Date: 2016.Juni.20
From: Niels V. Jensen
To: CykelKurt
Subject: Jørgen Ingmann
Goddag Kurt.
Mit navn er Niels, jeg er 25 år og er stor fan af Jørgen Ingmann og har været det de sidste 3-4 år.
Jeg er både samler af hans LPer, EPer, singler, bøger osv. Men jeg nyder også selv at spille hans musik på guitar.
I din afhandling om Jørgen Ingmann, som er meget imponerende og fyldestgørende, kommer du rigtig fint omkring emnet med indspilnings-hastigheder på båndoptagerne, med normal hastighed og halv hastighed.
I dit eksempel nævner du "Muskrat Ramble", som er indspillet ved halv hastighed. Og dertil kommer mit spørgsmål:
Når der indspilles ved halv hastighed, er det så alle sporene som skal indspilles ved halv hastighed?
Her tænker jeg på de “løb" han laver på bl.a. "Muskrat Ramble", som starter ca. 0:22 min. inde i sangen. Disse løb eller facetter, laver han jo også bl.a. på "Alexander's Ragtime Band", "That's A Plenty" og "Royal Garden Blues".
Og for at han kan lave disse facetter så flydende og hurtigt, må det næsten være indspillet ved halv hastighed?
Eller er det mig der er helt gal på den?
Lignende facetter hører man blandt andet også i "Milord", hvor han også har en meget imponerende lyd.
Jeg håber at mit spørgsmål giver mening.
På forhånd tak.
M.v.h.
Niels V. Jensen
============
Hej Niels,
tak for spørgsmålet omkring halv hastighed.
Du spørger om alle spor nødvendigvis skal indspilles ved halv hastighed, når man først har indspillet eet spor ved halv hastighed.
Og svaret er, at det behøver man ikke. Og jeg tror heller ikke Ingmann har gjort det.
Man kan sagtens indspille f.eks. rytmegruppen ved normal hastighed (trommer, bas, rytmeguitar), og derefter sætte hastigheden ned til det halve, hvorefter solo-guitaren indspilles ved halv hastighed, mens man lytter til det allerede indspillede ved halv hastighed.
Som en yderligere kommentar vil jeg sige, at "lytte til det allerede indspillede ved halv hastighed" kan være en sejg omgang, fordi både tonehøjde og tempo bliver halveret.
På en række numre lyder det desuden som om Ingmann har haft en kontrabassist med på optagelsen - og altså ikke sig selv (på bas). Hvis kontrabassen havde været indspillet ved halv hastighed, viller den have lydt "underlig", når den igen blev afspillet ved normal hastighed. For slet ikke at tale om trommerne!
Jeg tror at de hurtige løb, som Ingmann laver på de optagelser du nævner, har nødvendiggjort den halve hastighed. Hverken Ingmann eller andre kan spille så hurtigt i "real time".
Mens Ingmann levede, arbejdede jeg ihærdigt på at få et interview i stand med manden. Jeg ville meget gerne have spurgt ham ud omkring studieteknikken og studieudstyret, især fordi samtlige eksisterende interviews kredser omkring Grethe Ingmann og "Dansevise" og ikke ret meget andet.
Jeg er sikker på han ville have elsket at fortælle om disse ting, men ingen havde tilsyneladende tænkt på - eller viden om - studieudstyr og indspilningsteknik (heller ikke Keld Heick), hvorfor spørgsmålene aldrig blev stillet.
Ingmann blev efterhånden en pressesky person, fordi spørgsmålene hele tiden kredsede om noget han ikke længere orkede endnu en gang at fortælle om.
Det er fuldt forståeligt, at han endte som han gjorde - som en lukket østers - selv om det også er et tab for os tilbageblevne, der bare gerne vil høre lidt om teknik og musikalitet i studiet.
Dér var Ingmann på hjemmebane!
Venlig hilsen
Kurt Starlit
aka CykelKurt