Fender Jazzmaster
stort billede
Der kom et brev fra Henning "Nojer" Nør. Det udviklede sig til en diskussion omkring 1960'erne, Jomfruburet, Indo-rock, Java-lyd samt en række af tidens grupper. Desuden og ikke mindst: en diskussion omkring Fender fabrikkens fabelagtige guitar, model Jazzmaster.
==========================
Date: 2004.Aug.16
From: Henning Nør
To: CykelKurt
Hej Kurt.++++++++++++++++++++++++
Kom tilfældigvis forbi (det lyder næsten som titlen på en Anne Linnet sang) og efter at have brugt nogen tid på at læse dine beretninger, fandt jeg ud af, at dit værk er så omfattende, at det må tages i bidder. Siden placeret i "foretrukne" for senere brug!
Jeg fik imidlertid lyst til at skrive et par ord til dig. Jeg kan se, at de fleste af dem, der er anført i din "gæstebog" er gamle venner og bekendte af dig. Jeg må erkende, at jeg ikke hører til denne gruppe, men efterhånden som jeg kom igennem dine biografier, blev det klart for mig, at vi har så mange berøringsflader, at det næsten er uhyggeligt.
Jeg kommer fra Ålborg. Født i 1946. Jeg mindes mange af de steder, du nævner, idet vi knægte fes rundt på vore cykler i Ålborgs omegn, bl.a. til Sdr. Tranders og selvfølgelig til dyrskuet i Skalborg. Da jeg var 13-14 år begyndte jeg at spille guitar. Jeg havde købt en Egmond lige som dem Blue Diamonds havde. De var på toppen den gang (altså Blue Diamonds - guitaren var noget lort!). Da jeg havde lært det elementære - og lidt til - startede jeg et band, The Strangers.
Du ved - den sædvanlige historie med at finde et par gutter, der spillede. Skændes om hvem, der skulle spille hvilket instrument, og så iøvrigt øve og øve og spare sammen til man havde råd til bare nogenlunde instrumenter, så man kunne være bekendt at vise sig offentligt. Det lykkedes. I starten stod den på Höffner guitarer og Dynacord forstærkere. Trommerne var af verdensmærket Roxy. Jeg var en stor Shadows-fan og havde stort set alle deres plader, og da jeg havde lært de fleste af melodierne næsten "Hank´sk", var det naturligvis mig, der spillede leadguitar.
Nå, for at gøre en lang historie kort, så gik det faktisk ret godt for os, og vi eksisterede i forskellige varianter i 6-7 år. Vi spillede primært i Jylland, men havde en hel del jobs på Sjælland/København. Bl.a. spillede vi en enkelt gang i Hit-House. Vi blev enige om at stoppe mens tid var. Den var der, da hovedparten af os var inde som soldat samtidig, plus at vi efterhånden fik familie med hvad deraf følger.
Jeg flyttede herefter til København og har stort set ikke spillet siden. Dog var jeg i nogle år drummer i et pipeband indtil jeg blev for gammel til det. Jeg sidder en gang imellem og hygger mig med Strat´en og gir den til UB Hank CD-erne med Shadows backing. Så er lysten styret for en tid.
Stor hilsen
Henning Nør
AKA Nojer
Hej Henning,
tak for din mail som jeg læste med stor fornøjelse.
Jo, jeg er skam ganske bestemt interesseret i reaktioner fra andre end den faste klike, selvom jeg godt kan se at kun en minoritet vover (eller gider) skrive. Sådan er det vist med nettet...
Jeg så lige på billederne af The Strangers, at du spiller på Fender Jazzmaster - så på det punkt har vi altså også noget tilfælles. Jeg havde set en gruppe i Jomfruburet (ret kendte, men lige nu har jeg glemt navnet), hvor guitaristen havde den guitar og desuden havde Jazzmasteren et image af noget checket og intellektuelt over sig.
Det er da en flot karriere I har haft som gruppe, besøg her og der og allevegne - og i Hit House af alle! Billederne af gruppen har også stil, synes jeg, især nød jeg fotoet hvor jeres forstærkere er synlige i baggrunden (Vox og Selmer, det er bare guf) - og jeres tøj...
Det vigtigste ved de perioder som er forbi, er at man tænker tilbage på dem med glæde....ikke at man skal lægge låg på de dårlige sider eller male glansbilleder, men at tiden trods alt huskes med glæde (og lidt vemod vel også).
Du har ret, det er påfaldende med alle vore fælles berøringsflader (vi burde jo næsten være i familie), så hvis vi en dag begge står og savler over en brugt Jazzmaster på et loppemarked, må vi tale om sagen over en kop øl (ha ha).
Tak for henvendelsen og de pæne ord.
Kurt Starlit
==========================
I en efterfølgende mail forklarer Nojer om Fender Jazzmaster:
Jeg har haft gang i computeren (den mellem skuldrene) og fundet frem til, at den gruppe, du har set i Jomfruburet, kan have været The Weedons. De spillede en hel der. De indspillede på et tidspunkt en plade med en B-side, der hed Eden Bar Twist. Jeg mener, at Eden Bar var en del af Jomfruburet. Så vidt, jeg husker, havde deres leadguitarist, Palle Finderup, på et tidspunkt en Jazzmaster.
Rytmeguitaristen fra The Christies, Preben Ulrichsen, havde også en, og leadguitaristen fra The Vanguards, Ole Svensson, men jeg ved ikke, om nogen af dem har spillet i Jomfruburet.
Der var iøvrigt i den periode ikke så mange Jazzmastere her i Danmark, hvor det var Strat´en, der havde overtaget. De var derimod særdeles populære i Holland blandt de såkaldte Indorock grupper. Vi spillede en del sammen med bl.a. The Crazy Rockers og The Javalins på deres Danmarksturnéer, hvilket er grunden til, at vi blev fundet værdige til en plads på siden, der omhandler disse grupper.
The story of IndoRock music in Holland
En af du dummeste ting, jeg nogensinde har gjort, er at sælge min Jazzmaster. Jeg manglede ikke en gang penge, men fik et tilbud, jeg ikke kunne sige nej til!
Hvor dum kan man være.
Man kan iøvrigt nu få en ny og ægte Fender Jazzmaster, fremstillet i Japan, for 8.000 kr. Jeg har prøvet den hos City Musik, og den er faktisk med skam at melde lige så god som den "originale", men alligevel...
Nojer med sin Fender Jazzmaster, ca. 1966.
==========================
Eftertanker
Nå-da-da, nu begynder klokkerne at ringe...
Prøv f.eks. at gå ind på Dansk Rock, Pigtråd og Beat 1958-68, hvor The Weedons' musikalske karriere (inklusive pladeomslag) ligger til beskuelse.
Og apropos The Christies (som ligeledes er omtalt i ovennævnte pigtrådsleksikon under navnet Rune Christy & Christies), så var Ulrichsen ekspedient inde hos Musikhuset Åge Jensen, hvor han senere avancerede til bestyrer. Vi har i en periode (ca. 1969) boet meget tæt på hinanden i Kastrup, hvor Ulrik (som han blev kaldt) byggede hus, og Kurt & Konen var stuvet sammen i en utæt lille kabørk. Min senere kapelmester, Lars Green, arbejdede under Ulrik's ledelse hos Åge Jensen, da jeg omkring 1978 slog en seddel op på forretningens opslagstavle og på den måde kom i kontakt med EMPIRE kvartetten. Verden er lille!
På billedet af Christies står Ulrik i øvrigt til venstre med en Stratocaster i hånden. Det skyldes iflg. Nojer, at han på et tidspunkt solgte den uforlignelige Jazzmaster (hvilket i betænkelig grad nærmer sig blasfemi).
Kurt Starlit
PS
Vi kan også lige nyde The Weedons i Jomfruburet, 1963.
Læs mere om Jomfruburet i "Spillesteder"
==========================
Subject: Jazzmaster
Date: 2007.Dec.05
From: Gert Michelsen
Hej Kurt!
Tilfældigvis røg jeg ind på din hjemmeside (Nojer) med spørgsmål omkring Jazzmaster-guitaren.
Jeg mener ikke at Weedons spilleder på Jazzmaster overhovedet, men da Arne Schröder (som var total Javalins-fan ligesom mig) gik ind i Sir Henry i 1964, gik der kun ganske kort tid før han købte en Jazzmaster, og endda også en Fender SHOWMAN-forstærker, den perfekte Java-lyd, og spillede i flere år på dette udstyr.
Nu ved jeg ikke hvornår Henning Nøhr (mail-skriveren) var i Jomfruburet på Strøget i København, men undertegnede var også den lykkelige ejer af en Jazzmaster i 1969 hvor vi (Walkers) spillede i Jomfruburet??
Ihvertfald en kanon-guitar og ganske rigtigt - ikke mange danske guitarister benyttede den!
Venlig hilsen
Gert Michelsen
++++++++++++++++++++++++
Hej Gert,
Tak for oplysningerne, som jeg videresender til Nojer, så må vi se hvad han svarer.
Ang. Jomfruburet, så kom jeg der af og til midt i 1960'erne. Der var mindst een gruppe derinde, hvor et af gruppens medlemmer omkring 1965-66 spillede på en guitar der så jazz-agtig ud. Muligvis har det været en Fender Jaguar, som så mere luksuspræget ud med dele af slagbrædtet i metal (hvor stor forskellen er på de to guitarer, rent spillemæssigt og lydmæssigt, har jeg ingen anelse om).
Jeg havde selv stor fornøjelse af en sunburst Jazzmaster, som jeg købte hos Hagström på Åboulevarden i 1968.
Venlig hilsen
Kurt Starlit
CykelKurt i øvelokalet med Stridens Æble & Fender Jazzmaster
==========================
Wikipedia om Jazzmaster og Jaguar:
Fender Jazzmaster
Som det fremgår af beskrivelserne,
er der nogle ret betydelige forskelle mellem de to guitarer,
f.eks. halsens (gribebrædtets) længde og pick-up'erne.
==========================
Subject: Jazzmaster
Date: 2007.Dec.06
From: Gert Michelsen
Hej Kurt!
Tak for mailen, det kan måske igen være undertegnede?
Jeg havde fornøjelsen hele foråret 1965 at spille i Jomfruburet med The Rollings. Vi var faktisk husorkester der på dette tidspunkt (men var overhovedet ikke "kendte") indtil vores sanger og singleguitarist Ole Steen Nielsen blev tilbudt at indtræde i Los Flamingos i sommeren 1965.
Jeg havde en rød Jazzmaster.
Nej jeg kender heller ikke til Jaguar-guitaren.
vh
Gert Michelsen,
Frederiksberg
++++++++++++++++++++++++
Hej Gert,
Puha, den hukommelse, den hukommelse, jeg tror The Rollings var navnet, i var ihvertfald meget populære på stedet, jeg hørte flere tjenere tale rosende om jer, og den slags var ikke hverdagskost på spillestederne. Sologuitaristen hørte jeg en aften på scenen spørge gruppen, om der var nogen som ville med i Bellahøj Badet dagen efter. Han havde sådan en easy-going attitude (jeg undrede mig over, om han nogensinde fik tid til at købe ind og betale sygekasse, som alle vi andre dødelige var belemret med). Han spillede på en Stratocaster af en slags. Bassisten husker jeg som en lille fyr med store briller, spillende på Fender P-Bass.
Gruppen brugte et bestemt musikalsk trick med betoninger på uventede steder (ligesom i ....my baby drew up in a brand new Cadillac med betoning på 1-2-3-4-og). Det morede tydeligvis både publikum og medlemmerne selv. Hvis du var rytmeguitarist, husker jeg dig som en pæn lyshåret ung mand, som kunne sine ting, men ikke førte sig mere end nødvendigt frem på scenen. Der var vist et enkelt nummer du spillede solo (muligvis Ventures "Walk don't Run"). Det var tydeligvis single-guitaristen som var den mest udadvendte og som førte ordet. Spillede vist gennem en Vox AC30.
Jeg var ihvertfald meget imponeret over, at i både havde en fin sang (m. andenstemmer og det hele) plus en fin potent lyd i instrumenterne - plus at i var udadvendte. Det var noget som tog kegler. Der var tryk på og tæthed i lyden, og det blev aldrig skingert, hvilket absolut ikke var nogen selvfølge i de dage (måske heller ikke senere).
Jeg tror jeg genkendte solo-guitaristen senere i en fjernsynsudsendelse med Los Flamingos, men det var ikke nær så imponerende som den gang i Jomfruburet. Det var blevet mere pænt og nysseligt, hvor Rollings i Jomfruburet virkede som frisk musik fra fadet.
Venlig hilsen
Kurt Starlit
==========================
Date: 2007.Dec.06
From: Henning Nør
To: CykelKurt
Hej Kurt.
Jeg har fået noget at spekulere på i forbindelse med Gerts mail. Som det fremgår af indlægget på din hjemmeside, som han refererer til, er jeg ikke helt sikker på min "påstand" m.h.t. Palle Finderup´s besiddelse af en Jazzmaster, selvom jeg for mit indre blik kan se ham med en sådan.
Perioden for mine besøg i Jomfruburet ligger omkring 1964-65.
Jeg har været lidt rundt i "Dansk Rock, Pigtråd ... o.s.v." for at se, om jeg der kunne opsnuse noget. Jeg fandt ud af, at Palle i en periode var sanger i Danish Sharks. Jeg kom til at tænke på, om det eventuelt kan have været dem, jeg har set i "Buret". Lead guitaristen fra Sharks, Henrik Møller Sørensen, havde på et tidspunkt en Jaguar, og så var det at jeg tænkte, at der jo kan være den mulighed, at Palle har spillet på den, da jeg så dem, og så... forveksling you know. Nogle gange kan tilbageblik bringe nogle forkerte billeder frem.
Med hensyn til Jag and Jazz så prøv at gå ind på
og
A Tribute to Jazzmaster & Jaguar
Det var bare lige det.
Nojer
==========================
Subject: Jazzmaster
Date: 2007.Dec.06
From: Gert Michelsen
Hej Kurt!
Jamen du har fuldstændig ret! Ole Steen der var sanger og singleguitarist spillede på en VOX "Stratocaster-kopi" - jeg kan ikke huske hvad den hedder præcist - og så godtnok en Holler-forstærker.
Jeg havde fornøjelsen af at være rytme-guitarist med Vox-forstærker og vores bassist Hans Jørgen Andersen brugte ganske rigtigt briller.
Trommeslager var Jørgen Thomsen der tidligt i 70'erne lavede to LP'er som "Kashmir". Han er stadig aktiv og bor nu på Bornholm.
Jeg har skrevet en lille historie om The Rollings på "Dansk Rock, Pigtråd og Beat 1958 - 1968" - hjemmesiden.
Venlig hilsen
Gert Michelsen
PS
Du har da godtnok tjek på de gode gamle dage!
++++++++++++++++++++++++
Hej Gert,
ih tak, jeg bukker og skraber, men havde musikken været noget lort, var oplevelsen sikkert gået tilsvarende hurtigt i glemmebogen.
Jeg havde gået seks år på kostskole i Nordsjælland, hvor jeg spillede en masse guitar, men i den grad savnede suset fra et rigtigt orkester. Det fik jeg i Jomfruburet (og Karrusellen). Tilmed var der nogle dejlige piger derinde, så af flere grunde gik jeg ikke sjældent hjem med øverste etage blæst ud.
Ang. sologuitaristens kopi-guitar, så havde Tremolo-armen også en lidt speciel facon med en flad "tut" eller håndtag ude for enden, som så noget anderledes ud end på Stratocasteren. Lyden var der dog ikke noget i vejen med, han spillede rigtig godt (mange saftige soli), det var en fornøjelse at høre jer, fordi i tydeligvis swingede sammen. Det stod for mig som den helt rigtige måde med sådan en tæt klubstemning (det gør det forresten stadigvæk).
Et par år senere (1967) hørte jeg Peter Belli og Four Roses ved et Tivoli i Stenløse. De spillede på en lille overdækket scene, hvor Belli af og til trængte til en pause. Så fik gruppen lov at folde sig instrumentalt ud. Guitaristen hed noget i retning af Jørgen Træfod, spillede på samme fine måde som Ole Steen, og var en fornøjelse at lytte til. Iøvrigt tror jeg Tommy Kenter spillede klaver, men han gjorde ikke noget væsen af sig.
Venlig hilsen
Kurt Starlit
==========================
The Rollings (af Gert Michelsen)==========================
Subject: Jazzmaster
Date: 2007.Dec.07
From: Gert Michelsen
Hej igen!
Jamen som minderne dog dukker frem - jeg læste lige Hennings indlæg og du husker også delvist korrekt!
Weedons som alle var store fans af Javalins blev jo desværre opløst alt for tidligt, Arne Schröder gik til Sir Henry og Palle Finderup kom ganske rigtigt ind i The Sharks og her spillede han på Jazzmaster!
Det er også rigtigt at singleguitaristen Henrik fra Sharks spillede på en Jaguar, vel endnu mere sjældent i Danmark.
Man kan faktisk opleve begge på scenen i Hit-house i "Hit-house-filmen" der jo var forfilm i biograferne i sin tid (1966 tror jeg), men den blev også sendt i en Dansk Rock-Kavalkade som Jørgen de Mylius producerede for DR2 for nogle år siden.
I øvrigt var der mange danske orkestre der var kraftigt inspireret af Javalins, NOVALINS og SPACEMAKERS, begge fra Fyn, sidstnævnte indspillede endda en single med det fede Crazy Rockers' nummer: "Mamma Pappa Twist!" (lige genudsendt i Pigtråds-CD-serien!)
I København spillede ROCKY MOUNTAINS med en rigtig fed Java-lyd, da de var husorkester i Skipperkroen i Nyhavn i 1964 - dog benyttede guitaristen Tim Egholm en Stratocaster!
v.h.
Gert M.
++++++++++++++++++++++++
Åh ja, de minder.
Arne Schröder kendte jeg kun som "Arne" fra SuperSound på H.C. Ørstedsvej. Det har været i 1970'erne. Der var han til gengæld yderst vellidt blandt kunderne, ikke mindst hos os ("Stridens Æble" og "Applejacks"), fordi han altid gjorde sit yderste for at gøre en kunde tilfreds.
Han fortalte flere gange om de glade dage hos Sir Henry og om, hvorfor han var havnet hvor han var. Det var noget med det usikre musikerliv, som man umuligt kunne bygge en familie op på.
Han har flere gange ydet os store tjenester, som han absolut ikke havde behøvet.
På et tidspunkt tilbød han mig endda job som tekniker derinde - konstruktion og bygning af især ALTEC højttalerkabinetter, og det var jo lige noget for mig. Men jeg havde fra anden side hørt for meget om de usikre lønudbetalinger fra Larssons side (indehaveren på daværende tidspunkt), så jeg blev hængende i min faste stilling på DEMKO.
Som hans absolutte modstykke var der Michael Hardinger, der på enhver måde signalerede at han ville skide kunderne et stykke. Jeg kan kun sige, at jeg husker ham som en kedelig karl, og ikke den festlige fyr han vist gerne ville sælge sig som i medierne.
V.h.
Kurt Starlit
==========================
Subject: Jazzmaster
Date: 2007.Dec.07
From: Gert Michelsen
Hej Kurt!
Nu skal jeg jo ikke blive ved med mit Jazzmaster-snak, men jeg vedhæfter lige tre fotos - to af undertegnede med drømmeguitar (Karusell + Jomfrubur) og et af Arne på scenen i Place Pigalle (læg mærke til Showman-forstærkeren!).
Ja han er en total flink fyr - vi (Walkers) handlede også meget i SuperSound og talte meget med Arne.
vh
Gert M.
GM med sin røde Fender, 1969 Jazzmaster
++++++++++++++++++++++++
Gert Michelsen & Jazzmaster, 1969
+++++++++++++++++++++++++
Sir Henry & His Butlers
Arne Schröder med sin Jazzmaster på Place Pigalle 1965.
Bemærk Fender Showman forstærkeren. Musikerne er v-h:
Jens Bøgvad (trommer), Arne Schröder (rytmeguitar), Tommy Seebach (orgel),
Ole Bredal/Sir Henry (basguitar) og Carsten Elgstrøm (solo guitar).
==========================
Subject: Jazzmaster
I 1970 købte jeg mig en Stratocaster og svigtede dermed Jazzmasteren.
Jeg har også været den lykkelige ejer af en GIBSON (pinligt for en Fender-fan!) SG
som jeg faktisk købte af Arne Schrøder da han stoppede i Sir Henry i 1970.
Det gik også fint med den indtil en fulderik i en pause på et spillejob i 1972
væltede ind over den på scenen og så var guitarhalsen brækket!
På Gibson er krop og hals limet sammen, så det var finito med den guitar! Surt!
Jeg ser også at du Kurt har svigtet Jazzmasteren til fordel for
først en Telecaster og så en Stratocaster! Jaja, sådan er livet!
Man kan hos www.aage.dk, som sæføli er Åge Jensen Musik,
købe en ultraflot Jazzmaster (Japan - ok) for pt 6.000 kr. !
Det er iøvrigt en fantastisk hjemmeside du har kreeret med spændende emner!
Jeg var også fuldstændig vild med 6-dages-løb og cykling! Meget informativ side! Bravo!
Mange venlige hilsener
Date: 2007.Dec.08
From: Gert Michelsen
Hej Kurt!
Gert M.
Date: 2007.Dec.08
Al den snak om Jazzmaster og Indorock har her i eftermiddag givet mig et nostalgiflip.
Jeg har været på YouTube og har lyttet/set Indorock.
Ligesom de i korrespondancen nævnte personer og grupper
var jeg helt vild med denne form for musik. Selv om det meste af den var
"normal" popmusik, d.v.s. Beatles, Stones o.s.v.,
gav disse indonesiske musikere den en anderledes rytme og en helt speciel sound
(Jazzmaster og Showman) noget, der gik lige i maveregionen.
Vi havde fornøjelsen af at spille flere gange med Crazy Rockers,
der i 1965 spillede en måned i Panoptikon i Tivoli i Aalborg. Vi prøvede
efterfølgende at tilegne os denne rytme, men det lykkedes ikke helt.
Det er nok noget, man skal være født med. Et par gange havde vi
deres leadguitarist, Harry, med ude, når nogle af vore jobs faldt sammen med deres friaften.
Pludselig lød vi helt anderledes!
Det var nogle vældigt flinke fyre, som vi blev gode venner med.
Vi spillede ligeledes et par gange med Javalins,
der også havde en helt speciel rytme og sound. Tænk på Al Capone.
Nedenstående link er til en optagelse med CR som jeg husker dem.
Ikke nogen enestående musikals præstation, men rytmen og lyden.
Og så live med godt med volumen!
The Crazy Rockers - "The Carioca" (1963)
Stor hilsen
From: Henning Nør
To: CykelKurt
Subject: The Crazy Rockers - "The Carioca" (1963)
Hej Kurt.
Nojer
Subject: Jazzmaster
Lige en sidste bemærkning
- jeg forstår at du Henning også er indo-rock-fan, det samme her omend jeg vil betegne mig selv som
Danmarks største Javalins-fan!
Jeg havde fornøjelsen at se dem optræde adskillige gange
her i Københavns-området og jeg var total hooked!
Især på deres sound: da det dengang var almindelige tykke strenge man kunne købe,
lavede de tricket med at stemme guitarerne en tone
ned til D - det gav lidt løsere strenge,
men ISÆR den der dybe fede fede lyd når de spillede de dybe toner og så selvfølgelig den ægte
Fender-lyd gennem Showman-forstærkere! Og de benyttede netop de dybe strenge som rytmeguitar.
Hans Bax' rytmeguitarspil var fantastisk!
Samtidigt var de jo utroligt levende på en scene og endte gerne deres optræden med total
"ekstase" a la Jerry Lee Lewis!
Jeg har også haft fornøjelsen at se Crazy Rockers,
men de var meget mere rolige i deres optræden!
Den i Tyskland største gruppe Tielman Brothers
har jo også optrådt i Danmark, men for mig var Javalins toppen!
Jeg fik et chok da en ven spurgte om jeg havde set Javalins live på youtube? WHAT???
Hurra for vores fantastiske IT-tidsalder!
vh
From: Gert Michelsen
Date: 2007.Dec.11
Til Kurt og Henning!
Ganske rigtigt - godtnok fra to reunion koncerter i 1992 og 1993, men de originale medlemmer!
Jeg havde aldrig troet jeg skulle se dem live igen siden 60'erne!
Gert M.
Fender Jazzmaster 1965
==========================
Date: 2007.Dec.12
Nedenstående link til en melodi, som jeg tror, at alle guitarister fra starten af 60´erne kender.
De fleste grupper spillede den, og til
trods for, at stort set ingen nogensinde havde hørt originalen,
gik den fra "øre til øre" og alle spillede den næsten som "fra bladet" - simpel - simpelthen.
Det, der gør den interessant er, at leadguitaren er en Jazzmaster.
Den noget ejendommelige lyd skyldes sikkert, at den er spillet gennem en Gibson forstærker.
Indspilningen er fra 1960, og vi havde melodien på repertoiret lige fra starten, d.v.s. 1961-62.
Jeg aner ikke, hvor vi havde den fra, men det har sandsynligvis været fra Radio Luxemburg.
DR spillede jo ikke noget sådant dengang, og jeg tror ikke, at den nogensinde er udsendt på plade herhjemme.
Stor hilsen
The Hunters "Teen Scene" (1960)
From: Henning Nør
To: CykelKurt
Subject: The Hunters "Teen Scene" (1960)
Hej Kurt.
Nojer
Date: 2007.Dec.13
I forbindelse med at Gert nævner Indorock-gruppernes fidus
med at stemme guitarerne ned, kommer jeg til at tænke på en sjov episode.
En aften, vi skulle spille med Crazy Rockers,
havde vi haft et spillejob om eftermiddagen, og var derfor sent på den,
og kunne ikke nå at stille vores grej op.
Vi fik lov at låne CR´s - også guitarerne - og begyndte.
Det lød godt nok lidt underligt, og vi gloede lidt på hinanden.
Da sangeren skulle falde ind, gik der kage i den.
Han kunne ikke finde lejet og kørte rundt i oktaverne.
Harry kom så grinende hen til os og fortalte hvordan, det hang sammen.
Vi fik hentet vores egne guitarer i en fart.
Det var bare lige det.
Stor hilsen
From: Henning Nør
To: CykelKurt
Subject: JM-freaks
Hej Kurt.
Nojer
Date: 2007.Dec.23
Apropos det at låne andres instrumenter (i Jazzmaster-sagaen: Crazy Rockers/Strangers)
var vi en gang ude for en anden og noget
alvorligere episode. Denne gang med modsat fortegn.
Hils - og god jul m.v.
Nojer
From: Henning Nør
To: CykelKurt
Subject: Concert Detail: Aalborg, Sun, 26 September 1965
Hej Kurt.
Se selv.
Det var Jazzmasteren, det gik ud over! Øverste pickup og toggle switchen kaput.
Facebook 2013.Maj.06:
Jeg har med stor fornøjelse idag læst jeres 10 år gamle tråd hos "Cykelkurt" ang. Jazzmaster guitaren.
Jeg spillede første gang i Jomfruburet som 14-årig som afløser for Rollings, det må ha' været i 65.
Gert og min bror (som kendte hinanden fra Fr.berg Rådhus), Sven og mig.
Vi spillede fre/lør.
I anden pause (de andre var gået i baren) satte den skønneste pige sig på skødet af mig,
hun var mindst 18 år (det var lidt skræmmende),
men "der" besluttede jeg mig for, "jeg vil være musiker".
Nåh! men det var jo ikke det jeg ville skrive!
Jeg har oplevet/set Palle Finderup spille på en Jaguar sunburst,
jeg mener det var i starten af 70'erne i Jomfruburet.
Det var ikke med Sharks el. andre kendte konstellationer.
Jeg sluttede selv i "Buret" i 1970 og jeg var der som gæst.
Ole Steens "Stratcopy" var en
Vox Soundcaster.
Dennis Dehnhardt
Mest til Henning Nør og Gert Michelsen.
++++++++++++++++++++++++
Stor tak til DD for oplysningen om Ole Steen's guitar.
Det er værd at bemærke, at Vox Soundcaster guitaren (se
Vox annoncen)
er monteret med en "tut" for enden af tremolo-armen,
som afviger betydeligt fra Fender Stratocaster. Det var rart at få det bekræftet.
Vedr. prisen på Vox Soundcaster,
som i annoncen er angivet til 85 Guineas vejl. udsalgspris (retail price),
så kan man læse om den engelske møntfod
HER.
1 Guinea = 21 shillings
20 shillings = 1£ (pund)
1£ = 12 danske kroner (1965)
Som tommelfingerregel kan man sige, at 1 Guinea = 1£ plus 10%.
85 Gns er derfor 85 plus 10% = 93.5£.
93.5£ gange kurs 12 = 1122 danske kr.
Den vejl. udsalgspris i Danmark har sikkert været væsentlig højere,
fordi importøren som oftest lagde en ordentlig ekstrafortjeneste oveni.
Det vil derfor ikke undre, hvis prisen på Vox Soundcaster i 1965 har været oppe omkring 1800 kr.
Til sammenligning kostede forbilledet, Fender Stratocaster, ca. 2500 danske kr. i 1965.
Fender Jazzmaster kostede på samme tidspunkt ca. 2800 kroner.
- Kurt Starlit
==========================
2016.Okt.08
Som en lille eftertanke omkring Jazzmaster og Jaguar,
så kan man af diverse skemaer udlæse,
at Jazzmaster har et betydelig længere gribebrædt -
mensuren (længden fra stol til sadel) er 65 cm,
hvor den på Jaguar er 61 cm.
Det er en forskel som kan mærkes, når man står med dyret i hånden.
Men om forskellen så er til det bedre eller til det værre,
er uden tvivl et spørgsmål om smag og spillestil.
Fender Jaguar 24" 61 cm Gibson Les Paul 24¾" 63 cm Fender Jazzmaster 25½" 65 cm Fender Stratocaster 25½" 65 cm Fender Telecaster 25½" 65 cm
Læs evt. videre om emnet på siden om
den elektriske guitar,
hvor problematikken bliver uddybet.
==========================
Fender Jazzmaster (Google Pics)
Fender Musical Instruments Corporation (Wikipedia)
The Rollings (af Gert Michelsen)
Tim Egholm
(Rocky Mountains & Jazzmaster)
The Strangers (dansk oversættelse)
==========================