Date: 2015.April.16
From: Sir John
To: CykelKurt
Subject: Visitor!
Hej Kurt
Allerførst, jeg blev henvist til dine sider af en Lars Wexøe i Gilleleje; det var i forbindelse med at jeg købte et boxsæt af ham med Jørgen Ingmann.
Men der var flere ting på dine sider, som fangede min interesse, og jeg blev mere og mere klar over, at vi har mange facetter, som er ens. Dem vil jeg søge at kommentere på, løbende. Om ikke i dag, så i det følgende.
Vi er nogenlunde jævnaldrende, jeg født 19/6, mine forældre gift i december 46, men jeg boede det meste af mit liv på Bispebjerg.
I øvrigt er dit fødested ikke en privat klinik, men Københavns Kommunes fødeklinik på Martinsvej 8, en sidevej til Vodroffsvej. Vedlagt kan du se din "indskrivning" i kirkebogen for St. Markus' sogn.
Under de mange musikere og grupper savner jeg omtale af Lasse Lunderskov og hans Maxwells...?
Vi var naboer som børn, og kom i skole sammen, men i 2. klasse var vi begge til optagelsesprøve på Sangskolen; han kom ind mens jeg lige akkurat blev siet fra. Han fik klaverundervisning og xylofon, men blev meget interesseret, da jeg i 59 præsenterede ham for min nyindkøbte, brugte spanske Framus-guitar. - Og lærte ham de første tre akkorder!
Ret snart derefter fik han egen guitar - Graetz tror jeg (hans far måske allerede dengang i bestyrelsen for Nordisk Musik Import i Værløse). Og undervisning hos en af landets dygtigste guitar-lærere, som efter kort tid erklærede, at nu kunne kun Ulrik Neumann lære ham mere.
På Skt. Annæ dannede han selvfølgelig et band, med det noget naive navn Blue Dragons, sammen med tre klassekammerater og hans lidt yngre fætter. De spillede bl.a. før forevisning i Villabyernes Bio af "A Hard Days Night" og lignende, som det var trendy på den tid.
Kort efter fik de tilbud om et komplet forstærkeranlæg ved navn Max, mod at skifte navn til noget med Max. Larsson, som importerede Vox, havde fundet ud af, at han kunne undgå en skat eller afgift på rør ved at importere løsdelene separat og så samle dem her i landet.
Jeg fulgte dem sporadisk gennem de følgende år og optrådt lejlighedsvis med dem; vi lavede psycedelic-lysshows til teaterforestillinger og navnlig da Gladsaxe Teater satte "Hair" op.
Under din nævnelse af spillesteder (jeg har været på de fleste) stoppede jeg ved Nyhavn 41. Har du kendt til en guitarist, som gik under navnet Fessor...? Har du kendt til en anden, ved navn Max (muligvis Petersen) og med braktud som en bokser, hvis band vandt en konkurrence i Nora Bio..?
Du skriver et sted, at Led Zeppelin havde Danmarks- og Verdenspremiere i Brøndby Popklub. Men jeg tror nu det var i Gladsaxe Teenclub. Det mener jeg også, "Madsen" plejer at hævde. Under spillesteder tror jeg også du mangler Herlevhallen; her var jeg et par gange, bl.a. til Pretty Things (og hvor var de skæve!).
Men der er mange flere kontaktpunkter, så jeg vender tilbage...
Venligst
John
++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++
Hej John,
tak for din interessante mail, hvoraf jeg kan forstå, at også du er begejstret for Jørgen Ingmann.
Jeg ville jo skrækkelig gerne have interviewet Ingmann om årene i Wifoss-studiet, hvor han ene mand spiller alle instrumenter, arrangerer numrene o.s.v. Det tror jeg ville have interesseret ham at fortælle om.....modsat de mange interviews, hvor det stort set går ud på at nævne Dansevise og årene med Grethe (ikke fordi der er noget galt med nogen af delene, men den historie har vi ligesom hørt før). Ikke engang Keld Heick har kunnet finde ud af at spørge ind til den afdeling.
Det glæder mig, at modtage oplysningen om fødeklinikken på Martinsvej, for det passer meget bedre ind i billedet af min mors daværende situation. Hun var en ung fattig pige fra landet, som arbejdede hos nogle velhavende (men velmenende) mennesker i byen. Jeg vil hurtigst muligt rette websiden til.
Oplysningen om Larsson og hans lille trick med at importere løsdele og samle dem her i landet, er en fin idé. Det er også med til at tegne et billede af manden. Jeg vil finde et sted at lægge oplysningen ind (har vist skrevet noget om Max et sted). Mange tak!
Ang. Lasse Lunderskov og Maxwells, så vil jeg gerne sætte et stykke ind på websiden om dem, hvis du vil skrive det. Også gerne et par billeder. Min viden om denne gruppe er alt for begrænset til, at jeg kan bidrage med noget konstruktivt.
Fessor-navnet husker jeg ikke og ej heller Max, men oplysningen om Led Zeppelin's premiere vil jeg undersøge yderligere, og selvfølgelig rette, hvis Gladsaxe er det korrekte navn.
+++++++++++
Ang. Led Zeppelin,
så har jeg tøffet lidt rundt på hjemmesiden, for at finde ud af, hvad jeg - eller andre - har skrevet om Led Zeppelin.
+++++++++++
Erik Bjerre skriver i dec. 2011 bl.a.:
De oprindelige Yardbirds spillede i klubben med stor succes, og blev hyret til at komme igen. De var imidlertid blevet opløst i mellemtiden for senere at genopstå som Led Zeppelin, og dette orkester spillede som The Yardbirds i Brøndby Pop Klub, for at opfylde den gamle kontrakt. Der var orkan den dag. Færgerne sejlede ikke, og deres grej stod i en kassevogn i Nyborg. Peter Isaksen ringede til mig for at høre, om klubben kunne låne vores grej til Led Zeppelin/Yardbirds, og det fik vi da arrangeret. Vi viste dem til rette på grejet, de var enormt søde, ydmyge og taknemmelige. Det blev en uforglemmelig aften, for nyheden om Led Zeppelin var endnu ikke udbredt. Deres første album var ikke kommet, men de spillede selvfølgelig materialet fra det, og vi gik fuldstændig bagover, da vi aldrig nogensinde havde oplevet så seriøse og fuldstændig ufattelig dygtige musikere. Telecaster spillet med violinbue - puha...
Så vidt jeg forstår Bjerre's indlæg, påstår han ikke at Led Zeppelin havde Danmarkspremiere i Brøndby, han påstår bare, at de har spillet der. Iøvrigt kan man mene om Erik Bjerre's udsagn hvad man vil, det må under alle omstændigheder være det rigtige at lade stå, hvad folk har skrevet og ment. Det rigtige må være IKKE at redigere i de mails jeg modtager. En åbenlys stavefejl kan måske rettes, men ellers ikke. Derfor får hans indlæg lov at blive stående som det står. Det skrevne står under alle omstændigheder for Erik Bjerre's egen regning.
+++++++++++
Jerry Ritz fremhæver i sine artikler, at Led Zeppelin havde deres Danmarkspremiere i Gladsaxe Teen Club:
Beatles gjorde ham til bagmand
+++++++++++
I Folkebladet (Glostrup-Brøndby-Vallensbæk) skriver en journalist i april 2002 under pseudonymet "kok":
Det senere så legendariske band Led Zeppelin havde intet mindre end verdenspremiere i Brøndby. Besætningen stod første gang nogensinde samlet på en scene i Brøndby.
Brøndby Pop Club
Igen må jeg sige ligesom med Erik Bjerre, at uanset om det skrevne er korrekt eller ej, vil det ikke være rigtigt af mig at gå ind og rette noget som andre har skrevet. Derfor lader jeg det også stå.
+++++++++++
Så meget for denne gang.
Musikalsk hilsen
Kurt "CykelKurt" Starlit
www.cykelkurt.com
PS
Hvad hedder du til efternavn?
++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++
2015.April.17
Hej igen Kurt
Omkring Martinsvej, så er sagen den, at der blev min lillebror også født. Jeg er citeret for, i efteråret 51 at have kørt i sporvogn (linje 19) forbi Søpavillonen, og netop dér have peget ud af vinduet mod Martinsvej og erklære: "Se tante Inge, det er dér vi er skrevet op til en lillesøster eller lillebror, eller hvad det nu kan blive til!" - Stor jubel i sporvognen!
Men faktisk allerede nogle få år senere starter min interesse for, hvad der skal vise sig som en livslang interesse (ved siden af alt det andet!); slægtsforskning. Og det er herigennem jeg har adgang til ArkivalierOnline og opslag i kirkebøger, folketællinger og en masse mere. Må du have glæde af det tilsendte...
Omkring Lasse var jeg lidt galt på den; hans guitar var en Epiphone. Halvakustisk, men jeg kender ikke modelbetegnelsen.
Kender du iøvrigt nummeret Malaguena? Man spille store dele af det med tomlen på de mørkere strenge og bruger de tre øvrige fingre som drone-stemmer på den lyse E. Men Lasse kunne bedre lide at spille drone med fire fingre! Teknisk set blev han af mange andre guitarister på den tid betragtet som en af de bedste.
Hans band bestod desuden af Lars Bisgaard som sanger; Lars havde samtidig positionen som solosanger i Kbh's Drengekor og var kendt for sit store register. Ved en lejlighede sang han lige op med en mezzosopran fra Det kgl. Han regnedes i sin samtid for langt bedre end Allan Mortensen, der dog havde held til at gøre sig mere bemærket. På bas var Jørgen Werner (ikke at forveksle med en anden af samme navn), som havde et enormt stort kendskab til alverdens bands, og som til dagligt øvede sig med bl.a. McCartney's spillemønstre. På trommer sad Børge Mortensen, som kunne enormt meget med sine stikker. På rytmeguitar havde de så Lasse's yngre fætter Even Lunderskov med, og han var en sand fantast med at lære sig alle mulige akkorder.
Senere udvidede de med en blæsersektion, hvori navnlig Bent Hesselmann og Niels Harrit skiller sig ud, men også Kjeld Ipsen på trombone og en sax mere, som jeg ikke kan komme i tanker om navnet på. Kjeld kom senere på turne med Chaka Khan.
Maxwells var måske et mere "intellektuelt" orkester; de spillede en masse rundt om på gymnasier - sådan lidt a la Frank Zappa, og de var da også opvarmning for ham i Falkonersalen. En lidt underlig koncert, idet Zappa's lastbil med instrumenter udeblev, og de måtte spille med Maxwells' instrumenter. Zappa, som jeg talte med, var meget begejstret for Maxwells spil, og inviterede dem prompte til at komme til USA og med på turne. Men alle i Maxwells var studerende og havde svært ved at slippe...
De spillede forresten også før en/to koncerter med Janis Joplin (som jeg også talte med) i Tivoli.
Nå, men det var jo slet ikke det, dette skulle handle om. Bare fordi jeg er kommet på sporet af en Jørgen Ingmann-fan! Ved du iøvrigt, om der i hans produktioner skulle have været en særlig plade med julemusik?
Hvis jeg må sige noget om din hjemmeside, så er det, at man kunne godt savne billeder af Jørgen's to Gibson-guitarer. Mon Gibson iøvrigt er klar over, at deres stjerne-ambassadør er død? De kunne godt hædre ham.
Omkring guitarer, kan du huske, der i vores ungdom var annoncer for postordrekursus i spil med Erik Kaare og senere Jørgen Ingmann? I tillæg kunne man så erhverve sig en Lucky-7...
Har ofte tænkt på, om man - som rent kuriosum - kunne genfinde disse kurser....
Venligst
John
++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++
Kære John (sådan er der vist en sang der hedder),
tak for alle udgydelser omkring Maxwells - det er meget interessant at læse, især bemærker jeg Niels Harrit som et af medlemmerne.
Da min (tredie) kone og jeg blev gift i 2006, spillede Arne Ravn's Kvartet, som bl.a. bestod af Harrit på saxofon, under hele arrangementet. Jeg kender ham også fra hans intelligente kritik af forklaringerne omkring terrorangrebene den 11. sept. 2001. At kalde ham en "tosse", som en avis efterfølgende gjorde, er da helt ved siden af.
Jeg husker godt annoncerne for Jørgen Ingmann's guitarkurser med den famøse Lucky-7 guitar. For selv om det helt indiskutabelt var en begynderguitar, gav den derved netop begynderen en økonomisk overkommelig mulighed for at komme i gang.
Sluttelig tak for alle oplysninger - ikke mindst udklippet fra kirkebogen!
May the Music be with You!
Kurt Starlit
++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++