Date: 2016.Nov.21
From: Henning Højen
To: CykelKurt
Subject: Ingmann & Gibson
Hej Kurt,
Jeg har med interesse læst dit skrift om Jørgen Ingmann (Petersen).
Jeg vidste nu en del af det, og har endog oplevet ham og Grethe med ders kvartet live, idet de efter succes'en med "Apache" tog ud og spille med først koncert og senere til "bal" bagefter.
Det her nævnte foregik i Kaas Forsamlingshus i Vendsyssel, hvor jeg oprindeligt stammer fra - for at citere Niels Hausgaard, så bør man være taknemmelig fot at være født som vendelbo.
Tidsmæssigt har det været mellem "Apache" og "Dansevise".
Resten af bandet var Paul Verlis på bas og Gunnar Jørgensen på trommer.
Da jeg første gang hørte "Apache", var det i Volmer Sørensens TV i Tivoli, hvor han stod med sin fine Gibson L-7.
Fra da af var jeg solgt til guitaren efter at have spillet violin siden otte års alderen. Jeg købte plader med Jørgen og brugte dem som læreelementer. "Apache" var ret hurtigt lært, "Amorada" tog lidt længere tid.
Jeg kom med et band i 17 års alderen og har siden spillet i adskillige sammenhænge, heraf 6½ år som professionel, meget af tiden som bassist.
I dag spiller jeg mest for sjov og på klaver siden som 50 årig. Jeg er nu 71.
Jeg sender ofte tankerne til Jørgen Ingmann, der var ham, der uden at vide det lærte mig at spille, jeg har stort set ikke fået anden undervisning.
Min hustru og jeg var i USA på kør-selv ferie, og vi besøgte Heritage Guitars på Gibson's tidligere domicil i Kalamazoo, blev budt indenfor og vist rundt af en hyggelig gammel gut, der hedder Rendal Wall, og ham er jeg stadig i mailkontakt med.
Dem der arbejder der, er INSTRUMENTMAGERE, luthiers, og de er stolte af, hvad de udretter.
Senere besøgte vi Gibson i Memphis, der er en FABRIK med en slags serieproduktion !
Det er iøvrigt den eneste Gibson afdeling, hvor man kan komme ind fra gaden og se produktionen formedelst $10 pr næse.
De andre afdelinger ligger i Nashville samt i Bozeman i Montana.
Når man påtænker, at Gibson var få uger fra falitten først i 80erne, mens de var en del af Norlin koncernen, må man sige, at de er kommet tilbage med manér !
Idag ejer de bl.a. Kramer og Steinberger, Slingerland trommer og Cerwin Vega højttalere og forstærkere samt sikkert meget andet, jeg ikke ved.
Bedste hilsener
Henning Højen
Gedsted i Himmerland
PS
Jeg har fornylig set et gammelt klip med Svend Asmussen's orkester, hvor der er to guitarister, jeg regner med, den anden er Helge Jacobsen, men Jørgen Ingmann er med, og på nogle af klippene spiller han på en Levin, hvor Helge Jacobsen spiller på noget, der ligner en Gretsch i tidlig aftapning, det er ikke en Gibson.
Han spiller muligvis på Gibson i senere klip.
Jørgen Ingmann's Gibson er en model L-7, den er født uden cutaway, jeg mener, den er fra omring 1936, og logoet på hovedet er skrevet med "svungen" skrift.
Den er helt sikkert købt brugt, muligvis af Mogens Landsvig ??
En guitarbygger, måske Barslev, har lavet cutaway på den.
Den fås heller ikke fra fabrikken monteret med pickupper.
Jeg er blevet fortalt, at Jørgen Ingmann kontaktede Les Paul, som skaffede ham de P-90 Dog Ear, som den er forsynet med.
Ingmann afmontrede tonekontrollen, han fandt ud af, at guitaren lød bedre uden den ekstra belastning af pickupperne, som den udgør.
Senere kommer L-7 med fabriks-cutway og hedder så L-7C.
L-7 er iøvrigt en meget fin guitar med grandæk, det er IKKE finer!!
Jørgen Ingmann ville gerne have en Les Paul, og da Asmussen's Kvintet spillede en del på amerikanske baser i Tyskland først i 50erne, fik han en kriger til at hjembringe en Les Paul til ham, en Goldtop med P-90 pickupper.
Det er måske den første Les Paul, der kom til Europa ??
Ovenstående er det, jeg mener at vide om Jørgen Ingmann's guitarer.
Med venlig hilsen
Henning Højen
Jørgen Ingmann