09
Efter alle disse år


Omslag tegnet af Stig Lommer

Bogen giver mindelser om 1959. Dengang forekom Tykke-Niels at være noget særligt, bl.a. fordi en af mine klassekammerater fra Sundbyvester Skole på mange måder minder om ham.

Selv om bogens forfatter dengang foretrak at optræde under pseudonym, er det senere kommet for dagen, at det drejer sig om Niels O. Levinsen.

Efter at have genlæst bogen fornylig, er begejstringen for Tykke-Niels dalet betydeligt.

Men det var vel hvad man kunne forvente - efter alle disse år.

=============================================

2007.Sept.08
mail fra Kurt Hansen:

Bare en lille hurtig kommentar når jeg nu har været inde på din hjemmeside. Det var bestemt interessant at læse og "bladre" rundt på din alsidige hjemmeside, samt at læse din korrespondance med Gert Halberg og se hans billeder fra den gang vi gik i skole. Jeg fandt dette i et nostalgisk tilbageblik, denne søndag eftermiddag, hvor jeg lige skulle søge på "Sundbyvester Skole".

Det er sikkert som du skriver, at du var den mere stille og tilbageholdende i forhold til din bror Peter, som jo var en rigtig bulderbasse; dette er nok årsagen til at jeg ikke kan få dit ansigt frem på nethinden, men kun svagt huske at Peter havde en bror.

Vi er jo alle et sammensat resultat af alle de oplevelser vi har med og ikke mindst den opvækst vi blev budt, derfor er det lidt interessant at bladre tilbage i tiden engang i mellem. Jeg kørte også som bydreng og gerne gennem Gullandsgade, hvor I boede, der boede nemlig også den rødhårede Anne-Marie, sjovt nok røg kæden - næsten - altid af når jeg kørte forbi hendes opgang på købmandens longjohn.

Ellers blot en lille korrektion; jeg boede ikke i Kurlandgade men i Sverigesgade.

Tak for kigget og ha det godt.

Hilsen Kurt (Hansen)

---------------------------------------------

Kære Kurt Hansen,
tak for korrektionen og tak for kommentarerne - jeg er meget interesseret i at høre fra de gamle drenge (og piger) fra dengang.

Jeg havde bl.a. en klassekammerat på Sundbyvester Skole, Mogens Nielsen, som boede ovre i Rågårdsminde. Sammen med sin far (typograf på Berlingske) havde han et elektrisk tog på en stor plade med togstationer, skiftespor, træer, veje, huse og alting, som var hængslet fast på væggen. Jeg fik oplevet toget et par uforglemmelige gange. 25 år senere byggede jeg sammen med min egen søn en togbane på en standard spånplade (vist noget med 150 x 250 cm), men det kom aldrig op på de detaljemæssige højder, som Mogens og hans far kunne præstere.

Jeg ved ikke hvorfor jeg forbinder dig med Kurlandsgade, det må være fordi jeg har set dig et par gange derovre. Jeg blev ihvertfald nogle år senere meget glad for at se, at du var gået ind i politik på "folkets" side. Her, hvor jeg bor i dag (Fredericiagade) kan jeg tydeligt se, at det er middelklassen og derover, som rykker ind. De jævne lønmodtagere (for slet ikke at tale om decideret fattige) ryger stille og roligt ud. Sådan er det sikkert også gået i Gullandsgade, men jeg synes altså det er synd for os allesammen, når/hvis vi efterhånden får en by, hvor der kun er plads til velhavere.

Personligt fik jeg - selvom lysten bestemt var til stede - aldrig gjort noget seriøst ved det politiske engagement. Musikspilleriet (som kan høres i uddrag her), familien og arbejdet som radiotekniker tog tiden.

Anne-Marie, boede hun ikke i Sognefjordsgade? Never mind, Gullandsgade 6 var ofte tilholdsstedet for ejendommens unge, antagelig fordi der her var mest trafik og action: lige ved Købmanden og Augustinus cigaretfabrik, hvor der altid skete noget.

Til slut et udbræk omkring det at gå i skole.
Ikke for ingenting kaldte eleverne Sundbyvester for "slaveanstalten". Personlig syntes jeg skolegangen levede perfekt op til sit navn. Ingen behøvede at tro, at skolegang var en belønning, tværtimod uddelte eksempelvis viceskoleinspektør Rasmussen med stor iver (og nydelse?) tæsk og eftersidning til højre og venstre. Frygt og prygl var tilsyneladende de bærende pædagogiske principper.

I forbindelse med Sundbyvester kommer jeg ofte til at tænke på en Dirch Passer monolog - tror det var en reklame singleplade (45 r.p.m.) for Perle pibetobak - hvor domprovsten i Nordre Birk forklarer den håbefulde unge mand: "Min dreng, hvis du har en god samvittighed, er det fordi du har en dårlig hukommelse." Man kunne m.a.o. ganske roligt gå ud fra, at være mistænkt for det værste.

Var det ikke efter 5. klasse at vi blev opdelt i en A-linie og en B-linie?
B'erne var de bogligt begavede, dem som samfundet satsede på. A'erne kunne rende og hoppe. Hjemme i arbejdermiljøet var det en selvfølge, at man forlod skolen så hurtigt som muligt, fik sig et arbejde på en fabrik, så man kunne betale for kost og logi derhjemme. Senest når man blev 20, forventedes det at man havde fået bil, børn og tatoveringer.

Jeg var så heldig efter 5. klasse, at blive optaget på Skorpeskolen i Hellebæk, hvilket jeg i dag anser for min redning. Ikke at Skorpeskolen var perfekt, langtfra, men den åbnede udsyn til - og muligheder for - andre verdener end et livslangt slaveri på en fabrik i Sundbyerne.

Nå, jeg blev vist lidt ophidset der, jeg går omgående ud og tager et koldt styrtebad.

Mange tak for dit indlæg!

Venlig hilsen
Kurt Starlit

PS
Som om det ikke var slemt nok med den minimale pædagogiske indsigt i gamle dage, kan man i dag fortsætte med at græmme sig over tingenes tilstand. Jeg mødte her i sommeren (2007) tilfældigt David Desilva på Vestamager og lavede omgående et interview med ham. Det indikerer forhåbentlig, at der stadig er opgaver at tage fat på: Ingen venter på en efterløber.

---------------------------------------------

2008.Jan.08
mail fra Kurt Hansen:

Hej Kurt

Jeg har først nu igen været inde på din hjemmeside set dine kommentarer til mit lille hurtige indlæg fra sidste efterår, tak for dem.

Uden at jeg skal være den der giver karakter, så må jeg sige at det er et flot stykke arbejde som din lyst driver dig til at udrette. Det er især en fornøjelse at læse dine skarpe kommentarer der, renset for sentimentalitet, præcist rammer vores skolemæssige barndom ind. "Frygt og prygl var tilsyneladende de bærende pædagogiske principper", det kan jo ikke siges mere præcist.

Børn som kom fra de adresser vi kom fra, var, efter lærernes opfattelse, tydeligvis uvorne møgunger der bare skulle have nogle tæsk, og vi - jeg gjorde i hvert fald - blev til det lærerne, og skolen forventede af mig - en uvorden møgunge der "bare skulle have tæsk", indtil jeg slap ud af deres totalitære dominans og fik mulighed for at få en vis indflydelse på mit eget liv.

En ting de jo tydeligvis ikke opnåede i forhold til hverken dig eller mig, var, at berøve os vores selvværd, gode humør og vores respekt for og anerkendelse af andre mennesker. Jeg har lyttet til noget af din musik og læst teksterne som du har lagt ud, ligesom jeg har kigget i dine rejseberetninger; du må nødvendigvis være en glad og positiv person på den måde du fortæller og formidler.

Lige nu har jeg tindrende travlt med en få lavet en lille rapport færdig til fagbevægelsen i Nordjylland, om hvordan man konkret kan tilrettelægge og gennemføre den bedst mulige efteruddannelse for ikke-faglærte langtidsarbejdsløse. Den skal være færdig om halvanden uge, derefter skal jeg til Filippinerne og Singapore med min kone og nogle venner i to uger - det glæder jeg mig til.

Hvis du synes, vil jeg gerne bidrage med et mere fyldigt og sammenhængende bidrag om tiden og oplevelserne på Sundbyvester Skole til din hjemmeside, inden for de næste par måneder. Fortiden har jo gjort os til dem vi er i dag.

Interessant at se, at du boede i Rugvænget 65 i Ballerup, i 1971. På det tidspunkt boede jeg i Rugvænget 88.

Det er fedt at læse historier og beretninger skrevet med din glød og dit nærvær.

Godt nytår!

Hilsen
Kurt Hansen

---------------------------------------------

Hej Kurt (ja det er noget rod at vi har samme fornavn),
tak for kommentaren til Sundbyvester-siden, og tak for de pæne ord om de øvrige sider.

Jo, jeg vil meget gerne modtage en længere artikel om dine oplevelser i Sundbyvester miljøet. Jeg vil i givet fald oprette beretningen som en underside til Sundbyvester-siden.

Når jeg skriver så meget som jeg gør, så er det udover lysten til at skrive, også en slags selvbehandling: at få orden i det indre univers. Da vi kom hjem fra Florida i november 1992, fik jeg en ordentlig omgang influenza med tilhørende sygemelding i ti dage, og så var det jeg tænkte: nu skal der skrives! Man skal ofte ikke langt væk fra en oplevelse før en masse detaljer glemmes - det er med at få kradset ned, mens indtrykkene stadig står frisk i hukommelsen. Mærkeligt nok husker jeg meget fra de unge år, mens oplevelser af nyere dato hurtigt går i glemmebogen.

Iøvrigt arbejder jeg i øjeblikket på en smøre om Rockscenen i 1960'erne. Hvis du (eller andre) husker noget fra de dage, hører jeg gerne fra dig (jer).

Jeg er fuld af beundring for dit (og mange andres) arbejde i fagbevægelsen. Det er et punkt som jeg selv fik gjort alt for lidt ved. Jeg var tillidsmand i to år på DEMKO i midten af 1990'erne (og bestyrelsesmedlem i en længere årrække) - det var på enhver måde en kæmpe oplevelse. Og udviklende.
Fagbevægelse på DEMKO
Kongres 1997

Rugvænget i Ballerup 1970-71, jamen jeg husker godt at jeg flere gange har set dig storme hen ad gaden. Så selv om du kendte min lillebror Peter, og selv om jeg vidste du var noget indenfor VS, så kendte vi jo egentlig ikke hinanden. Så derfor...

Never mind, tak for dine tanker,
jeg ser frem til nogle historier ude fra Sverrigsgade og omegn!

Stor hilsen
Kurt Starlit

 

=============================================

 


Sundbyvester Skole fotograferet fra Sundholms område (fotograf ukendt).

 

=============================================

S-t -r- ø -t-a- n-k-e-r...

Sverige eller Sverrig?
Ja det er et godt spørgsmål, for det kommer an på, hvor man kigger og hvem man spørger. KRAK skriver "Sverrigsgade" i kortbogen over København og omegn, men ude på Amager, hvor gaden som bekendt (?) ligger, er stavningen af gadenavnet ændret gennem tiderne. I dag kan man i hver sin ende af gaden se navnet stavet på hver sin måde. Det er noget rod!
Iøvrigt ligger der en "Sverigesvej" ude i Lyngby.

 

Husker du cykelhandler Madsen ovre på Tingvej? Jeg kom i tanke om ham, da jeg skulle forklare, hvordan guitaristen Jørgen Ingmann var kommet ind i det indre univers:

For mit eget vedkommende var drengeårene i slutningen af 1950'erne på Amager karakteriseret ved især Jørgen Ingmann, som startede sine trickindspilninger i begyndelsen af årtiet.

Jeg opdagede hans eksistens ovre hos cykelhandler Madsen på Tingvej (Gold Star Cykler), hvor radioen kørte non-stop i baggrunden. Når for eksempel en punktering skulle fixes, fik man lov at opholde sig ude på værkstedet hos hr. Madsen, som var en venlig men ikke meget talende mand i olieret blå kittel og store slidte træsko. Her hørte jeg flere gange dele af udsendelsen "Musik til arbejdet" på P1, som blev aflyttet i stor stil af bl.a. de mange udearbejdende kvinder, der i disse år kom ud på arbejdsmarkedet. Flere gange hørte jeg numre med Jørgen Ingmann, f.eks. "Cherokee" og især "Echo Boogie", som nærmest hensatte mig i trance og gjorde det umuligt at videreføre samtalen.

Madsen himself var tilsyneladende uberørt af musikken, en gang imellem fløjtede han forsøgsvis med på en "døgnflue" (som den tids populære sange blev kaldt - især af den ældre generation), men havde så svært ved at følge melodien, at han hurtigt gav op. Så hvorfor radioen overhovedet var tændt, var mig en gåde; ret beset kunne der lige så godt have stået en cementblander og rumle i baggunden. Senere er det gået op for mig, at fænomenet kaldes "baggrundsmusik" - hvilket netop var, hvad udsendelsen var: (baggrunds)musik til arbejdet.

(ref.: Rockscenen i 1960'erne)

 

Ang. Sundbyvester Skole, så kom jeg til at spekulere på (apropos mail fra Finn Olsen), hvor mange elever der egentlig var glade for at gå i skole?

Ved at gennemgå min klasse enkeltvis vil jeg gætte på, at det måske drejede sig om halvdelen. Omvendt har vi m.a.o. en halv klasse, som var decideret ked af at gå i skole. Det blev dog aldrig sagt direkte, for ingen blev spurgt, og ingen ønskede at høre elevernes mening. Det blev vist af de voksne betragtet som helt uvedkommende, hvad vi måtte mene om skolen og al dens væsen.

Skoledagen startede kl. 8 med klassevis opstilling på række i gården - uanset vind eller vejr. Så var kæft, trit og retning præciseret fra første time. Oppe i klassen husker jeg især den rødhårede viceskoleinspektør Rasmussen, som var hidsig og ikke sjældent direkte ondskabsfuld. Han udsøgte sig de fagligt svage, og behandlede dem med et udvalg af sadistiske specialer, udviklet gennem mange ørkesløse år i skolevæsenet.

Min klassekammerat Jan Andersen fra Islands Brygge, var ikke indstillet på at bøje nakken for dette monster og svarede trodsigt igen, når Rasmussen's beskyldninger regnede ned over ham. Belønningen var nøgleknipper kylet gennem lokalet, trækken i hårstudser, regulære håndslag og sluttelig udvisning af klassen. Under hele seancen var Rasmussen voldsomt ophidset, højtråbende og rød i hovedet. En højst uheldig optræden, som skabte en trykket stemning og gjorde nervøse elever endnu mere nervøse.

På den anden side kan jeg se af f.eks. Østrigsgade Skole's hjemmeside, at der er stor interesse for at mindes de gamle dage, og det er helt afgjort positivt. Men de gamle dage skal efter min mening huskes for såvel plus- som minussiderne. Ellers ender de ligesom soldatertiden, som et glansbillede - og det har de bestemt ikke fortjent.

Kæft, trit og retning
I de dage var der i det meste af samfundet en kæft-trit-og-retning mentalitet, så der er vel ingen grund til at præcisere at den også fandtes i Sundby. Alligevel er det en af de ting som jeg husker fra de år, ikke mindst på Sundbyvester Skole, hvor jeg gik til og med femte klasse. Det tyranni som de store drenge udøvede overfor de mindre blev der vist set igennem fingre med fra de voksnes side, og ihvertfald blev der ikke grebet ind. Mange mindre elever blev tævet på hjemvejen fra skole af de hårde drenge - de, som klarede sig dårligt i timerne - som åbenbart havde behov for at spille med musklerne efter skoletid. En del af lærerne oplevede jeg desværre også ofte som halvsadister, der med stor fryd uddelte lussinger og det der var værre.


4C på Sundbyvester Skole 1958.
Bagest, stående på bænk (v-h): Børge Schalts, Lasse (Hansen?), Finn Olsen, Viggo (Jensen?) og Lasse Hagen.
Stående (v-h): "Fessor" Bjarne Petersen, Jan Andersen, Jørgen?, Jerry Edvard, Johnny Eiberg, Kurt Starlit og Carsten Højby (Andersen). Siddende på bænk (v-h): John Povlsen, Mogens Nielsen, Svend-Erik, Mogens Andersen, Arne Jensen (den ene tvilling) og ?
Første række siddende på jorden (v-h): Bo Keldsen, Bent Jensen (den anden tvilling) og Jan Olsen

stort billede

5C 1959
5C på Sundbyvester Skole i 1959
Kurt var fraværende den dag, men ellers er det
Øverst, stående på bænk v-h: ?, Svend-Erik, Viggo, Carsten Højby (Andersen), ? og ?.
Midterste række, stående v-h: Thorkild "Fessor" Pedersen, ?, Bent (tvilling 1), Jerry Edvard, Johnny Eiberg, Arne (tvilling 2) og klasselærer Niels Nielsen.
Nederst siddende på bænk v-h: Børge Schalts, ?, ?, Lasse Hagen, Niels Schneider, ?, ? og Mogens Nielsen.

Klasselærer Niels Nielsen husker jeg som en høj tynd akademikertype. Når han drak mælk i klassen, så vi alle forundrede på det store adamsæble, der gik op og ned som et stempel. Da han blev gift med en af de kvindelige lærere, tror jeg vi alle undrede os over, hvad den smukke dame så i en høj tynd mand. Han blev let hidsig og skældte voldsomt ud, noget de fleste af os var meget bange for. Men han forsøgte samtidig at være morsom, og sommetider lykkedes det, f.eks. når han spurgte hvor man kom fra, og efter svaret videre spurgte, "nå, er det der, hvor husene står ude om natten?"

Engang var klassen sammen med klasselærer Niels Nielsen ovre på Amager Fælled, og på et tidspunkt var nogle af drengene kommet bagefter, og han råbte efter dem at de skulle komme. Men Johnny Eiberg, som lå i græsset, rejste sig ikke, trods gentagne opfordringer. Til sidst gik det op for NN at noget var galt. Det viste sig at drengen havde fået glasskår op i knæet, og mens NN bar Johnny tilbage til skolen, løb nogle af drengene i forvejen og alarmerede inspektøren. Ambulancen kom og alle kiggede ud ad vinduet - altsammen meget dramatisk.

Husker nogen værtshuset Det Hvide Hus ude for enden af Tingvej? I den ende af vejen, som vendte mod Peder Lykkes Vej var der dengang en række små virksomheder og skrothandlere, som gav området en slags Klondyke atmosfære. Det Hvide Hus var ellers en flot hvid bygning med første sal, som bl.a. (i stueetagen) var indrettet til værtshus. Jeg tror også der var beboelse i ejendommen. En af mine klassekammerater, Viggo, og hans smukke storesøster boede i denne ende af Tingvej. Det kunne være interessant at kende historien bag huset. Hvis nogen har et billede liggende, vil jeg meget gerne vise det her på siden. Skriv til:


2008.Marts.17
Kurt Starlit

 

=============================================

From: Ingelis Michaelsen
To: CykelKurt
Subject: Sundbyvester Skole
Date: 2008.Aug.15

Hej

Jeg boede i Gullandsgade frem til 1960, helt nede i bunden, selvstændigt hus med en slagter i stuen og os på 1. sal. Jeg har tre søskende.

I huset ved siden af boede en familie med fem børn - Damgaard hed de - og jeg kan huske at en af pigerne Jette var kæreste med Herluf, som vist også boede i Gullandsgade. Kan ikke huske hvad gården hed i Gullandsgade, hvor der lå 2-4 butikker, blandt andet en viktualiehandler (onge). De hed vist Henriksen. Der arbejdede jeg efter skoletid et årstid. Min mor arbejde på Augustinus, også efter de flyttede til Søborg.

Jeg gik på Sundbyvester Skole og min klasselærer var Verner Jensen, på lærerbilledet nr. 3 fra venstre i midterste række. Jeg tror det var i 1960.

Siger ovenstående dig noget?

Med venlig hilsen
Ingelis Michaelsen (dengang Jensen)

---------------------------------------------

Kære Ingelis Michaelsen,
mange tak for beretningen fra Gullandsgade og omegn. Jeg kontaktede min søster (Mona Vistrup) og bror (Peter Vistrup), for om muligt at få svar på nogle af spørgsmålene i din mail. De husker bl.a. at....

- familien Damgaard bl.a. havde en søn John (Damgaard Petersen), som blev kaldt "Løg", fordi han var en lille fyr. Min lillebror Peter gik i parallelklasse med ham.

- Herluf boede i Lysefjordsgade, min søster Mona og han kom vist endda sammen på et tidspunkt.

- gården med bl.a. en viktualiehandel, som du beskriver, må være Tinggården.

Min bror og søster ligger iøvrigt inde med en række fotos fra skoletiden. Dem håber jeg inden alt for længe, at kunne præsentere her på siden (billederne altså).

Endnu en gang tak for dit indlæg.

Venlig hilsen
Kurt Starlit

=============================================

Tre billeder fra Mona Vistrup, modtaget med tak 2008.Sept.10:

Billede nr. 1 er fra ejendommen Gullandsgade/Sognefjordsgade/Brydes Allé, årstallet er ca. 1957.

Øverste række, v-h:
Birger, Jan, Alex, Ove, Allan, Johnny Pedersen.

Midterste række, v-h:
Marie Friis, Helen Sørensen, Birgit Sørensen, Peter Hansen (købmandens søn), Erik Friis, Solvej, Marianne

Nederste række, v-h:
Jesper, Ralf Jensen

Billede nr. 2 er fra Sundbyvester Skole, 2C 1956 - muligvis 3C 1957.
Øverste række, v-h:
?, ?, Ina, Margot, Birthe, Marianne, Ruth, Dorthe, Edel.

Midterste række, v-h:
Merete, Jytte, Lis ("Slangelis"), Grethe, ?, Mona Vistrup Hansen, Inge, Rosemarie, Lene.
Yderste tv.: lærinde frk. Andersen

Nederste række, v-h.:
Anni, Anni (?), Anni, Ingrid, Lene, Marianne, ?, Lone, Ruth, Ingrid

Billede nr. 3 er fra Sundbyvester Skole, 4C 1958.
Øverste række, v-h:
Jytte, Lone, Merete, ?, Birthe, Inge, Ina, Inge

Anden række fra oven, v-h:
Lis, Grethe, Marianne Friis, ?, Mona Vistrup Hansen, Rosemarie, Lene

Tredie række fra oven, v-h:
Marianne, Inge, Ruth, ?, Annie, Annie
Yderst til højre: lærerinde frk. Mortensen

Nederste række, v-h:
?, Ruth, Edel, Margot, Annie

Bemærk!
Jane Nielsen Hornbaek har 2013.Okt.13 sendt mail med oplysning om de forskellige navne.

=============================================

From: Kai Lund
To: CykelKurt
Subject: 3. barn i familien på Sundbyvester
Date: 2008.Sept.21

Hej Kurt

Skriver til dig fra Vadsø, 500 kilometer nord for polarcirklen i Norge.

Jeg gik på Sundbyvester Skole fra 1958 til 1965 og oplevede bl.a. at sidde på tegnesalen med GriseGran i øjeblikket hvor skolen brændte. Husker ikke året, men oplevelsen var mærkelig og spændende. Vi sad på tegnesalen og hørte sprøjterne komme nede på gaden. Ved lyden fra sirenerne begyndte vi at diskutere hvad vi hver især ville gøre, hvis det var skolen som brændte. Nogle ville fire sig ned langs nedløbsrørerne, andre ville efterlade bøger og taske og skynde sig ned ad trappen. Der var mange gode forslag og pludselig skreg én: "Det brænder bag radiatorerne!" Alle pakkede vi vore tasker og begav os pænt ned ad trappen og ud på Sundholmsvej, hvor vi fik lejlighed til at overvære vores gamle skole brænde. Hele tagetagen gik op i røg og flammer og vi fik et par ugers ekstra ferie.

Jeg er fra Lysefjordsgade nr. 5, men flyttede før jeg afsluttede min tid på Sundbyvester til Borthigsgade på det ydre Østerbro, hvorfra jeg pendlede til skole hver dag. Sporvogn linje 15 eller linje 6 og med bus fra Rådhuspladsen til stoppestedet ved Norgesgade. Nu bor jeg i Norge.

Mvh

Kai Lund
Nyborgveien 11
9800 Vadsø
Norge

---------------------------------------------

Kære Kaj,
tak for din levende beskrivelse af denne glohede begivenhed. Oh, at se slaveanstalten brænde ned, hvilken fryd - men desværre fik jeg aldrig oplevet synet, husker ikke hvorfor. Ville ellers gerne have betalt en salmiakstang eller to for at opleve hele butikken brænde ned til grunden - i det mindste måtte man med rimelighed kunne forvente viceskoleinspektør og skoletandlæge sendt til Bloksbjerg ved sådan en festlig lejlighed.

Ifølge sædvanligvis pålidelig kilde ville GriseGran ikke forlade det brændende tegnelokale - han ville vist gå ned med sine elskede tegninger, og låste derfor alle døre til lokalet. Brandfolkene måtte hugge sig gennem adskillige døre, inden de nåede frem til den genstridige tegnelærer, og tvinge ham til at forlade skolens område.

Er der monstro andre som husker dette brændende højdepunkt?

De mest glødende hilsner fra
Kurt Starlit

PS
GriseGran havde ofte en flot hvid skjorte på med en fin lille propel (butterfly). Når han stod bagved en elev, for at bedømme tegningerne, kunne man ikke undgå at mærke hans dårlige ånde, som var berygtet i flere tilstødende kirkesogn. Ingen, der har haft GriseGran som tegnelærer, glemmer nogensinde hans dårlige ånde, som kunne riste en død kamel.

=============================================

To klassebilleder fra Peter Vistrup, modtaget 2008.Sept.21:

5B 1958 eller 59

Øverste række, v-h:
Erik, Vagn, Poul-Erik, Svend (fra Nokken), Vagn, Kaj Holm, Flemming, Jens Richard, Leif Madsen ("Buller")

Midterste række, v-h:
Viggo, Finn Larsen, Jerry Wullf, Gert Lohmann, Poul Eriksen, Freddy, brødrene Henning & Mogens

Nederste række, v-h:
Peter Vistrup, William, Finn Juhl Hansen, ? (boede i Hallandsgade), Kjeld Hansen, Erik, Tom Bløndahl, Ole, Per, Kurt Hansen, Stig Hansen

Stående yderst til venstre er det klasselærer Ernst Larsen


5B 1960
Øverste række, v-h:
Flemming, Kaj Holm, Gert Lohmann, Viggo, Kurt Hansen, Finn Larsen

Anden række fra oven, v-h:
Kim, brødrene Henning & Mogens, Poul Eriksen, Freddy, Finn Juhl Larsen

Tredie række fra oven, v-h:
Peter Vistrup, Ole, Tom Bløndahl, Leif "Buller" Madsen, Flemming, Jens Richard

Nederste række, v-h:
Erik, Stig Hansen, Kjeld Hansen, Erik, Erik Friis, Wagn Wedel Kristensen

Yderst til højre står klasselærer Ernst Larsen


Stort billede

=============================================

Kai Lund fra Vadsø (Norge) skriver 2008.Okt.18:

Herluf, er det Herluf Hansen fra Lysefjordsgade 5, 1. th? Storebror til Carsten Hansen. Det var tuffe gutter de to. Carsten var min legekammerat, mens jeg boede i Lysefjordsgade 5.
---------------------------------------------

Ja, det må være den samme Herluf der tales om. Mona Vistrup bekræfter at Herluf boede i Lysefjordsgade, så det må være een og samme person.
Kurt Starlit

=============================================

From: Elly C. Giessing
To: CykelKurt
Subject: Nostalgi
Date: 2008.Oct.21

Hej kurt
har været inde og kigge og læse lidt.

Ja, jeg er fra 1952 og gået på Sundbyvester Skole indtil 7. klasse i 1967 - hvor jeg gik mine sidste 3 år på Frankrigsgade Skole. Jeg gik også på slaveanstalten, og kan huske jeg ikke måtte komme ind til mine brødre i frikvartererne i skolegården, da den var opdelt i drenge og pigegård..... jeg husker branden.... der tror jeg vi havde tegning med GriseGran.... jeg husker også fru Hørup og Højrup, den ene var håndarbejdslærer.... jeg havde hr. Larsen som klasselærer og i musik..... rar mand som elskede sin violin...... jeg kan ikke huske så meget fra fysiklokalet, noget med en spand vand på en dør og noget med nogle flødeboller......... men husker sundholmen - de hvide mænd - æblerov og forbudet mod at kravle over hegnet.... ellers var det stuearrest og op i køjesengen (og det var ikke sjovt når solen skinnede, som den jo altid gjorde da jeg var barn).... og masser af sne, hvor vi alle hjalp til..... var der virkelig så meget sne hvert år?

Jeg er født og opvokset i Sognefjordsgade "Friheden" Gullandsgade-Sundholmsvej-Brydes Alle, stor dejlig gård med millioner af børn - og nogle bor der stadig..... og vores lejlighed er stadig i vores familie.

Kørte altid på rulleskøjter på fortorvet ved Agustinus......skøjter på Skotlands Plads - ungdomsklub Sundby Ungdomsklub i Geislersgade og PUK (og i mellemtiden HIT HOUSE).

Vi kælkede altid på fælleden, og inden de begyndte at lave is på Skotlands Plads, kørte vi også på skøjter på fælleden.

Jeg husker mange af butikkerne omkring købmand Hansen - ismejeriet - bageren - slagteren - kiosken i Gullandsgade - så var der lige slikhuset på Sundholmsvej ved skolen..... så var der skomageren i porten, den røde bager, den anden købmand, grønthandleren, stofbutikken, ja der var butikker overalt - renseri og frisør, cykelsmed, slagter på Tingvej.

Kan i huske hvordan vi flokkedes når gøglet kom på Tingvej.... ja ja. For hver dag dukker der flere flere ting op.

Lidt nostlagi fra Elly Giessing

PS
Hvorfor er det ikke indlagt på Facebook under "Alle os fra Amager"

---------------------------------------------

Hej Elly,
mange tak for mange fine små glimt fra Sundbyvester.

Placere det hele på Facebook.....jeg forstår ikke rigtig, hvad skulle det hjælpe?
Dit spørgsmål gav dog anledning til at checke Facebook, og minsandten om der ikke findes en gruppe ved navn "alle os fra amager", selvom jeg nu nok synes det er at skyde med spredehagl, hvis man f.eks. er specielt interesseret i Sundbyvester området. Til gengæld findes der en gruppe som hedder "Sundbyvester Skole" med undertitlen "For alle os gamle nisser fra Sundbyvester Skole". Det må da lige være noget for sådan nogle som os!

Venlig hilsen og tak for gode ideer
Kurt

=============================================

From: Paul Sorensen
To: CykelKurt
Subject: Sundbyvester
Date: 2008.Dec.31

Hej CykelKurt

Jeg hedder Paul og har boet i Australien siden 1970. Jeg voksede op på Brigadevej 2, gik på Sundbyvester Skole, startede i første klasse i 1958/59. Så kom jeg tilbage i 1963 tror jeg. Jeg sender et klassebillede, det er vores klasselærer hr. Sørensen, og så er det mig. Nummer 3 er Per, nr. 4 er Peter, og nr.10 er Jørgen (brandmanden). Det er sjovt at sidde og kigge på de gamle billeder, jeg har endda nogle fra gården på Brigadevej af min mor, ca. 1939.

Jeg håber at høre fra dig.

Paul Sorensen

PS
Jeg hed Poul Søndergaard i skoletiden.

---------------------------------------------

Kære Paul, mange tak for tekst & billede. Det er jo et meget detaljeret billede, som kan tåle at blive forstørret op (hold mus over billede, klik på ikon, som kommer til syne i nederste højre hjørne efter et par sekunder). Jeg synes jeg genkender en lyshåret pige i nederste række nr. 3 fra venstre, ihvertfald ligner hun Anne Marie fra Sognefjordsgade i påfaldende grad, men måske tager jeg fejl.

Håber du har det godt i Australien, det er jo langt væk fra de hjemlige breddegrader. I Danmark går alt sin vante skæve gang, men det kan du jo følge på de forskellige danske netaviser.

Venlig hilsen
Kurt Starlit
aka CykelKurt

=============================================

From: Michael Jensen
To: CykelKurt
Subject: Lysefjordsgade
Date: 2009.Jan.02

Interessant at høre om min gamle legekammerat Herluf.

Selv er jeg fra 1946 og boede i Lysefjordsgade 5 st. tv. indtil 1956. Herluf havde en storebror som hed Tage. I opgangen boede også Leif og hans lillesøster, som en gang kom alvorligt til skade da forældrene skulle vaske hende i zinkbaljen i køkkenet og kom til at skolde hende med det kogte vand fra kedlen. Højere oppe boede Lasse, vistnok alene med sin far.

Jeg har netop været forbi og set, hvor forandret alting er. Jeg husker købmanden og især hans store tønde med spegesild. Ismejeriet med smørdritlen hvor man fik smør pakket ind i smørrebrødspapir og hvor de havde Evers bolsjer i store glaskrukker.

Ved porten til Brydegården var rullekonen.

Jeg husker vejen langs Sundholmsvoldgraven ned mod fælleden, hvor der bl.a. var en losseplads og boede en gammel kone, vi kaldte heksen. Der lå også et silderøgeri(?) eller hvad det nu har været, hvor der en gang var indbrud. Længere nede var der vist nogle kolonihaver og en fodboldbane, hvor vi skød måger.

På fælleden var der Langbakkerne, hvor der blev kørt cross med motorcykler. Man kunne fange salamandre og småfisk, men skulle passe på ikke at komme ind på skydeterrænet. Der var mange rygter om en bande, man skulle passe på, men dem så jeg nu aldrig.

Når man kravlede over plankeværket til Augustinus (tobaksfabrikken) kunne man plukke kastanjer. Til jul var der voldsomme kampe gårdene imellem med juletræskøller. Om vinteren havde vi skøjtebane på Lysefjordgade så længe islaget kunne holde til det, og det var ikke ret længe.

Som jer andre gik jeg også på Sundholmsvejens skole. Jeg mener, vi var ca. 33 drenge i første klasse. I hvert fald sad vi 3 på hver pult beregnet til 2. Der var en øredøvende larm i de fleste timer, bortset fra min klasselærers, Hr. Hansen (jeg ved ikke, om det var Poul Hansen, jeg havde ham i dansk). Han var sgu en god lærer.

I parallelklassen havde de "Spidsmus", en lille undseelig mandsling, som vist blev mobbet væk af eleverne, især en stor kleppert, som hed Valdemar, og som vist havde gået et par klasser om. Valdemar kom vist på børnehjem efter den historie!

Der var ellers streng militær disciplin i skolegården med eksercits efter hvert frikvarter. Så gik der nogle drenge rundt fra de større klasser og så, om man gjorde det ordentligt. Ellers kom man til muren. Og så vankede der lussinger eller man blev taget i nakken og løftet op.

Over for skolen på Sundholmsvej lå Zimmermand (?), hvor vi købte isvafler med spejdersnus på. Vi spiste kommunale madpakker i skolens spisekældre de første to skoleår. Når man stak hånden ind under de lange bordplader kunne man dårligt undgå at få fat på en smøreostemad, som på et eller andet tidspunkt var blevet anbragt der. Man sagde nemlig ikke nej tak til maden, og ingen kunne lide smøreost.

Foran vores lejlighed ud mod Lysefjordgade var der en lille indhegnet have med et lille paradisæbletræ. Det er nu erstattet af en flisebelægning omkranset af betonbede. Jeg ville gerne have været inde og se min gamle gård, men porten er aflåst. Og den ligner nok heller ikke sig selv.

Amagerlig hilsen

Michael Jensen
Født på Amager (fødeklinikken Hollænderdybet)
Tidl. Dovregade 9 og Lysefjordgade 5

---------------------------------------------

Hej Michael,
mange tak for dine fine beskrivelser fra Lysefjordsgade og omegn - jeg genkender en hel del nu, hvor du nævner navnene, men havde ellers glemt deres eksistens.

..."vejen langs Sundholmsvoldgraven ned mod fælleden" må være Brydes Allé.

Når du skriver, at...."længere nede var der vist nogle kolonihaver og en fodboldbane, hvor vi skød måger", må det være dér, hvor bebyggelsen Hørgården i dag ligger over for DR's store byggeri. En del af kolonihaverne eksisterer stadig: hvis man går/kører længere ud ad Amagerfælledvej til det sted, hvor den slår to sving (et stykke før Peder Lykkes Vej), kan man se haverne med dannebrogsflag inde til venstre.

Mange tak for dit indlæg!

Kurt Starlit

---------------------------------------------

From: Michael Jensen
To: CykelKurt
Subject: Lysefjordsgade igen
Date: 2009.Jan.04

Hej igen Kurt

Nu har jeg fået blod på tanden.

Jeg har fundet dette gamle fotografi frem af min klasse. Jeg husker, da det blev taget. Det blev omhyggeligt forberedt og arrangeret. Vi havde vores pæneste tøj på og vand i håret og rækker flinkt fingrene i vejret, ikke helt i overensstemmelse med hverdagen. Det må være 2. klasse og fra 1954/55. Læreren er Hr. Hansen. Mon ikke det drejer sig om Poul Hansen. Jeg synes, jeg kan huske han røg pibe. Selv sidder jeg ved 4. pult i midterrækken med strikket trøje og en lille hund på brystet. Ved siden af mig sidder min bedste ven Ivan, som boede i Skotlandsgade. I forgrunden til højre sidder vist Eluf. Ved den forreste pult i midterrækken sidder Ole til venstre og ved siden af ham i midten vistnok Svend, klassens stærkeste dreng. Jeg kan ikke genkende flere med navn, men gik i hvert fald i klasse med Lennie Freddie-Petersen. Jeg glemmer aldrig da jeg besøgte ham i deres hjem med den store dansesal. Der var meget fint og stram disciplin, noget helt andet, end jeg var vant til. Forskrækkelsen sidder stadig i mig.

Jeg kan forstå på andres indlæg, at Spidsmus åbenbart ikke forlod skolen efter episoden med Valdemar. Jeg mener dog, han var væk et stykke tid, formentlig med et nervesammenbrud. Som jeg fik det fortalt havde Valdemar "sendt ham uden for døren", hvor inspektøren så var kommet forbi og havde taget affære. Stakkels mand. Som jeg husker ham lignede han Søren Kirkegård, krumrygget med briller og lang spids tud.

Ang. vejen til fælleden. Nej, det var ikke Brydes Alle, som den gang ikke var ført igennem til Peder Lykkesvej, men endte blindt ved hjørnet af det store pigtrådshegn rundt om voldgraven ind til Sundholmen. Herfra gik en sti ned gennem det nuværende Hørgården langs den del af voldgrav og hegn som løb ned mod Amager Fælledvej. Der er stadig bevaret lidt af det gamle terræn i den del af Hørgårdens område, som ligger ned til Amager Fælledvej. En anden sti løb ned til Peder Lykkesvej forbi lossepladsen og Heksen og ned til garagerne og klunserne.

Købmanden lå i øvrigt på hjørnet af Sognefjordsgade og Brydes Alle, mens Ismageriet lå på hjørnet af Lysefjordsgade og Gullandsgade. Det, jeg husker som røgeriet har vel hørt til slagteren i Gullandsgade? Jeg husker i hvert fald det store politiopbud der med alle os unger som tilskuere halede en meget betuttet ung mand frem fra sit gemmested mellem en masse kasser med røgvarer(?).

Jeg har glemt at nævne Erik fra Lysefjordsgade 5. Han var jævnaldrende med mig. Leifs lillesøster, som blev skoldet, hed i øvrigt Lonnie.

Meget underligt med det system med opdelte gårde med store plankeværker og pigtråd imellem. Vores gård (eller som vi sagde "ores gård"), Brydegården var jo den største. Der var et affaldsskur lige uden for vores opgang og en tørreplads, som fyldte det meste af gården. Nede ved porten var der vist en sandkasse uden sand. Ikke meget at tage sig til der, og et hårdt miljø, hvor de største og stærkeste regerede. Jeg har aldrig været inde i de to andre, mindre gårde ned mod Gullandsgade. Det var jo fjenden.

Mødrene var hjemmegående for det meste, og en del af fædrene formentlig arbejdsløse. Alligevel kan jeg huske, at de fleste af mine kammerater aldeles ikke måtte komme hjem og forstyrre forældrene, hvis de havde problemer eller bare lyst til indedørs beskæftigelse. Men lejlighederne var små og der var meget husligt arbejde. Bl.a. kan jeg da sagtens huske, hvad et vaskebrædt brugtes til før skifflemusikken. Man kunne så more sig med f.eks. at klippe tørresnorene over el. lign.

En af de morsomste episoder, jeg husker, var en gang da en mand i nabogården havde fået lyst til at banke tæpper kl. 11 om aftenen. Efter et stykke tid hang folk ud af vinduerne hele vejen rundt med tilråb og latter, mens manden stædigt bankede videre. Det var en hel folkefest.

På fælleden var der gøgl en gang imellem med dødsdrom og et år en mand, som sprang ud fra et højt tårn ned i et lille basin, men det gik vist galt. En overgang var der helikopter fra fælleden til Malmø. Jeg plagede for at få lov til at prøve en tur, men det var der ikke råd til. Efter et stykke tid faldt den ned. Siden har ingen kunnet få mig op i en helikopter.

Jeg husker også en gang hvor en af "fangerne" på Sundholm var kravlet op i den høje skorsten og truede med at springe, men han blev vist hentet ned.

Vi flyttede til Kastrup i 1955. Et helt andet miljø og især en helt anden slags skole. Utroligt, at der kunne være så stor forskel.

Hilsen Michael fra Lysefjordsgade 5


2. klasse, 1954/55

---------------------------------------------
From: Michael Jensen
To: CykelKurt
Subject: Lærerstab
Date: 2009.Jan.05

Hej igen Kurt

Jeg tror, jeg har lokaliseret Spidsmuslærerbilledet. Det er vist ham, der står yderst til højre i midterrækken.

Jeg har nogle kommentarer ang. det pædagogiske miljø den gang, som flere af jer så levende beskriver. Mine forældre var ret moderne på det punkt. Min far var uddannet fritidspædagog, noget helt nyt den gang, og ledede et fritidshjem på Grækenlandsvej, hvor jeg heldigvis tilbragte en stor del af min barndom. For livet i vores kvarter var ikke noget jeg synes man skal se tilbage på som "de gode gamle dage", som flere af jer også skriver.

F.eks. husker jeg ikke, at jeg nogensinde har været på besøg hos kammerater i deres lejlighed i Brydegården. Til gengæld havde jeg indimellem kammerater på besøg som nød godt af mine forældres frie indstilling til børn og deres leg. Men det var ikke altid velset. Børn skulle ikke forkæles. Min familie var helt klart afvigere, hvilket heller ikke gjorde det lettere at bo der.

Jeg havde en rød legebil med pedaltræk, som min fars modstandskampsven, Sas fra AMPA (boede vist i Gullandsgade), havde fået bygget til mig på B&W, hvor han arbejdede, og hvor modstandsgruppen udgik fra. Sådan noget var der jo ingen andre børn dér, som havde, så prøv og gæt, om jeg kunne have den i fred. Jeg kørte derfor mest rundt med den i den lille "have" ud til Lysefjordsgade, rundt og rundt om paradisæbletræet (eller nærmere busken).

Fra skolen husker jeg en forfærdelig periode i 2. klasse, hvor de store drenge var begyndt med at få hinanden til at besvime. En frivillig trak vejret flere gange dybt og hurtigt, hvorefter en "hjælper" klemte hårdt omkring brystkassen indtil "offeret" besvimede. Skideskægt! Og endnu sjovere da de fandt ud af at de jo bare kunne få fat i en af de små og holde ham for mund og næse til han klappede sammen. Vi blev jagtet rundt.

Hvad gårdvagterne foretog sig, ved jeg ikke. Men jeg lærte at gemme mig. Og man går jo i skole for at lære!

Michael fra Lysefjordsgade

---------------------------------------------
From: Michael Jensen
To: CykelKurt
Subject: Sundby
Date: 2009.Jan.08

Hej igen Kurt.

Kai Lund har mindet mig om livet i Brydegården, når der kom mænd som solgte glaserede æblepinde og det husker jeg tydeligt.

Også de mange gårdsangere og gøglere, som optrådte. Så smed man mønter ud, men pakkede dem først ind i papir, så de ikke spredtes, når de faldt. Især husker jeg gøglere som kunne få kroppen igennem nogle metalringe på akrobatisk vis.

Hvad lavede vi ellers? Spiste havregryn med sukker pakket ind i smørrebrødspapir formet som en lille bylt med et hul i, hvorfra man slubrede grynene i sig. Det var billigt slik. Legede med brændeglas. Her kunne celoiden fra cykelstyr bruges, så de fleste styr blev hurtigt afpillede. Så kunne man trutte i de afpillede cykelstyr. Jeg kan stadig fornemme smagen af rustent cykelstyr.

En hul nøgle el. lign. kunne fyldes med svovl fra tændstikker. Så stak man et søm ned i hulningen og bandt en slynge sejlgarn i både søm og nøgle. Når man slog det mod en mur gav det et knald som fyrværkeri. Kinesere anbragt under overdelen af en ringeklokke fik denne til at flyve som en raket, ikke helt ufarligt.

En slags telefon kunne laves af to dåser forbundet med udspændt sejlgarn. Jeg fik det dog aldrig til at virke ret godt. Når der var vejarbejde tyggede vi beg. Det smagte lidt af lakrids (og dog?)

Kan I i øvrigt huske eftermiddagsforestillingerne i Merry? De gik ikke stille for sig.

Michael fra Lysefjordsgade

=============================================

From: Poul Olsen
To: CykelKurt
Subject: Sundbyvester Skole
Date: 2009.Febr.16

Hej Kurt,
jeg ser nu din side på nettet og det sender straks en hel masse tanker igang om den gode tid vi havde som børn på Amager. Jeg hedder Poul Olsen og er født i 1947 og startede på skolen i 1953 hvor klassen var 1B, og klasselæreren var Havlykke og regnelæreren var Aksel Nielsen. Jeg boede i Brigadegården 11, hvor vi stort set kun var drenge og næsten ingen piger på vores alder (desværre). Det betød en masse kammerater og når jeg læser indlægget fra Finn Olsen, og ser alle de navne du nævner i dit svar til ham, er jeg sikker på vi er gået op og ned af hinanden.

Mens jeg gik i 4B kan jeg se af Finn`s billeder fra 4C, at der var en masse jeg kender og jeg stadig møder. Søren Jensen fra Brigadegården døde meget tidligt (ca. 30 år gl.) og Bo Keldsen fra Brigadevej blev tømrer og jeg har ikke set ham siden skoletiden. Børge Schalts er idag beredskabschef i Dragør Brandvæsen og ham møder jeg tit. I Brigadegården boede også Johnny Ejberg og Lasse Hansen som også kan ses på billedet: Johnny blev maler hos postvæsnet og Lasse maskinarbejder. Lasse bor idag på Revennavej ved Italiensvej, og Johnny er sporløs forsvundet. Børge og jeg bor i Dragør.

Vi slog klasserne B og C sammen og jeg mener det blev til en usædvanlig "slem" klasse, som blev til 6A med Aksel Nielsen som klasselærer. Det var en ret så sjov tid med denne nye kombination, og med alle de mange vikarer vi havde, lærte vi lidt om at konstruere glæder i skoletiden. Det var ikke unormalt at vi under timen sendte et bud afsted efter flæskesvær ovre på hjørnet af Brigadevej og Sundholmsvej, og i andre tilfælde slik og affaldsposer hos Coba Is, der var den lille slikbutik som lå på Sundholmsvej ved fodgængerfeltet.

Der blev røget på lokummerne og i vintertid var homonerne klar til at finde piger på skøjtebanen på Skotlands Plads. Jeg stoppede skolen før eksamen i 9. klasse, det var i 1963, for at komme i lære som automekaniker hos OPEL på Amager Landevej. Idag er jeg på Landtransportskolen i Hvidovre og har med virksomheder at gøre.

Det var en god tid, og er der andre fra min klasse, hører jeg gerne fra dem.

Kurt det var et fint initiativ. Nu leder jeg efter billeder og vender tilbage.

Hilsen
Poul Olsen
fra Brigadegården

---------------------------------------------

Hej Poul,
mange tak for de fine beskrivelser fra skoletiden.

Ang. kontakt med andre fra klassen, så kan man skrive til Poul Olsen på mail adressen:
poul.olsen6snabel-agmail.com

Bemærk, at mail-adressen ikke er skrevet i klar skrift her på siden. Det er for at undgå spam og lignende.

Og så ser jeg ellers frem til billederne!

Stor hilsen
Kurt Starlit

=============================================

 

 





Siden fortsættes med flere beretninger og billeder fra Sundbyvester.

For at komme videre, klik HER.

 

 

Historisk Index

Til forsiden