Henrik Gunde Trio på Jazzcup, 2006.Dec.02
Foto: Cykelkurt

 

HENRIK GUNDE TRIO
The Erroll Garner Experience

Henrik Gunde Trio har eksisteret siden 1994 og har optrådt mere end 200 gange, dels som trio, men også som rytmegruppe for forskellige solister, bigband og rytmiske kor. Trioen har specialiseret sig i den legendariske pianist Erroll Garner's udadvendte spillestil, med fokus på det helt unikke "swing" som kendetegnede netop Garner's fantastiske trioer fra midten af 40'erne frem til midten af 70'erne. Repertoiret består hovedsageligt af originale arrangementer af Erroll Garner, men trioen leverer også selv sprudlende fortolkninger af populære evergreens til samlingen.

Lidt om Erroll Garner
Garner var gennem de mere end 30 år han var aktiv, altid forud for sin tid, ikke mindst i sin rytmiske opfattelse. Selv om han også var en flittig komponist, var det dog hans karakteristiske fortolkninger af nye og gamle evergreens, som fyldte hovedparten af hans repertoire.
Garne's personlige lyd, swingfornemmelse og ikke mindst spilleglæde er så karakteristisk, at man aldrig er i tvivl, når det er ham der spiller. Han formåede på den ene side konstant at udvikle sig i takt med tiden og samtidig at bevare den personlige lyd, både når han fortolkede gamle swingnumre, latinamerikanske evergreens og moderne pop som f.eks. The Beatles.

Henrik Gunde - Klaver
Er fra Esbjerg og uddannet jazzpianist ved Vestjysk Musikkonservatorium. Er allerede et etableret navn på den danske jazzscene og en af de mest benyttede jazzpianister i landet. Spiller og har spillet med bl.a. Radioens Big Band, Lisa Nilsson, Fredrik Lundin, Tom Harrel, Billy Cobham og Jimmy Heath. Fastansat i Tivoli's Big Band og medvirker på en lang række nye danske jazzudgivelser.

Nicolas Kock - Kontrabas
Er bosat i Esbjerg og ligeledes uddannet på Vestjysk Musikkonservatorium, hvor han nu er fastansat som Docent. Har bl.a. arrangeret en lang række temaaftener i Jazz Esbjerg med musik af Cannonball Adderly, Horace Silver, Lee Morgan og Gerry Mulligan. I disse sammenhænge har Henrik Gunde Trio udgjort rytmegruppen og akkompagneret solister som Henrik Bolberg, Jesper Riis, Jens Winther og Marc Bernstein.

Steen Holm - Trommer
Er fra København, hvor han er en efterspurgt jazz trommeslager. Har turneret og optrådt med bl.a. Finn Ziegler, Bob Rockwell, Thomas Fryland, Jørgen Emborg, Nikolai Gromin, Jens Søndergaard og Bjarne Roupe. Spillet i orkestre som "Mobley Workout" og "Pernille Bevort Kvartet".

Yderligere information og booking:
          Nicolas Kock
          Kirkegade 127
          6700 Esbjerg
          Tlf/fax 75 13 15 83
          Mobil 20 47 84 45
          E-mail nicolas@esenet.dk

==============================================================

Efter en koncert 2001.Marts.10 på Rampelyset i Silkeborg, lød anmeldelsen:

De tre musikere der udgør Henrik Gunde Trio, er så tæt på den rigtige originale sound og feeling, at man føler sig i selskab med selveste Erroll Garner. Fra første takt swinger det som bare den. Det ene nummer efter det andet svæver igennem lokalet og Garner's ånd går flere gange igennem rummet. Det er utroligt at tre mand i den grad kan få musikken til at swinge i ordets helt rigtige betydning. Man havde måske forventet, at 3 sæt á 45 minutter ville blive lidt trivielt. Men nej, det er varieret både i tempi og dynamik, og det varierede nummervalg gør hele oplevelsen til en koncert, hvor man går fra højdepunkt til højdepunkt. Det er virkelig klassisk jazztrio af format!

- Steffen Juul Hansen
Musikkoordinator i "Frokostjazzen" i Silkeborg og "Riverboat Jazz Festival".

==============================================================

Fyns Stiftstidende 2002.Febr.13:

Tæt samspil

KONCERT
Henrik Gunde Trio

Henrik Gunde er et kendt ansigt i den odenseanske jazzverden, da han gennem nogle år har været medlem af diverse lokale grupper, bl.a. med tenorsaxofonisten Anders Medin, og i vinterjazzen kom han her som medlem af Radioens Big Band. Vi kender ham derfor som en glimrende musiker indenfor den moderne jazz, og det var derfor med spænding, at jeg indfandt mig ved JazzFyns arrangement på MusikBiblioteket for at høre ham spille Erroll Garner's musik.

I rockkredse er det blevet moderne med kopibands af alle slags, men det er ret sjældent indenfor jazzen at høre lignende tiltag. Som regel har man hyldet en jazzmusiker ved at arrangere vedkommendes kompositioner eller soloer for et større eller mindre orkester, som det er sket i grupper som Supersax eller Dave Pell's Prez Conference, men Gunde har med sin trio taget skridtet fuldt ud og rendyrket Erroll Garner's spillestil til fuldkommenhed, ligesom de fleste af trioens arrangementer også er kopieret efter forbilledet.

Det blev en forbløffende fin aften, for trioen formåede at bibeholde den udstråling og energi, som altid strømmede ud af Garner's musik, og Gunde's spil levede i kraft af, at han evnede at trænge 100% ind i spillestilen, ikke bare i temapræsentationerne men også gennem soloerne og akkompagnementet. Det var virkelig flot gennemført helt ned i de mindste detaljer med den hængende frasering i venstrehånden, højrehåndens melodiføring som oftest landede på off-beatet, med de mange korte triller i slutningen af en lang tone, samt i sammenspillet at skifte brat mellem forte og pianissimo.

Som sagt blev det en meget vellykket aften, som vil huskes for det tætte og intense sammenspil mellem Gunde og Holm og for energifyldte og flotte fortolkninger af bl.a. "Close to you", "More", "Yesterday" og "The Way You Look Tonight".

- Frank Büchmann-Møller

==============================================================

CD - Henrik Gunde Trio - "The Erroll Garner Experience"
Live at Café Ørsted 2002.Febr.22

           1.  Autumn Leaves 4:27
           2.  The Way You Look Tonight 4:03
           3.  The Shadow Of Your Smile 4:20
           4.  My Silent Love 4:02
           5.  You Do Something To Me 3:10
           6.  It Ain't Necessarily So 3:37
           7.  Teach Me Tonight 4:54
           8.  Like It Is 2:51
           9.  Lover Come Back To Me 3:59
          10. Red Top 3:26
          11. I'm Confessin' 4:22
          12. Gaslight 4:38
          13. The Best Things In Life Are Free 3:35
          14. Diamonds Are A Girl's Best Friend 3:49
          15. Misty 6:31

          Total time 61:45

Henrik Gunde - Piano
Nicolas Kock - Bass
Steen Holm - Drums

Recorded live at Café Ørsted in Esbjerg, February 22, 2002
Recording Engineer: Kim Matzen
(Vestjysk Musikkonservatorium Recording Studio - "Tuborg Studiet")
Album design: Nicolas Kirk
Booklet photo: Uffe Kongsted

Foto: Henrik Gunde
Foto: Henrik Gunde Trio
Foto: Gunde & Kock

==============================================================

2003.Aug.

TÆT TOLKNING

Hvor er det dog godt, at nogen gider spille Garner i disse dage - og så tilmed unge musikere med en akademisk baggrund. Jeg har haft fornøjelsen af at gennemlytte demo CD'en med Henrik Gunde Trio, "The Erroll Garner Experience", et par gange. Den er indspillet live på Café Ørsted i Esbjerg den 22. februar 2002, og viser en trio som spiller de mange Garner-arrangementer med en indleven, entusiasme og loyalitet, der uundgåeligt smitter af på tilhøreren.

Heldigvis forsøger Gunde ikke at kopiere Garner ned til mindste detalje, men holder den afstand der skal være: en Gunde, som efter bedste evne spiller Garner, men også tør lyde som sig selv. Jeg vil snarere kalde trioens plade en tæt tolkning, for eksempel drosler Gunde klogeligt ned i Garner's berygtede intro'er, så det først og fremmest er temaer og det regulære arrangement der kopieres. Resten er Gunde.

Jeg har endnu ikke haft lejlighed til at høre trioen live, men det er min fornemmelse, at det swingende indtryk fra pladen kun vil blive endnu større. I så fald er det godt. Rigtig godt.

- Kurt Starlit

-----------------------------------

2004.Jan.10
havde jeg lejlighed til at høre Gunde's Trio ved et privat arrangement. Det blev musikken ikke dårligere af. Gunde himself måtte tage til takke med et opretstående hakkebrædt, som var hvad huset havde at byde på. Det var godt medtaget af mange års brug (og misbrug) af dillettanter og glade mennesker, men selv under disse omstændigheder formåede Gunde & Co. at skabe en atmosfære af autentisk musikoplevelse, hvor det ene mesterlige stykke Garner-inspireret livsglæde stod i kø for at afløse det andet. Klaverets mindre end perfekte tilstand virkede nærmest forstærkende på de musikalske udbrud, som fik ekstra karakter og styrke af instrumentets uundgåelige skævheder og betoninger. Hvis der er nogen retfærdighed til (og sommetider tvivler man), bliver Gunde's Trio et stort navn i den hjemlige andedam. Kurt's anbefaling er ihvertfald uden forbehold.
- Kurt Starlit

==============================================================

HENRIK GUNDE TRIO
The Erroll Garner Experience
Tango Jalousie

Recorded live at VMT 2005, Oct. 27

2005.Dec.
Fornylig udkom den længe ventede anden CD med Gunde's Trio. Men den har været ventetiden værd, for den musikalske linie fra forgængeren fortsættes, denne gang dog med danske standardmelodier som kilde. Pladen er ligesom trioens første en hyldest til klavergiganten Erroll Garner, der tydeligvis har gjort et stort indtryk på Gunde. Det høres på Gunde's arrangement af numrene. Heldigvis er han dog så tilpas dygtig og selvstændig, at diverse temaer og fraseringer, der egentlig hører hjemme hos Garner, i Gunde's hænder får et touch af Gunde himself - et tegn på klasse. Besætningen er ændret lidt i forhold til debutpladen, idet trommeslageren denne gang er Karsten Bagge. Det har dog ikke gjort resultatet dårligere, idet Bagge bakker (undskyld) intelligent op hele vejen igennem. Hvis man synes om swingende klaverjazz, er der ingen grund til undgå Gunde. Tværtimod: Gå til Gunde eller gå til grunde (endnu mere undskyld)!
- Kurt Starlit

 1.  Hvorfor Er Lykken Så Lunefuld
 2.  Dansevise
 3.  Skibet Skal Sejle I Nat
 4.  Når Man Elsker En For Allerførste Gang
 5.  Skærslipperens Forårssang (Jeg sliber knive...)
 6.  Sangen Om Larsen
 7.  Månestråle
 8.  Love Is A Matter Of...
 9.  Tango Jalousi
10.  Udrust Dig, Helt Fra Golgata

Henrik Gunde - piano
Nicolas Kock - bass (kontrabas)
Karsten Bagge - drums

==============================================================

2006.Sept.17 (søndag)
var vi nogle stykker der hørte Gunde og co. igen - denne gang på La Fontaine i Kompagnistræde. Og om muligt i endnu bedre form end sidst. Steen Holm på trommer er kommet tilbage - han skulle lige have overstået sin svendeprøve som tømrer og andre småting. Under ledelse af bassisten Nicolas Kock swingede trioen derudad på bedste Garner manér. "Hvorfor er lykken så lunefuld" og andre klassikere fra trioens anden CD blev afleveret til de tilstedeværendes store tilfredshed. Mellem numrene forklarede Kock om det enkelte stykke og krydrede med små anekdoter fra trioens liv med Garner. Altsammen underholdende, musikalsk og morsomt. Dagen sluttede med "Misty", som var et klimaks på en helt igennem vellykket koncert.

Gunde Trio på La Fontaine    (foto: Cykelkurt)

Næste gang der er en mulighed for at høre trioen i Københavnsområdet, er den 2. december på JazzCup i Gothersgade. Jeg vil stærkt anbefale at kigge ind!

- Kurt Starlit

==============================================================

2007.Juni

....songs that could have been played by Erroll Garner
- if he had only known them...

Gunde on Garner

Henrik Gunde er en af landets bedst spillende musikere, passer ind i alle formater og behersker de fleste stilarter. Og så er han begavet med et sjældent formidabelt swing.

På denne sin debut-cd har Henrik Gunde kastet sig over musik som kunne være indspillet af den gryntende tumling, Erroll Garner med den flyvske venstrehånd – hvis altså at han havde levet i dag. Gunde har valgt en række fremragende melodier af bl.a. Billy Joel, Norah Jones, Kim Larsen, Kai Normann Andersen og Jacob Gade. Og i de overraskende arrangementer bliver musikken endevendt, gennemspillet og revitaliseret på udpræget ”Garner” manér.

Det mærkes tydeligt at Gunde har studeret Garners rytmik og hans tilgang til musikken, men uden at sætte sin egen originalitet over styr. Henrik Gunde har lavet årets bedste feel-good-Cd. En dejlig samling musik der vil passe ind på en hvilken som helst pladehylde.

Henrik Gunde, piano
Nicolas Kock, bass
Steen Holm, drums
Rune Olesen, congas (1, 4, 7, 9 & 13)

 1.  Just The Way You Are (Billy Joel, 1977) 3:56
 2.  En Skærslippers Forårssang
      - The Knife Grinder’s Song (Kai Norman Andersen, 1955) 4:08
 3.   Kloden drejer stille rundt
      - The Earth Turns Slowly (Gasolin’ / M. Mogensen) 4:31
 4.  New York State Of Mind (Billy Joel, 1976) 5:14
 5.  Tango Jalousi (Jacob Gade, 1925) 3:34
 6.  Don’t Know Why (Jess Harris/Norah Jones ) 5:04
 7.  Sorry Seems To Be The Hardest Word (Elton John, 1976) 3:01
 8.  Månestrålen
      - Moonlight (Åge Stentoft, 1939) 6:21
 9.  Hvorfor Er Lykken Så Lunefuld
      - Why Is Fortune So Unpredictable (Karen Jønsson, 1937) 4:00
10. Santa Lucia (Traditional) 3:28
11. Sangen Om Larsen
      - Mr. Smith’s Song (Herman D Koppel / Bernhard Christensen, 1935) 3:19
12. Skibet skal sejle i nat
      - The Ship Departs Tonight (Erik Fiehn, 1956) 4:31
13. Love Is A Matter Of … (Tim Christensen, 2001) 4:40
Gunde on Garner

==============================================================

Gunde Trio på Jazzcup - igen

2007.Juli.08 (søndag), kl. 19
Henrik Gunde - klaver, Nicolas Kock - kontrabas, Steen Holm - trommer
Trioen har specialiseret sig i Erroll Garner's unikke swing og udadvendte spillestil.
Jazzcup, Gothersgade 107, 1123 København K

Allerede halvanden time før dørene blev åbnet, var der kø ude på gaden, så ikke overraskende var det en sprængfyldt Jazzcup, der denne aften under Copenhagen Jazz Festival lagde hus til en række af Erroll Garner's klassikere som f.eks. "The Way You Look Tonight" og "Autumn Leaves".

En håndfuld Gunde-fans fra Esbjerg var kommet den lange vej fra hovedlandet for at fejre hovedpersonen; det var med til at sætte stemningen i vejret. Gunde himself tager dog alt ståhejet med en stoisk ro, som kun en jyde kan gøre det. Gruppens nye CD "Gunde on Garner" og T-shirt blev præsenteret ved samme lejlighed.

Rent musikalsk er det tydeligt, at der er bevægelse i foretagendet. En række nye numre er kommet på repertoiret - numre som er skrevet efter Garner's død, f.eks. Billy Joel's "Just The Way You Are", men alle spillet som Garner kunne tænkes at ville have spillet dem, hvis altså...

Desuden er repertoiret udvidet med danske klassikere såsom "En skærslippers forårssang" (jeg sliber knive), "Månestrålen" (jeg var bare tyve år) og "Sangen om Larsen" (det sku' vær' så godt) - alle i umiskendelig Gunde/Garner-stil. Et nummer, som i særlig grad satte sindene (inkl. mit eget) i bevægelse, var Gasolin-klassikeren "Kloden drejer stille rundt", som i Gunde's hænder fik en bevægende tolkning.

Det tjener Gunde til ære, at selv når Garner-klassikere tages under behandling, er det tydeligvis med et touch af Gunde - ikke en efterplaprende kopi. Sådan skal det være. Aftenen sluttede med den legendariske "Misty", som endnu en gang viser Gunde som den største Garner-fortolker herhjemme.

- Kurt Starlit

==============================================================

Tre dage på Jazzcup

2007.Dec.13-14-15
Henrik Gunde - klaver, Nicolas Kock - kontrabas, Steen Holm - trommer
Jazzcup, Gothersgade 107, 1123 København K

Gunde's Trio har vokset sig stærkere for hvert år, og et synligt tegn på den popularitetsmæssige vækst var de tre dage på Jazzcup. Det er højst usædvanligt, at en gruppe eller solist optræder flere dage i træk på dette sted. Ikke desto mindre lykkedes det at fylde huset op, selv om undertegnede kun havde mulighed for at være til stede på sidstedagen.

De tre sæt forløb som følger:

1. Hvorfor er lykken så lunefuld
2. The shadow of your smile
3. Kloden drejer stille rundt
4. You do something to me
5. Den gamle skærslippers forårssang ("Jeg sliber knive...")
6. Close to you (Carpenters nummer, som gruppen fornylig har taget på repertoiret)
7. Body & Soul
8. Konkurrence, hvad hedder nummeret?
          Svar: "At Seventeen" (Ianis Ian), på dansk "Seksten år" v. Pia Raug
          Kun en enkelt gættede rigtigt, og vandt trioens seneste CD.
9. A dream is a wish your heart makes (fra Disney Juleparade)

----------------

1. Just the way you are (Billy Joel)
2. Last Christmas (Wham / George Michael)
3. Dansevise (Ingmann)
4. Masser af succes (Kim Larsen / Gasolin)
5. Gunde's Mambo
6. Sangen om Larsen (det sku vær så godt..)

----------------

1. Santa Lucia
2. Autumn Leaves
3. Love is a matter of...
4. Diamonds are a girl's best friend
5. Gaslight
6. Tango Jalousi

----------------

Ekstra nummer: "Misty" & "Månestråle" komponeret sammen til eet nummer. Ret morsomt, selv om jeg personlig synes de hver for sig er så stærke, at der ingen grund er til sammenblanding. Men snart er det jul, vi er alle i festligt humør, så who cares...


Gunde's nye trio slapper af efter sidste sæt.
Foto: Cykelkurt

Næste gang der bliver mulighed for at opleve Gunde & co. i Københavnsområdet, er den 24. januar 2008 i Byggeriets Hus, Godhåbsvej 33, 2000 Frederiksberg.

Det ser vi frem til!

- Kurt Starlit

==============================================================

Frigørelsen

Af forskellige årsager er det længe siden jeg sidst har haft mulighed for at opleve Gunde's trio, men denne lørdag d. 7. marts 2009 blev det altså muligt. Gruppen har delvist indspillet og delvist optrådt i tre dage på Jazzcup i Gothersgade, København K med nye numre til en kommende CD. Eller måske burde man sige nyfortolke gamle numre, for det er det sagen drejer sig om. Der blev eksempelvis spillet numre af Abba, Kim Larsen, Benny Andersen og Ianis Ian ("At Seventeen") for at nævne et par stykker.

Til formålet var der lejet et flygel af fabrikatet Steingraeber & Söhne ("stengraver og sønner"), ligesom alle instrumenter var pakket ind i mikrofoner og lydisolation her og der og allevegne. Vingen på flyglet var slået helt op, og det var tydeligt at klangen var både større og bedre end det ellers udmærkede opretstående, som til daglig er en fast del af Jazzcup. Trioen selv virkede veloplagt og lystig, hvilket altsammen gjorde oplevelsen for os tilhørere tilsvarende fornøjelig.


Jeg har lige fra første gang jeg hørte Gunde ment, at distancen mellem ham og Garner er hørbar for den som vil høre. På det sidste er den blevet endda meget tydelig, selv for det utrænede øre. Det skal forstås sådan, at Gunde mere og mere spiller som sig selv, og ikke bare som én der gerne vil lyde som Garner. X-factor mentaliteten med at kopiere forbilledet såvel i fysisk fremtræden som musikalsk udførelse kan give nogle hurtige point på den korte bane, men er i længden uholdbart.

Der er med andre ord sket en tydelig og fortløbende udvikling af Gunde's spil, som kun gør respekten for projekt Gunde on Garner endnu større. Jeg er sikker på, at Garner himself ville have støttet Gunde i at spille som sig selv, hvis han havde kendt til projektet. Derfor ser jeg også med fortrøstning frem til lanceringen af den nye CD, som angiveligt skulle udkomme inden sommerferien. Den må blive endnu en musikalsk pokal i skabet.

- Kurt Starlit

==============================================================

Kort Nyt 2009.Nov.26
Gunde on Fabricius

Så skulle det være ganske vist..... den ene af de to kommende CD´er med Gunde on Garner er stærkt på vej og når at udkomme inden Jul.
Titlen er: "Gunde on Garner play's Bent Fabricius-Bjerre"
Optaget d. 19/9 i Tuborgstudiet på Vestjysk Musikkonservatorium.

Og blandt numrene er

Early Morning in Copenhagen,
En enkelt melodi til dig,
Kærlighed,
Forelsket i København,
Norwegian Sunset og
Alley Cat.

Og hvordan går det så med Gunde's projekt Garner?
Udmærket, synes jeg, for Gunde spiller til stadighed mere og mere som sig selv. Jeg er sikker på, at Garner himself også ville have foreslået Gunde at spille sådan, hvis han havde kendt til projektet. Gunde on Garner er to verdener der mødes - Gunde og Garner. Nu er det så Fabricius der bliver taget under behandling, hvilket må betyde at Gunde spiller Fabricius med et touch af Garner - men mest som sig selv. Hvad ellers!

Gunde on Garner

Nicolas Kock

==============================================================

 

Gunde on Garner

Nicolas Kock

Erroll Garner I

Erroll Garner II

 

Musik Index

 

Forsiden