Date: 2021.July.09
From: Thomas Andersen
To: CykelKurt
Subject: Leuchsenring ("Lux")

Hej Kurt,
jeg skriver til dig fordi jeg faldt over din artikel omkring Helmuth Leuchsenring.

Og hvorfor faldt jeg så over den, jo fordi jeg søgte på efternavnet Leuchsenring da jeg kendte Kurt og hans kone Lissie, de var plejeforældre til min mor og jeg ville egentlig en dag bare se om jeg kunne finde noget om dem.

Har ikke set hverken Kurt eller hans kone i mange år, kontakten mellem dem og min mor gled bare væk, men de skiltes ikke som uvenner eller noget.

Har dog siden hørt at Lissie ikke er hos os mere, og sidst jeg søgte på Kurt kunne jeg se at han boede i Århus, men kan intet finde om ham nu, så tænker han også er gået bort.

I din artikel kunne jeg læse at der var lavet et indslag med Helmuth på P1, og jeg tænke: kan det høres et eller andet sted, jeg kunne godt tænke mig at høre det, da jeg syntes mange ting ved anden verdens krig er spændene om end tragisk og jeg kender intet til hans brødre andet end det jeg kunne læse i din artikel.

Jeg husker Kurt som en stille mand der ikke rigtig talte om sin fortid, har var et rart menneske husker jeg, hjertevarm og det samme med hans kone.

Jeg husker dem kun fra da de boede i Skive i nordjylland, og kontakten til dem forsvandt nok da jeg var omkring 14 år, altså omkring 35 år siden.

Jeg håber at høre fra dig om nyt, eller noget jeg ikke vidste...

Med venlig hilsen
Thomas M Andersen

 

 

+++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++

 

 

Hej Thomas,
tak for brev, som stiller spørgsmål omkring "Lux" som vi kostskoledrenge i sin tid kaldte Leuchsenring, da vi i 1960'erne gik på kostskole i Hellebæk - "Skorpeskolen".

Lux er nævnt flere steder på min hjemmeside, men det må være på websiden om mine 6 år på Skorpeskolen at han hovedsagelig er nævnt: DKO.

Mange år senere, under en eftersøgning efter min gamle tysklærer Kurt Leuchsenring (udt. Løjsenring), faldt jeg over artiklen i Berlingske Tidende. Den fik et par brikker til at falde på plads, for oppe på kostskolen kendte vi kun "Lux" som ham den skøre kugle, der havde været på østfronten under krigen. Nu dæmrede forståelsen for hans baggrund en hel del mere.

Som tysklærer var han en af de mange, som slog det tyske sprog ihjel med sit forbandede regelterperi. Resultatet var, at vi aldrig fik lært sproget af frygt for grammatiske fejl. Til gengæld var Lux en fremragende foredragsholder om indenrigs- og udenrigspolitiske emner, eller felttoget mod Sovjet, som han mærkede på egen krop. Disse foredrag brød - til vores store fornøjelse - ud i tysktimerne, når det så allersortest ud (og det gjorde det ofte).

Jetpilot i Luftwaffe

Når du betegner Lux som stille og rolig må jeg sige, at sådan oplevede jeg ham slet ikke. Han var efter min mening en jammerlig pædagog, men en fremragende fortæller, hvis det skal siges kort. Desuden med et voldsomt temperament, som sagtens kunne udarte sig til vold og ukvemsord, hvis man var udsat for hans vrede.

Han var jo klart nok skadet af krigen, PTSD var vist ikke opfundet dengang, men det må være noget i den retning han var ramt af. Det gik så ud over os drenge, som i langt overvejende grad kom fra hjem der hang i laser p.g.a. økonomi, arbejdsløshed, druk og andre fornøjelser. Det sidste vi havde brug for, var en skør kugle, der ikke kunne styre sit eget temperament.

DKO beretning 1961-64

DKO personale

Som en sidste tilføjelse er indlægget fra Søren Dalsgaard også værd at læse. Det indeholder især en 50 minutters video med Lux, som er optaget i 2012. Videoen ligger på YouTube, men er muligvis blokeret for uvedkommende. Hvis det er tilfældet, kan du skrive til Dalsgaard og bede om adgang:
soeren@dalsgaard.eu

Håber hermed spørgsmålene omkring Lux er besvaret nogenlunde rimeligt. Ellers skriv igen.

Venlig hilsen
Kurt Starlit
aka CykelKurt
www.cykelkurt.com

 

 

+++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++

 

 

Post Index

 

Front Page