Hvide Lam
- med jazz i centrum

"Hvide Lam" på Kultorvet.
Borde og stole er stillet ud på fortovet, men det er i kælderen det swinger!

 

Café "Hvide Lam"
Kultorvet 5
1175 København K

 

I en tid, hvor der bliver stadig færre spillesteder for levende jazz musik, står Hvide Lam som en markant undtagelse, der tilmed er centralt beliggende på Kultorvet i København. Her kan man opleve levende jazzorkestre seks dage om ugen uden entre og uden at ølpriserne stiger af den grund.

Hvide Lam er et værtshus i den gamle stil - fra 1807 nærmere bestemt. Her er alt som i gamle dage: møbler, dekorationer, tobakståger - ihvertfald efter kl. 16. Før dette tidspunkt kan man købe 3 røgfri håndmadder og en kølig pils for ca. 60 kroner.

Billardbordet, som stod lige inden for døren til højre, er det eneste som har måttet lade livet. Det tog simpelthen for meget plads op i den lille stue. Til gengæld er der blevet så meget desto mere plads til musikere og gæster.

Den nuværende ejer, som overtog stedet i 2000, fortalte engang at hun (for det drejer sig om en dame) ikke interesserer sig synderligt for jazz, men heller ikke nænner at fjerne den levende musik. Den er en del af Hvide Lam's historie, mener hun. Men mon ikke jazzen også har en vis indflydelse på omsætningen og den tid de besøgende bliver hængende. Det lyder ikke helt usandsynligt.

Stedets vartegn, det hvide lam over opgangen til nr. 5, blev stjålet for år tilbage. Et nyt lam blev rekonstrueret til 200 års jubilæet i 2007 af Troels Lybecker efter tegninger og fotografier.

Stedet lå oprindelig i gadehøjde, men gennem årene er gadeplanet blevet hævet, således at Lammet i dag er mere end en meter under gadeniveau.

Hvorom alting er, så er Hvide Lam stadig et stemningsfuldt sted at spise, drikke og jazze. Omgangstonen er let, priserne rimelige, musikken glimrende og dress code har de aldrig hørt om. Desuden er det tilladt at have den forkerte mening, så hvad er der egentlig at betænke sig på? Ikke ret meget, vil jeg mene.

- Kurt Starlit
aka CykelKurt
2009.Marts.07

 

 

----------------------------------------------------------------------------------------------------

 

 

1997
De ydmyge steder

Allan Mylius Thomsen har skrevet en bog om Københavns små værtshuse: "De ydmyge steder" (1997). Heri skriver han bl.a.:

 


Den sorte tavle med dagens tilbud
Foto: CykelKurt

 

Vi vil nu drage ud det københavnske værtshus- og restaurationsliv. Som Guide har undertegnede forfatter haft fornøjelsen af, at skulle udvælge 100 af byens ældste eller mest karakteristiske værtshuse og restauranter, og præsentere dem for gæster og de mere uerfarne brugere af den danske hovedstads mange ydmyge steder.

Lad det være sagt med det samme: Kriterierne, disse værtshuse er udvalgt efter, er absolut subjektive. Det afgørende i valget er, at det pågældende sted repræsenterer det klassiske københavnske værtshusmiljø. Alle spiserestauranter er valgt, fordi de repræsenterer det traditionelle danske køkken og dernæst, fordi stederne generelt har et passende antal år på bagen, og har beholdt deres oprindelige interiør. Selv er jeg absolut tilhænger af bramfri og folkelige steder.

Hvide Lam har sit navn efter den lille skulptur af et liggende lam, der stadig sidder over døren til nr. 5. Huset er fra 1754. Under det engelske bombardement i 1807 røg toppen af bygningen, men den gamle kælderbeværtning overlevede, da huset blev genopført på ruinen. Hvide Lam er etableret samme år som bombardementet i 1807, og svært hyggeligt i dets tilsyneladende ret usminkede alderdom. Et blandet publikum nyder øl til moderate priser, eller får en pot billard. Der er også af og til jazzarrangementer i kælderen, som har et farligt trin i midten, på vej mod baren. Adressen på Kultorvet er passende for det gamle værtshus. Her samledes de torvehandlende til et glas øl og en dram efter dagens handel.

Torvet blev anlagt efter den store bybrand i 1728. For at skabe et åbent område, hvor der kunne handles med tørv og trækul, besluttede bystyret at anlægge Kultorvet. Her var det især kulsvierne fra Nordsjælland, der solgte deres produkter. Trækul var opskåret og delvist forkullet træ meget lig grillkul. Det tændte hurtigere og brændte lettere end træ. I modsætning til, hvad der ofte påstås i folkemunde, var kulsvierne ikke smukke og glade sydlandske indvandrere. De var fattige nordsjællandske bønder, der kunne tjene mere på, bogstavelig talt, at hugge træer i kongens skove og forarbejde dem til trækul. Når kulsvierne ad Kongevejen kørte ind til København, var de berygtede for at køre om kap, så almindelige folk måtte springe for livet. I 1800-tallet blev trækul afløst af stenkul, og torvet ændrede karakter. Hvide Lam overlevede alle omskiftelserne og er en hyggelig oase på det travle torv.

 

Mylius Thomsen's bog er en perle, hvis man vil vide noget om de originale københavnske værtshuse!
- Kurt Starlit
2009.Marts.07

 

 

----------------------------------------------------------------------------------------------------

 

 

Mr. Mystery was here

Tirsdag, 8. Aug. 2006
Hvide Lam, Kultorvet
Gammel københavnsk værtshus, hvor der kan købes smørrebrød (håndmadder). Tre stk. kr. 48,-. Dem kan man så sidde og nyde ved borde på fortovet, mens det brogede folkeliv på Kultorvet iagttages.
- Mr. Mystery Eater

ref.:
http://spisesteder.urbanblog.dk/2006/08/08/hvide-lam-kultorvet/

 

 

----------------------------------------------------------------------------------------------------

 

 

Program 2006

Sæsonen 2006 musikprogram:
Erik Spiermann, Eddie's Pleasure, Happy Hansen, Helge Kaj, Klædebo Jazz og Sorte Får.
Foto: CykelKurt

 

Tirsdag kl. 20:30

Erik Spiermann

Onsdag kl. 20:30

Eddie's Pleasure

Torsdag kl. 20:30

Happy Hansen

Fredag kl. 20:30

Helge Kaj

Lørdag kl. 20:30

Klædebo Jazz

Søndag kl. 20:30

Sorte Får

 

 

----------------------------------------------------------------------------------------------------

 

 

Natteliv 2007.Okt.15
Fire trin ned


Chesterfield - når kun det bedste er godt nok.
Foto: CykelKurt

 

Hvide Lam på Kultorvet er et af byens ældste værtshuse, grundlagt i 1807.

Fire trin ned og pas så på ikke at falde over musikerne. De sidder lige indenfor døren i venstre hjørne og høvler new orleans-klassikere og traditionals seks dage om ugen. Bemandingen veksler, og der er ingen scene. Til gengæld sidder der en udklippet overskrift fast med et par stykker tape, der har hørt lidt af hvert, bag orkestret: Show Time!

Der er brugt lak, så indretningen på dette atmosfærefyldte kælderværtshus på Kultorvet har tendens til skipperkro. Musikken spiller fra 20:30 til midnat. Der jammes gerne, og stamgæsterne ved de små listige borde langs væggen er ikke specielt generte. De delagtiggør hellere end gerne resten af publikum i deres spontane vurdering. Klaveret smider som regel overfrakken i løbet af aftenen.

Og så er det dejlig nemt at orientere sig, når man skal tisse. Herrer og Damer er skrevet med krøllede gotiske bogstaver. Ingen toiletskilte med den slags symboler, der er så svære at afkode, at mandlige gæster først er helt sikre på, at de er gået rigtigt, når de får øje på pisserenden (pas på pladsen længst til venstre. Efter de første tre-fire fadøl har man en tendens til at overdrive efterrystningen, og så kommer man let til at knalde hovedet ind i skråvæggen).

Det største skilt i Hvide Lam hænger til højre for baren nede bagved. Skiltet har sort baggrund og guldbogstaver: Specialitet - Chesterfield Møbler. Og det er i hvert fald løgn.

- Søren Thure Milkær

ref.:
http://www.aok.dk/natteliv/hvide-lam

 

 

----------------------------------------------------------------------------------------------------

 

 

04.12.2006
En ægte original


Et smugkig op fra kælderen ud mod Kultorvet

Hvide Lam er en af de mest originale barer i København, et sted der har fundet en opskrift som virker og holder sig til den. Øl, Arnbitter og jazzmusik går aldrig af mode, således heller ikke under jorden på Kultorvet. Jazzen, der flyder 6 dage om ugen, er en attraktion og noget man bør vise enhver, der gerne vil opleve noget ægte københavnsk.
- Bering

 

 

----------------------------------------------------------------------------------------------------

 

 

Brød på bordet

Peter Mandorf på tenorsax og pianist Mogens Petersen banker derudaf.

 

 

02.12.2006
Jazz og smørrebrød
Ja, jazzen er OK. Men glem ikke, at det også er muligt at få smørrebrød til yderst rimelige priser. Ikke den store gastronomiske oplevelse med hjemmesyltede sild, men tre stks. udmærket uspecificeret smørrebrød. Så er der også råd til en voksen snaps!
- E. N. Willumsgaard

 

 

----------------------------------------------------------------------------------------------------

 

 

Kulturhistorie


Hvide Lam's logo

 

 

16.10.2006
Hvide Lam
Det er ikke blot et hyggeligt sted, men også et stykke levende kulturhistorie. Med røgfarvede vægge og en anderledes stemning, som er en blanding af bodega og cafekultur, og så får man gedigen gang jazz med i hatten. Det er et sted som skal opleves!
- cortezco

 

 

----------------------------------------------------------------------------------------------------

 

 

Stemning og jazz

Det hvide lam over opgangen til nr. 5, blev stjålet for mange år siden.
Et nyt lam blev konstrueret til 200 års jubilæet i 2007
af Thore Lybecker efter tegninger og fotografier.
Foto: CykelKurt

 

 

10.09.2006
Stemning og jazz!
En gammel hyggelig bar, hvor det store trækplaster er live jazzmusik alle ugens dage (mandag undtaget). Dette sted kan både bruges til at nyde en øl tirsdag aften, eller en afslappet start på en god bytur. Dog vil jeg ikke anbefale stedet for større grupper, da det er de små samtaler og den lækre jazz stedet lægger op til. Helt klart en lille perle i København. Læg også mærke til hvordan musikken og musikernes brandert udvikler sig i løbet af aftenen.

ref.:
http://mitkbh.dk/hvide-lam/

 

 

----------------------------------------------------------------------------------------------------

 

 

Sorte Får

Sorte Får på Hvide Lam en slatten søndag
L-R: Anders Jacobsen trombone, Peter Mandorf sax,
Niels "Flipper" Stuart sax, Andreas Møllerhøj bas og Inge Andersen piano
Forrest sidder en anonym gæst og svømmer hen...

 

 

----------------------------------------------------------------------------------------------------

 

 

Et gammelt værtshus

Hvide Lam
Kultorvet 5

Hvide Lam er et gammelt værtshus fra 1807 hvis interiør og indretning ikke kan have ændret sig meget siden dengang. Den brune og gule farve som kendes fra tidens gamle københavnske lokaler, er også fremherskende her. Fra gadeplan går man nogle trin ned og kommer til billardrummet hvor bordene står langs væggen, og hvor billardet fylder så meget i midten at man af og til må dukke hovedet. Fortsætter man videre ned, nås baren hvor stampublikummet sidder. Alt virker gammelt og originalt, men man har dog hængt et par cafébilleder op.

Bortset fra mandag er her hver dag levende musik fra klokken 20:30. Således også i aften, hvor de fire-fem musikere spiller storartet på alt fra kontrabas til plasticpose. Når der ikke er levende musik, spiller trad-jazzen selvfølgelig lystigt i højttalerne (ofte originalindspilninger der er om ikke ligeså gamle som stedet, så dog af en noget ældre årgang).

- Rygning tilladt
- Dankort modtages

ref.:
http://kbhguide.com/Koebenhavn_Latinerkvarteret_HvideLam_frame.html

 

 

----------------------------------------------------------------------------------------------------

 

 

Jazz til tiden


Kølig pils og jazz til tiden - det er Hvide Lam i en nøddeskal.
Avisopslaget på væggen viser Mylius Thomsen, som er et kendt ansigt på Hvide Lam.
Foto: CykelKurt

 

 

----------------------------------------------------------------------------------------------------

 

 

Enjoy - Food & Travel

Enjoy Food & Travel is a blog for those of you that appreciate good food, wine and beer. I hope to share memorable food memories and recipes from Scandinavia and beyond. Enjoy Food & Travel will tell you how do you get good and cheap transportation to your destination, and how to get an affordable deal on accommodation. Besides this I will also deal with the options you have to do some research on the net on the city or region you plan to visit before you leave. So Enjoy Food & Travel!

Friday, January 30, 2009

By Tor Johnsen

I love old taverns, and in Copenhagen they are out of numbers. At Kultorvet, or the coal market you find one that has been open for business over 200 years. 1807 was a turbulent year. Napoleon I attacked Russia, slavery was abolished by law in the British empire, and the first steam boat service was launched on the Hudson River by Henry Fulton. One day in this year the first proprietor of Hvide Lam opened the doors for business.

Hvide Lam is truly a brown tavern. It has retained some of its run down charm, as its interior has escaped interior decorators attention for a very long time, and should remain so. Its walls, ceiling, and floor, is wonderfully politically incorrect, as generations of smokers have left a brown patina over it. Most of you may find this unappetizing but I, in spite of being a non smoker, do not.

I ordered a pint of Danish beer and a Gammel Dansk bitter, and took a glance of the relatively empty room. I have found that Hvide Lam is better to visit when the locals flock to one of their legendary jazz nights (6 times a week).

They do recommend their sandwiches s.k. håndmad, priced at DKK 48. I did however happen to see one of the compulsory (framed) reports left by the Danish Food Safety authority, where they award a smiley to serving establishments. When controlled in February 2008, the authorities had remarks, whereas the control report from October 2008 ended with none, and Hvide Lamb was awarded with one large smiley.

The sandwiches at Hvide Lam are not prepared at the bar. If you would like to enjoy one of these treats in an authentic tavern, I would recommend Skindbuksen, where they prepare the real thing from scratch.

But a visit to Hvide Lam is worth while, to experience the Danish kneipe, one of the trade marks of this genuinely relaxed country.

ref.:
http://www.enjoyfoodtravel.com/2009/01/hvide-lam-anno-1807.html

 

 

----------------------------------------------------------------------------------------------------

 

 

2009.Aug.11
Mandagsmatiné

Mandorf & co. gi'r den en på frakken.
L-R: Mandorf, Sigård og Mogens Petersen
Foto: CykelKurt

stort billede

Det var i på Hvide Lam, at stedet forsøgte sig med Jazzmatiné, altså fyraftensjazz for folk på hjemvejen. Peter Mandorf Trio spillede, og det gjorde de godt - sammen og hver for sig. Mandorf på saxofon og vokal har vi jo hørt mange gange tidligere, f.eks. i forbindelse med Kultorvstrioen, hvor han ofte spiller på det sikre, det i forvejen afprøvede.

Anderledes im tiefen Keller, hvor der tydeligvis blev lagt mere energi og mere indleven i spillet. Pianisten Mogens Petersen overgik sig selv - er som oftest noget tilbageholdende, men boltrede sig her som en musikalsk fisk i vandorglet med mange fine soli og et intelligent modspil til Mandorf. Bassisten Erik Rasmussen Sigård var den store overraskelse med et flydende, opfindsomt spil og en smuk tone. Ikke underligt, at Mandorf har valgt netop disse to som sidemænd.

Trioens numre var de eviggrønne standards som for eksempel "On a Slowboat to China", "I can't give You Anything but Love", "It don't Mean a Thing", "Tenderly" og mange flere. Matinéerne fortsætter hver mandag kl. 17-20 indtil videre. Forhåbentlig vil mange lægge (hjem)vejen forbi, og på denne måde at blive muntret op efter en hård dag på kontoret. Samtidig støtter man den levende musik. Matinéerne medfører iøvrigt, at Hvide Lam nu er byens eneste sted med levende jazz alle ugens syv dage - formidabelt!

Peter Mandorf trio gratis på Hvide Lam

Erik Rasmussen Sigård

"Days of Wine and Roses" (mp3)

"On The Sunny Side Of The Street" (mp3)

"Moonlight in Vermont" (mp3)

 

 

----------------------------------------------------------------------------------------------------

 

 

Eddie's Pleasure

Eddie's Pleasure på Hvide Lam.
LR: Ib Petersen trommer, Asger Rosenberg bas, Eddie Plesner basun og (ikke synlig) Mogens Petersen klaver.
Foto: CykelKurt

 

 

----------------------------------------------------------------------------------------------------

 

 

2007.Aug.16
200 års jubilæum

På 200-årsdagen blev der holdt åbent hus, hvor gud og hvermand væltede ind. Ikke mindst var der mange musikere, som denne dag gav den en ekstra tand. I samme anledning blev der slået en festlig tavle op med hilsener fra musikere og venner af huset.

 

MUSIKSTEDET "HVIDE LAM"
Byens Musikjuvel
Gør minusdage til plusdage !!
Grundlagt 1807
Jubilæum 16. aug. 2007

 

Hilsen på dagen fra L'Marto:


Tillykke med 200-års jubilæet til Birthe & Preben.
Tak til alle musikerne fra Lone (Umarto)

 


Udsnit af den nye tavle på Hvide Lam

 


Hvide Lam er revnefærdig af stolthed over den nye tavle i guld (eller deromkring).

 


Det indsatte motiv er af den danske kunstner Lone Martorana
- også kendt under navne som Lone Umarto og L'Marto.
Marto's billeder kan man bl.a. møde i Roskilde Domkirke,
De Små Haver i Valby, Christiansborg, Børsen,
Nyhavn og på en række caféer rundt om i København.

 

 

----------------------------------------------------------------------------------------------------

 

 

2007.Aug.
Lammets historie


Foto venligst stillet til rådighed af Allan Mylius Thomsen

 

Uddrag af pressemeddelelse, som blev udsendt i forbindelse med genskabelsen af det hvide lam op til 200 års jubilæet i 2007 - venligst stillet til rådighed af Allan Mylius Thomsen:

Kultorvet har siden 1728 været et livligt handelstorv, hvor de torvehandlende brugte de omliggende værtshuse som kantine og varmestue.

Den gang havde vi ikke de husnumre vi har i dag. Man brugte frem til 1859 matrikelnumrene, og det var temmelig forvirrende. Derfor søgte hus- og værtshusejere at give deres etablissement en identitet, ved at sætte flotte skilte, relieffer eller små kunstværker på deres facader, så huset eller forretningen kunne få et øgenavn, der blev kendt.

Sådan var det også med det nye værtshus der i 1807 blev etableret i Studiestræde. Det erhvervede en skulptur af et liggende, langøret lam. Denne skulptur kan have været en del af et gravmonument. I 1805 havde myndighederne nemlig lukket for begravelser inden i de københavnske kirker. Herefter blev en række gamle gravsteder nedlagt og gravstene solgt. Derfor er det tænkeligt at værtshusholderen i Hvide Lam har erhvervet en gravskulptur, der så har inspireret til navnet på det nye værtshus. Da ejendommen på Kultorvet 5 blev genopført i 1810 efter det engelske bombardement, flyttede værtshuset til denne adresse.

Skulpturen lå oprindelig på en konsolbåret dækplade over kælderindgangen. Gadehøjden i det historiske København er mange steder steget med flere meter. Derfor blev det svært at komme under pladen med lammet til kælderværtshuset. Da pladen derfor blev nedtaget, blev skulpturen af lammet opsat over døren til opgangen i det nuværende nr. 5. Her lå så Hvide Lam, og illustrerede fysisk navnet på kælderværtshuset. I kælderen havde kvinder iøvrigt ingen adgang før også det blev ændret i løbet af 1940'erne.

I 1960'erne var Københavns Kommune på jagt efter de gamle kælderværtshuse, som blev anset som sundhedsfarlige. Heldigvis gik denne raptus over igen, og byens kælderværtshuse overlevede. Så over døren til Kultorvet 5 lå det lille hvide lam ufortrødent og signalerede køligt øl til tørstige forbipasserende.

For nogle år siden var der, i forbindelse med en renovering, sat stilladser op på facaden. Ved denne lejlighed fandt nogle skarnsfolk det betimeligt at stjæle skulpturen af lammet, og den har desværre været væk siden.

I anledning af 200 års jubilæet blev det besluttet i "Foreningen til Hvide Lams Genopstandelse" at genskabe skulpturen af det hvide lam, og sætte det tilbage på sin oprindelige plads. Den anerkendte billedkunstner Troels Lybecker påtog sig denne opgave. Lammet blev genskabt efter gamle fotografier fra Bymuseet, og modelleret op i hvidt keramisk ler, brændt og sluttelig hvidglaseret. Det nye lam er i dag solidt forankret i karmen over døren til Kultorvet 5, så skarnsfolk ikke får tyvagtige idéer i fremtiden.

- Allan Mylius Thomsen

 

 

----------------------------------------------------------------------------------------------------

 

 

Brev fra fortiden

2017.Marts.21 skriver Hanne Juhl:

Hej CykelKurt,

Sad lige på nettet og læste historie og fandt siden om Hvide Lam.

Det Hvide Lam var min salig mors arbejdsplads gennem 16 år.

Tove Margit Kriegel var navnet, før hed hun Larsen, blev ansat af Jørgen Carlsen, husker ikke årstallet.

Oskar var tjener i blankslidte bukser på Lammet.

Min mor var lidt af en institution på Lammet. Hun strikkede islændere til hele Nørreport Fiskehus og giftede sig osse med førstemanden derhenne, Heribert Francois Kriegel, som døde 5 år før min mor.

Hun holdt gadehandlernes penge og meget andet.

Vi havde først en 7½ værelses herskabslejlighed i Rosengården 12, 2 sal.

Senere byttede min mor denne til Allégade 23B på Frederiksberg, hvor hun osse senere havde arbejde på PRÆTORIA og TREKRONER i Valby.

V.h.
Hanne Juhl

 


Over baren hænger dette stykke håndarbejde i relief, udført af John Olsen i 2006.
Bemærk cyklerne, som er bøjet i jerntråd.
Foto: CykelKurt

stort billede

 

----------------------------------------------------------------------------------------------------

 

Ejerskab

Hvem der har ejet Hvide Lam og hvornår, det er noget af et puslespil at finde frem.

Men ihvertfald er stedet ejet af Birthe og Preben Carlsen indtil november 2015, hvor de sælger stedet videre. Birthe har senere købt Café Phister på Jernbane Allé i Vanløse, hvor man i en lokalavis kan læse:

Der er stor forskel både på interiør, gæster og menu fra jazzværtshuset Det Hvide Lam på Kultorvet og Café Phister på Jernbane Allé i Vanløse.

Og det var netop grunden til, at caféejer Birthe Carlsen i november skiftede værtshuset i indre by ud med caféen i Vanløse.

Jazzværtshuset Det Hvide Lam er noget af en institution i det københavnske værtshusliv og er bl.a. stærkt efterspurgt af turister, der føler, at de i det hyggelige kælderværtshus finder den rigtige københavner-stemning.


Café Phister's daglige leder Hanne Henriksen, cafémedarbejder Sissel Krydsfelt og indehaver Birthe Henriksen.

 

P.S.
Når Birthe i artiklen er udstyret med med to forskellige efternavne (Carlsen og Henriksen), kan det muligvis være en fejl fra lokalavisens side, muligvis et navneskift. Ihvertfald bliver det ikke forklaret nærmere... ET GÆT kunne være, at det drejer sig om en skilsmisse, hvor Birthe har valgt at genbruge sit pigenavn Henriksen. ENDNU ET GÆT kunne være, at Hanne Henriksen til venstre i billedet er Birthe's datter.

 

I 2015 bliver Hvide Lam overtaget af William Nielsen.

WN er i gang med en løbende renovering af stedet, bl.a. er en stor del af det indvendige murværk blevet forbedret, ligesom der er planer om at udvide den udvendige møblering, så der bliver flere og bedre siddepladser. Toiletterne trænger ligeledes til en opgradering, så det er noget som står højt på huskesedlen.

Selv om Hvide Lam gennemgår en løbende renovering, er der ingen grund til panik for alle os, som elsker jazz og brune værtshuse. William Nielsen har ingen planer om at ændre grundlæggende ved stedet, men han mener, at man er nødt til at gøre stedet attraktivt i en grad, hvor det også tiltrækker den yngre generation, hvis det stadig skal fungere som en forretning med et rimeligt overskud.

For eksempel er der planer om, at man skal sidde godt, spise godt - et egentligt køkken er under overvejelse - og lytte godt til levende jazz, syv dage om ugen.

Ifølge WN er det ikke nogen guldgrube at køre med levende jazz, men jazzmusikken er blevet Hvide Lam's adelsmærke, som WN derfor nødig vil ændre på.

William Nielsen har givet musikerne frit slag til at vælge et nyt klaver. Og de har valgt et meget velklingende Yamaha pianette - et lille klaver på størrelse med det forrige, men altså uden de fejl og mangler, som det gamle var godt medtaget af. Det nye klaver har en klar og sprød klang, som nok skal bliver værdsat af de jazzpianister der spiller på stedet.

På det personlige plan har jeg fået det allerbedste indtryk af William, og kan kun mene, at der under hans dirigentstok er grund til at se fortrøstningsfuldt på Hvide Lam og jazzens fremtid på Kultorvet.

 


William Nielsen fortæller om renoveringsplanerne for Hvide Lam.
Bemærk CHESTERFIELD skiltet i baggrunden.

Foto: CykelKurt

 

2016.Aug.12
Kurt Starlit
aka CykelKurt

 

 

----------------------------------------------------------------------------------------------------

 

 

Nødhjælp


På Hvide Lam er der draget omsorg for kundens ve og vel...
Foto: CykelKurt

 

 

----------------------------------------------------------------------------------------------------

 

 

Aug. 2009
Ugens program
Fra Hvide Lam's side har man besluttet forsøgsvis at køre med levende jazz også om mandagen. Første mandag er 10. aug. 2009. Matinéerne fortsætter indtil videre hver mandag kl. 17- 20. Forhåbentlig vil mange lægge (hjem)vejen forbi, for på denne måde at blive muntret op af en god gang matiné efter en h rd dag på kontoret. Samtidig støtter man den levende musik.

Ugens øvrige dage er der levende musik kl. 20:30 - 23:30. Det betyder at Hvide Lam nu er det det eneste sted i byen med levende jazz alle ugens dage!!

Grupperne på Hvide Lam er for tiden (august 2009) følgende:

Mandag:
Peter Mandorf Trio
      Peter Mandorf - sax, sang
      Mogens Petersen - piano
      Erik Rasmussen Sigård - bas

Tirsdag:
Erik Spiermann
      Erik Spiermann - sopransax, klarinet
      Hans Jørgen "Sjønne" Hansen - banjo & sang
      Paul Waters - bas
      plus forskellige afløsere

Onsdag:
Eddie's Pleasure
      Eddie Pless - basun & sang
      Mogens Petersen - piano
      Mogens "Gus" Jensen - bas

Torsdag:
Happy Hansen's Hot Shots
      Hans Jørgen "Sjønne" Hansen - banjo & sang
      Joe Errington - trompet
      Erik Spiermann - sopransax, klarinet
      Paul Waters - bas
      plus forskellige afløsere

Fredag:
Helge Kaj's Trio
      Helge Kaj - klarinet, sang
      Arild Holm - banjo
      John Andreasen - bas
      + altid mange forskellige gæster

Lørdag:
Klædebo Jazz
      Villy Paldan - klarinet
      Eddie Pless - basun & sang
      John Nees - banjo
      Stig Præstvang - bas

Søndag:
Sorte Får
      Niels "Flipper" Stuart - tenorsax, sang
      Peter Mandorf - tenorsax
      Inge Andersen - piano
      Paul Waters - bas
      plus forskellige afløsere

 

 

----------------------------------------------------------------------------------------------------

 

 

Servering


På Hvide Lam bliver Rød Tuborg serveret med ynde og gratie!
Foto: CykelKurt

 

 

----------------------------------------------------------------------------------------------------

 

 

Opdatering

2013.Aug.06 skriver Lars Rømer-Nygaard:

Hi Kurt,
Må det være mig tilladt at foreslå en opdatering af hjemmesiden - der er jo sket mange ændringer i årenes løb.

Mogens "Gus" Jensen er død.
Asger Rosenberg er død.
Klædebo Jazz spiller ikke mere om lørdagen.

Onsdage er med Eddie's Pleasure:

Eddie Pless trombone & vocal;
Mogens Petersen piano;
Tue Bjerborg guitar;
Lasse Rømer trompet & vocal;
Ida Hvid bas.

Lørdage er med Some Like It Hot:

Eddie Pless trombone & vocal;
Mogens Petersen piano;
Tue Bjerborg guitar;
Lasse Rømer trompet & vocal;
Ida Hvid bas.

Med venlig hilsen
Lasse Rømer

 

 

----------------------------------------------------------------------------------------------------

 

 

2016.Maj.08
Marian & Co.

Gruppen fotograferet på Hvide Lam.
L-R: Johanne Jakobsen (alt sax), Pille-Rite Rei (alt sax, vokal), Alex Litovin (kontrabas), Marie Buch Hoyer (piano) og Marian de Blanck (vokal).
Foto: CykelKurt

stort billede

Hvide Lam,
Kultorvet 5,
1175 Kbh. K

Line up:
      Marian de Blanck, vokal
      Marie Buch Hoyer, piano
      Pille-Rite Rei, alt sax & vokal
      Johanna Jakobsen, alt sax
      Alex Litorin, kontrabas
      Peter Mandorf, tenor sax

Jazzværtshuset Hvide Lam har fået nye ejere, og har derfor udvidet sit i forvejen flotte repertiore med musik hele ugen og hele året. Yderligere har man lukket op for godteposen, ved at præsentere ung jazz hver søndag kl. 14-16, altså to gedigne sæt hver søndag eftermiddag.

Ung jazz betyder, at det er unge jazzmusikere vi har med at gøre. Et af jazzens problemer har jo ellers været, at tiltrække nye talenter. Men her er det altså alligevel lykkedes, for ingen af de medvirkende er over 30.

Det er sangerinden Marian som står bag initiativet, idet hun til daglig serverer mad og drikke på Hvide Lam, men det blev vist aldrig helt klart, hvad gruppen egentlig skulle hedde, hvorfor arbejdstitlen er blevet "Marian & Co." efter lederen.

Og hvordan lyder de så, de unge mennesker?

Jo altså, det er jo helt klart, at Hvide Lam i sig selv sætter nogle grænser for, hvor vidt og bredt jazzen kan folde sig ud. Ikke alle er lige interessert i jazz, og endnu færre i avanceret jazz. Men inden for disse grænser fylder gruppen også fint ud.

Ikke alle musikerene har spillet sammen før, sangerinden Marian lider tilmed af et halsonde i dag, så det er selvklart en relativ forsigtig start vi bliver udsat for med standard-nummeret "It's only a Paper Moon" og "Embracable You", sunget af Marian de Blanck.

Til trods for halsondet har hun en fantastisk indføling med nummeret. Jeg tror ikke hun forsøger at kopiere nogen, men hendes sound udstråler ofte den samme smerte som Billie Holiday.

Efter de to første numre må Marian trække sig, stemmen kan ikke klare mere, og Pille-Rite Rei fra Estland overtager solo-sangen. Pille-Rite spiller desuden en glimrende alt sax, som jævnligt bliver demonstreret gennem sættet.

PRR's stemme er meget sikker, virker måske sommetider lidt for professionel, noget i retning af Manhattan Transfer, selvom der ikke decideret er noget at udsætte på hverken fremførelse eller teknik.

På endnu en alt sax har vi desuden Johanna Jakobsen, som spiller en række fine soli, lyt f.eks. til hende her på "Have You met Miss Jones".

Den svenske bassist Alex Litorin lægger en fin bund under de fleste numre, spiller nogle opfindsomme soli, og hans bas er hørbar gennem det meste af sættet. Mere kan man ikke forlange af en kontrabas.

I andet sæt dukker Peter Mandorf op med sin tenor-sax, altså et betydeligt større horn end pigernes alt. Første nummer er "Love for Sale", hvor Mandorf i kraft af sin store erfaring og mange år på jazz-scenen tilfører gruppen en autoritet, som det ellers kan tage år at opbygge. Og selv om det er en smuk gestus fra Mandorf's side, på denne måde at støtte gruppen, vil jeg mene, at de unge mennesker med deres store kunnen, rent musikalsk kan stå distancen alene.

Min personlige favorit denne dag er Marie Buch Hoyer på Hvide Lam's opretstående hakkebrædt. Jeg har hørt mange glimrende pianister håndtere hakkebrædtet tidligere (f.eks. Mogens Petersen og Inge Andersen), men ingen gør det så stilsikkert som MBH. Hendes spil er på een gang karaktérfuldt og klangfuldt. Hun er tydelig hørbar gennem de to sæt, kommer fint ind og ud af diverse soli, og ligger hele tiden der, hvor klaveret skal ligge. Hvis MBH fortsætter ad den vej hun tydeligvis er startet på, ender hun som noget stort!

Summa summarum: Gruppen som helhed er en fornøjelse at se og høre, og tåler sagtens et genhør.

Marian de Blanck

Peter Mandorf

Hvide Lam

 

 

----------------------------------------------------------------------------------------------------

 

 

Nyt musikprogram

Oktober 2016 kan man ud fra Hvide Lam's gadestander konstatere, at musikprogrammet er ændret:


 

Mandag fra kl. 20:00

My Quartet

Tirsdag fra kl. 20:30

Erik Spiermann

Onsdag fra kl. 20:30

Cat Pack

Torsdag fra kl. 20:30

Hot Shots

Fredag fra kl. 20:30

Helge Kaj

Lørdag fra kl. 20:30

Cat Pack

 

 

----------------------------------------------------------------------------------------------------

 

 

Kultorvstrioen

Kultorvstrioen, 6. juni 2004
L-R: Paul Waters (bass), Asger Rosenberg (guitar, vocal) og Sverre Bay (cornet)

Kultorvstrioen er som et nærtstående familiemedlem, når vi taler Hvide Lam. Derfor er det også på sin plads med en omtale her.

Det fremgår af et interview i Kristeligt Dagblad, at trioen starter op i 2003, hvor Rosenberg har en ledende rolle. Interviewet kan findes på mindesiden om Asger Rosenberg.

Trioens medlemmer gennem tiden har været

- Asger Rosenberg (guitar, vokal)
- Sverre Bay (cornet)
- Paul Waters (bass)
- Peter Mandorf (saxofon)
- Mannie Carstens (banjo)

Radio Jazz (FM 102.9 MHz) producerede i januar 2007 en udsendelse, som ligeledes kan findes på mindesiden om Rosenberg. I udsendelsen medvirker Martin Roy Wade og Paul Waters, ligesom der spilles en række numre med med Kultorvstrioen, f.eks. dette som hedder "Everybody loves my baby". Besætningen på denne optagelse er Asger Rosenberg - guitar og sang, Sverry Bay - cornet og Paul Waters på kontrabas.

Kultorvstrioen med Rosenberg, Bay og Waters holder cirka tre år, hvorefter Rosenberg stempler endeligt ud den 25. december 2006 efter længere tids sygdom - 67 år gammel.

Peter Mandorf træder herefter ind på tenorsaxofon sekunderet af Mannie Carstens på banjo.

- Kurt Starlit
aka CykelKurt

 

--------------------------------------------------

2008.Aug.
Den nye Kultorvstrio

Den nye Kultorvstrio, 6. august 2008
L-R: Paul Waters (bas), Mannie Carstens (banjo) og Peter Mandorf (tenorsax)
I baggrunden ses Hvide Lam.
Foto: CykelKurt

stort billede

Det var den 6. august 2008 på Kultorvet, hvor vi sad og nød en pils. Henne i den anden ende flettede Kultorvstrioen løs på den gamle evergreen "Margie". MP3'eren opfangede et stemningsbillede fra dagen.

- Kurt Starlit
aka CykelKurt

 

 

----------------------------------------------------------------------------------------------------

 

2018.Maj.21
Ung jazz på gammelt værtshus

Johannes Wamberg, Andreas Møllehøj & Nadja Hansen. Bag Wamberg skimtes Andreas Svendsen på trommer.
Foto: CykelKurt

stort billede

Hvide Lam, Kultorvet, Kbh. K

Line up:

Johannes Wamberg, guitar
Nadja Hansen, vokal
Zier Romme, piano
Andreas Møllerhøj, bas
Andreas Svendsen, trommer

Hver mandag kan man høre ung jazz på Hvide Lam, og denne mandag var ingen undtagelse. Desværre var pianist Zier Romme forhindret i at deltage i første sæt, men guitarist Johannes Wamberg klarede fraværet i suveræn stil.

Repertoiret er hovedsagelig de kendte standards, eksempelvis "For all we know", "But not for me" og "Savoy", som alle blev afleveret med stor indlevelse og høj koncentration.

Alle musikere er meget dygtige og kvalificerede, især imponerer Johs. Wamberg på guitar, hvor skæve jazz-akkorder står i kø for at komme frem. Han har en fysisk attitude, som kan minde om franske guitarister (med en brændende cigaret i flaben mens der spilles), mens selve spillet læner sig mere mod den amerikanske skole. Nadja Hansen har tydeligvis sin vokale forbilleder, men formår alligevel at holde en musikalsk afstand til disse, så det ikke bliver ren kopiering. Sikre improvisitationer og sikker stemmeføring gør hende til en fornøjelse at høre på.

Møllerhøj, på bas hører vel ikke til de helt unge (født 1976), men falder godt ind i stilen, såvel på den ene som den anden måde og med nogle fine soli.

Zier Romme kommer som sagt på i andet sæt, hvor han hovedsagelig underordner sig gruppens dagsorden, og ikke gør alverden ud af at føre sig frem på klaveret. Men efterhånden som han bliver varmet op, kommer der alligevel nogle saftige soli som viser, at vi har at gøre med en pianist ud over det sædvanlige. Det skal blive spændende at høre ham udfolde sig med et Oscar Peterson repertoire, når han tirsdag d. 10. juli spiller med sin trio på Balders Plads under Copenhagen Jazz Festival.

På et tidspunkt vælter det ind ad døren med flere unge musikere, som alle går ind i projektet. Resultatet er en mega-session, hvor endnu en guitarist (Jacob Artved), en trompetist, en klaverbokser og en bassist får lejlighed til at demonstrere deres samspil.

Alt i alt en yderst vellykket aften med en gruppe overbevisende unge jazzmusikere, som gi'r håb for fremtidens jazz!

- CykelKurt

 

----------------------------------------------------------------------------------------------------

 

2018.Juni.20
Jazzy junk


Sam Finkelstein varmer op ved hakkebrædtet.

Hermed et par jazzede strøtanker i omegnen af Hvide Lam....

1.
Hvide Lam er - udover øl, smørrebrød og hornmusik - også et udmærket sted at møde mennesker med mening, nyd f.eks. "Et spørgsmål om timing" med klaverbanker Jakob Park.

2.
Ang. den unge guitarist, Jacob Artved, som er nævnt tidligere, så er det værd at hæfte sig ved, at han med noget der nærmer sig dødsforagt optræder solo og mutters alene under Copenhagen Jazz Festival 2018 på Café Bevar's, Ravnsborggade 10B, 2200 København N.
Det sker lørdag d. 7. juli 2018, klokken 17.

3.
Som allerede nævnt spiller Zier Romme tirsdag den 10. juli 2018 på Balders Plads kl. 15. Med sig har han Ida Hvid på kontrabas og Andreas Svendsen på trommer. Ifølge jazzfestivalens hjemmeside kan vi forvente A Tribute to Oscar Peterson, altså et program fyldt op med Oscar Peterson's numre, hvilket en førsteklasses pianodomptør som Zier Romme må være den helt rigtige til at fremføre.

4.
Til almindelig orientering og som en musikalsk huskeseddel forsøger undertegnede i ny og næ at beskrive den levende jazz ude omkring på spillestederne. Det sker under rubrikken "Jazz Noter", som er frit tilgængelig på nettet - selv Hvide Lam får nu og da et ord med på vejen.

Med jazzy hildz
CykelKurt

 

----------------------------------------------------------------------------------------------------

 

 

Yderligere oplysninger om Hvide Lam - dets gæster, dets ejere og skiftende musikere - modtages med stor interesse. Skriv til:

Mange tak og venlig hilsen
Kurt Starlit
- aka CykelKurt

 

 

Musik Index

 

Diverse Index

 

Forsiden