Barcelona


Frisk, farverig og forførende - Barcelona byder velkommen!
Foto: Cykelkurt

 

Indtryk fra en uge i den catalanske hovedstad, maj 2010

 

Af Kurt Starlit
 

 

Hvorfor Barcelona?
Fordi....ja, det kommer jo an på hvem man spørger, men byen byder bl.a. på spændende historie, arkitektur, tyrefægtning og fodbold i lange baner. For at tage det sidste først, så spillede danske Michael Laudrup i en årrække på FC Barcelona's førstehold. Real Madrid blander sig af og til i opgøret, men i store træk er det i Barcelona det foregår. Derfor var det også et must at se stedet, hvor han fejrede sine triumfer:

Estad Nou Camp
eller Camp Nou, som vi kender fra utallige TV-udsendelser. Camp Nou er kort sagt et imponerende anlæg i en af byens velstående forstæder. Udover fodbold er klubben også involveret i basketball, håndbold og ishockey - der var f.eks. stadig is på banen da vi var der, og nogle meget unge piger trænede kunstskøjteløb. Udover det store fodboldstadion med plads til ca. 90.000 tilskuere, er der flere mindre stadions. Desuden en række tennisbaner.

Vi var så heldige at ankomme til byen samme uge som ligaens finalekamp mellem FC Sevilla (nr. 4 i rækken) og FC Barcelona (nr. 1 i rækken) skulle afvikles. Desværre var alle billetter forlængst udsolgt, hvorfor vi så kampen på hotelværelsets TV, men det var nu også meget hyggeligt med blødt brød og pulverkaffe. Dagen efter nåede vi lige netop ud af byen, inden de fodboldglade fans ved middagstid indtog La Rambla - "Ramblaen", som er den store gågade midt i byen (se beskrivelse længere nede).

Futbol Club Barcelona er....més que un club....mere end en klub, som man kan læse det på en af klubbens plakater. Det skriver jeg under på.

Metro: Collblanc eller Palau Reial

FC Barcelona DK

FCBarcelona.com

FC Barcelona (Wikipedia)

History of FC Barcelona (Wikipedia)

Ballade i Barcelona

Slutstilling 2-3

Hennie & Kurt foran gammel FCB bus
Inde i bussen sad virkelighedstro kopier af tidligere FCB-koryfæer og kiggede ud.

 

 

Aeropuerto del Prat
er navnet på Barcelona's internationale lufthavn som ligger ca. 12 km. fra byens centrum. Herfra afgår der shuttle-busser hvert kvarter til nogle af de centrale pladser i byen, bl.a. Placa de Catalunya.

Flyrejsen til Barcelona gik planmæssigt, selv om en islandsk vulkan havde spyet et læs aske ud over store dele af Europa. Heldigvis slap vi med forskrækkelsen. På samme måde gik det stort set planmæssigt, da vi en uge efter skulle hjem - flyet (Boeing 737-700 fra Cimber Air) måtte godt nok tage en omvej på ½ time for at undgå en askesky, men det var også alt.

Vi er landet i Barcelona's lufthavn

 

 

Hotel Barbara
er et centralt beliggende 1-stjernet hotel - lige hvad vi havde brug for. Vi var helt på det rene med at hotellet ikke tilbyder nogen form for luksus, men rene og pæne værelser med toilet, bad og aircondition. Det kostede ca. 2800 kr. for 7 overnatninger i et dobbeltværelse, så hverken pris eller komfort kunne der klages over. Det eneste klagepunkt jeg egentlig har, er støjen fra de øvrige gæster. Når folk eksempelvis kommer hjem fra byen midt om natten, forventer man (jeg) at der tages en smule hensyn til de øvrige gæster: at døre lukkes stille, at der tales sagte. Dette var langt fra tilfældet, så uden at det direkte kan bebrejdes hotellet, er det dog et punkt, man skal tage med i sine overvejelser, hvis man er sensibel på dette punkt.

Hotel Barbara
Carrer Marques de Barbera 22
Barcelona 08001

Anmeldelser på nettet:

2008.Sept.15:
Really lovely friendly staff. Clean rooms, towels, bedding and bathroom. No problems at all with being in the red light district - we were never bothered or felt unsafe. Location was great as right near centre and all the sights and also the young, hip scene near the gallery and university arts faculty. Walls a little thin - the builder was a bit noisy first thing! Overall great value for 2 people on a budget.

2009.Juni.10:
Ganske udmærket, rent hotel til pengene. Når du kun skal bruge en seng og ellers slentre rundt i Barcelona, er det ideelt. Du skal dog ikke være sart ved at se prostituerede, da hotellet ligger op og ned ad ludergaden, men god sikkerhed og mulighed for at gå en anden vej gjorde at vi ikke følte os usikre.

Metro: Liceu eller Drassanes

Hotel Barbara (hotels.com)

Hotel Barbara (tobook.com)

 

 

Vejret
Alle taler om vejret, men ingen gør noget ved det, var der en der engang sagde. I vores tilfælde havde det nu heller ikke været nødvendigt, for temperaturen lå hver dag mellem 18 og 23 grader og kun en enkelt dag kom der lidt regn. Luftfugtigheden var perfekt, hverken for høj eller lav, så medmindre man er decideret varme-narkoman, er Barcelona perfekt i de tidlige forårsdage. Desuden har Barcelona 5-6 km. strand, hvor badedyrene kan få lysterne styret i Middelhavets bølger, så også på dette område er byen i topklasse.

Barcelona vejr (DMI)

Barcelona vejr (aemet.es)

 

 

Offentlig transport
Især metroen er uovertruffen i Barcelona. Men da vi boede meget centralt, var det muligt at spadsere til det meste. Byen er fuld af åndehuller, og man møder en masse venlige catalanere, der hellere end gerne fortæller om byen og sig selv, så der er al mulig grund til at gribe vandrestaven og finde frem til de ønskede mål på gåben.

Barcelona Metro

The Metro and its dangers!

 

 

Cykelsti / Cykeltransport
Barcelona's bystyre fik den tanke, at biltrafikkens eksplosive vækst ikke var godt for ret mange. Man iværksatte derfor projekt bycykel, som indtil nu har medført ca. seks tusinde cykler placeret på 400 strategiske steder rundt om i byen - og 100 km. cykelsti til at køre på. Det har været en overvældende succes. Vi så cykler allevegne, men dog sjældent i samme omfang som i København.

bicing.com

Bæredygtige byer

How Bicing changed the way Barcelona moves (YouTube)

biciclot (Biking in Barcelona)

 

 

De unge
Hvordan ser livet ud, når man er ung i Barcelona?
Det spørgsmål har Turen går til Barcelona et bud på:

"1.000 Euro-generationen" er unge, nyuddannede i tyverne, der blot tjener ca. 1.000 Euro om måneden. Lave lønninger og skyhøje ejendomspriser gør deres drøm om egen bolig urealistisk. I Barcelona er der forsvindende få lejeboliger. For at sikre sig en, skal man have fast job, hvilket er umuligt for flertallet af unge, der kun ansættes på korttidskontrakter. Mange lever en slags evigt ungdomsliv, mens de bor hjemme hos forældrene eller deler lejlighed med ligestillede.

Deres situation indbyder ikke til at få børn. Spanske kvinder føder i snit kun 1,1 barn pr. kvinde, hvilket er nær verdensrekord i lav befolkningstilvækst. Undtagelsen er de relativt mange børn, der fødes i indvandrermiljøerne.

Ak ja, det minder da om et eller andet hjemme fra andedammen, gør det ikke...?

 

 

Cathedral of Santa Eulalia
(historien om Eulalia og de 13 gæs)
Det smukkeste ved dette sted var den åbne gård med planter og palmer, som sammen med 13 gæs gav stedet en fredfyldt atmosfære. Historien om Eulalia og de 13 gæs er en uadskillelig del af katedralens historie. På dansk har vi en delvis parallel i historien om Santa Lucia, som også blev pint og plaget, dog uden nogen sammenhæng med gæs eller andre dyr. Et opslag i gården fortæller historien om Eulalia og de 13 gæs:

The curious story of the 13 geese in the cloister of Barcelona Cathedral

In 3rd Century Barcelona, the Consul Dacian was engaged in the relentless persecution of Christians, in accordance with the Decree of the Roman Emperor Diocletian. A girl called Eulalia presented herself before Dacian to proclaim her Christian faith and rebuke him sternly for his harsh mistreatment of believers.

Dacian condemned her to 13 tortures, one for each year of the girl's age. She was put inside a barrel full og glass and knives and rolled down the street today known as Baixada de Santa Eulalia ("St. Eulalia's Descent"), where there is now a little chapel, but she survived. They also tried to burn her alive, but Eulalia emerged unscathed as the flames miraculously drew away from her body and instead headed towards the soldiers. Despite her suffering, the girl's ordeal never let her to recant and she died on the cross, continuing to proclaim her faith.

Santa Eulalia, whose name means "the well spoken", is the patron saint of the Barcelona Cathedral, and her remains are in the crypt below the main altar. Thirteen white geese watch over her from their home in the Cathedral's cloister and protect the residents of Barcelona and all visitors to the city.

Metro: ?

Barcelona indeholder i det hele taget mange katedraler, klostre og andre bygninger med tilknytning til forskellige trosordener. Personlig synes jeg en tur let bliver for "tør", hvis man en stor del af tiden trasker rundt i disse mere eller mindre hellige haller. Havde det ikke været for palmerne og gæssene, var Santa Eulalia havnet i samme kategori.

Cathedral of Santa Eulalia (Wikipedia)

Billeder af Cathedral of Santa Eulalia / La Seu, Barcelona

Et kig ind til gæssene

Nærbillede af to gæs

 

 

Parc d'Attraction de Tibidabo
er en Tivoli-agtig park langt oppe ad bjergsiden på den modsatte side af by og havn. Vi fravalgte stedet, fordi det er meget dyrt og ikke særlig godt eller spændende - sådan siger de lokale ihvertfald.

Den bedste udsigt over Barcelona får man på Tibidabo-bjerget – og så kan man i øvrigt få flere andre fornøjelser med oven i hatten: Her 542 meter oppe ligger nemlig blandt andet det store, 100 år gamle tivoli Parc D’Attracions de Tibidabo, hvor der rutsjes, hujes og sujes til den store guldmedalje – hvilket især sjovt for børnene. Og i nogle af de fine gamle villaer er der indrettet elegante cocktailbarer. En sjov og smuk udflugt og mulighed for at få de flotteste panoramabilleder over Barcelona.

ref.: http://tgt.dk/guide/europa/spanien/barcelona/topsights/

Bus: T2 til Tibidabo

Tibidabo

 

 

Plaza de Toros Monumental
Tyrefægterarenaen på hjørnet af Gran Via de los Cortes Catalanes og Carrer de la Marina er en meget smuk, karakteristisk og.....ja, jeg ved godt det ikke er helt stuerent eller politisk korrekt med tyrefægtning, men jeg måtte altså finde ud af, hvad det var for noget. Politiken's guide fortæller mærkeligt nok intet om emnet, så det gjorde kun nysgerrigheden større.

Heller ikke blandt Barcelona's borgere er der den helt store interesse for at tale om emnet, ikke p.g.a. medfølelse med dyrene, men fordi sporten ikke regnes for ægte catalansk, men derimod spansk - "fjenden". En kvinde, som bor i nærheden af arenaen fortalte, at tyrefægtning synger på sidste vers i Catalonien. Årsag: ingen politisk vilje eller folkelig opbakning til dette sære levn fra fortiden.

Da vi ankom til arenaen, var området tomt - kun et par ældre kontrollører trissede rundt. Vi havde derfor det hele for os selv. Et museum for tyrefægtning viste de gamle kæmper, deres udstyr, klædedragtens udvikling gennem tiden og sejrherrens trofæer. Tyre, der under kampene havde udvist særligt mod, blev vist den ære, at hovedet blev sømmet op på væggen, ikke sjældent med afskårne ører, som toreroen havde beholdt som et minde.

I staldene bag ved arenaen talte jeg 8 tyre, som denne torsdag lå stille og fredeligt i deres halm og ventede på søndagen, hvor de skulle ekspederes. Det var en stærk oplevelse - vemodigt og afskyeligt på samme tid. For selv om arenaen er smuk, spændende og udtryk for et kulturelt fænomén, vil jeg græde tørre tårer den dag tyrefægtningen standser.

Metro: Monumental

Arenaen set ude fra gaden

Nærbillede af facaden

En tom arena

Æreslogen, hvorunder tyren ledes ind i arenaen

Plakat for museet

tauroentrada.com

 

 

La Rambla
sommetider også benævnt Las Ramblas, fordi den består af flere sammensatte avenuer - ramblas.

Ramblaen, som den kaldes på dansk, er en gågade på samme måde som Strøget i København. Men med et helt andet drøn på! Strøget er forlængst blevet så pænt og småborgerligt, bl.a. og ikke mindst fordi de fleste småhandlende er jaget bort af en tåbelig erhvervslejelov. I Barcelona finder man stadig en masse små bikse, som udbyder sine fortæffeligheder til de forbipasserende.

Prisniveauet er nogenlunde som i København, man skal derfor ikke tage til Barcelon for at finde billige tilbud - den tid er forlængst forbi.

Metro: Catalunya, Liceu eller Drassanes

La Rambla

Las Ramblas billeder

 

 


Hennie & Kurt i turistbussen
Foto: Cykelkurt

 

 

Victor San Diego Quartet
Denne jazz-gruppe hørte vi live en aften på det nærliggende Conservatori Liceu i en gade benævnt Carrer des Tapies, nummer 9.

Metro: Paral-lel

Victor himself spillede en udmærket saxofon uden dog at gøre noget overvældende indtryk. Måske kan forklaringen delvis være, at manden var lille og skævbenet, og derved kom til at se ufrivillig komisk ud med en saxofon, der forekom større end manden selv. Især når han skulle føre sig frem med sax- attituder lånt (eller stjålet) fra de store mestre, kom det ofte til at tage sig temmelig farceagtigt ud. Selve saxofonlyden kunne også til tider forekomme noget usikker, hvilket ikke gjorde det fagmæssige indtryk større. Til gengæld spillede klavermanden Roger Mas med en autoritet, der satte ham i særklasse sammenlignet med de øvrige musikere.

Victor de Diego - tenor sax
Roger Mas - piano
Marc Cuevas - kontrabas
Gonzalo del Val - trommer

Publikummet var for størstedelen unge studerende, mens Hennie og jeg sammen med et par importerede hollandske hønisser udgjorde bagtroppen.

Conservatori Liceu (Wikipedia)

003.mp3 - indledningsnummeret (titel ukendt)

004.mp3 (titel ukendt)

005.mp3 (titel ukendt) m. fin klaversolo

Senere på aftenen udviklede seancen sig til en regulær jamsession, hvor forskellige musikere gik til og fra - altsammen glimrende, udmærket og interessant.

006.mp3 (titel ukendt)
Jamsession m. ny besætning (el-guitarist og båndløs/fretless el-bas, der begge spiller en solo).
Guitaristen var iøvrigt en skrækkelig krukke, som tydeligvis var sit sexede udseende bevidst. Under hele showet holdt han lange pauser, hvorunder der blev rullet hjemmelavede cigaretter, alt mens han sendte stjålne blikke til den kvindelige del af publikummet. El-bassisten spillede glimrende og bakkede loyalt og intelligent op - herunder ikke mindst med en fin solo.

007.mp3 (titel ukendt)
- endnu en jamsession m. ny besætning, bortset fra den elektriske bas.

008.mp3 (Bye Bye Blackbird)

Herefter fortsatte musikken til langt ud på natten med improvisation ad lib, mens Hennie og jeg luskede bort i ly af mørket (de hollandske hønisser havde forlængst fortrukket). Vi havde oplevet en fornøjelig aften sammen med unge spanske jazzmusikere, der lover godt for fremtiden.

 

 

Casa Mila
også kaldet "La Pedrera" - stenbruddet - er et af Gaudi's mange værker i Barcelona. Byggeriet anses som et must, hvis man kommer til Barcelona. Politiken's guide skriver om Casa Mila bl.a.:

Den bølgende bygning er en gigantisk abstrakt skulptur inspireret af naturens former. Husets facade er som en klippevæg, hvor vinduerne er huler, og altanernes "vildtvoksende" ornamentik af smedejerne er undersøiske planter.

Gaudi byggede huset mellem 1906 og 1912 til forretningsmanden Pere Mila. Byens befolkning satte ikke pris på bygningen, som hurtigt blev genstand for massiv latterliggørelse. I folkemunde kom den til at hedde "La Pedrera" ("Stenbruddet"); karikaturtegnere fremstillede den bl.a. som en hangar for zeppelinere eller spøgte med, at beboerne, i stedet for at holde almindelige husdyr, måtte have slanger gemt inde i hulerne.

Tagterrassens udluftningskanaler, hvoraf nogle er beklædt med små marmorstykker, knust keramik eller glasskår, minder om mystiske væsener fra Tolkiens eventyr "Ringenes Herre".

Besøget omfatter også et kig ind i herskabslejligheden på 4. sal, som indeholder originalt møblement fra begyndelsen af sidste århundrede.

Metro: Diagonal

Casa Mila - La Pedrera

Casa Mila (Wikipedia)

 

 

La Sagrada Familia
er vel nok Gaudi's mesterværk. Politiken skriver bl.a.:

Otte slangke spir, der ligner troldmandstårne fra et science-fiction eventyr, kroner toppen på en af verdens mest særprægede katedraler.

Som et smukt og fascinerende fremmedlegeme blandt kvarterets mere letlinede boligblokke stjæler Gaudi's ufuldendte kirke fuldstændig billedet på Eixample's skyline. Den er som en magnet, man trækkes til fra alle ender af byen.

Gaudi, som brugte de sidste 43 år af sit liv på kirken, ønskede at skabe en katedral af enorme dimensioner som en hyldest til Josef, Maria og Jesusbarnet. "Sagrada Familia" betyder på spansk den hellige familie.

Selv nåede han kun at færdiggøre krypten, apsis, facaden ud mod Carrer de la Marina samt et af dennes fire tilhørende tårne. Denne facade forestiller Jesu fødsel og er symbolsk vendt mod solopgangen. Siden Gaudi's død er de tre resterende tårne på østfacaden og fire på vestfacaden blevet færdiggjort

Selv med fuld fart på byggeriet og anvendelse af al moderne teknologi vil kirken ikke kunne stå færdig før tidligst år 2020 - knap 150 år efter, at Gaudi satte de første streger til mastodonten.

Som skrevet står, så varer det længe før kirken er færdig. Stedet minder i øjeblikket mere om en byggeplads end en kirke. Ikke desto mindre er interessen for at se byggeriet enorm, man skal regne med minimum en times kø for at komme ind og se herlighederne.

Metro: Sagrada Familia

Sagrada Familia

La Sagrada Familia (Wikipedia)

Tæt på

Hennie, Kurt & Sagrada Familia

Bagsiden

 

 

Montjuic
På toppen af bjerget Montjuic (ca. 1900 meter) finder man den imponerende borg Mirador dell Castell de Montjuic. Men ellers indeholder Montjuic museer, smukke haver og lunde, et olympisk stadion og en masse fine udsigtspunkter. Barcelona-guiden skriver bl.a.:

Montjuic, der i over tusind år var Barcelona's frygtindgydende forsvarsbjerg, forstår at holde sig levende. I det nye millennium er nye parker, cykelstier, og et af byens største kunsttempler, CaixaForum, føjet til den i forvejen imponerende liste over rekreative og kulturelle tilbud.

Bjerget er opkaldt efter en jødisk bosættelse, der engang holdt til på dets skråninger. Indtil år 1900 var området dækket af skov og små haver, som folk benyttede til søndagsudflugter.

Landskabet blev først rigtigt tæmmet op til Verdensudstillingen i 1929, hvor landskabsarkitekterne fik til opgave at omdanne Montjuic til en stor park. Messepavilloner, et sportsstadion, et græsk teater m.m. blev opført til lejligheden.

Montjuic's hovedrolle under OL 1992 gav nyt liv til det gamle bjerg. Eksisterende bygninger blev restaureret, infrastrukturen moderniseret, og nye opsigtsvækkende bygningsværker blev opført.

Der skal lidt planlægning til - og mindst to dage til rådighed - hvis du vil omkring alle Montjuic's mange parker, romantiske haver og adskillige andre attraktioner.

Metro: Espanya

Montjuic-bjerget i Barcelona

Udsigt fra Mirador dell Castell

Kort over Montjuic området

 

 

Torre Agbar
eller Cigaren, som vi døbte den. "Turen går til Barcelona" skriver:

Den nyeste højdespringer på Barcelona's skyline er den 144 meter og 38 etager høje falloslignende Torre Agbar, som Jean Nouvel har designet til Barcelona's vandforsyning. Inspirationen er Gaudi's aldrig realiserede newyorkerskyskraber, Hotel Attraction, samt bjergtinderne ved Montserrat. Onde tunger siger dog, at den i betænkelig grad ligner Norman Foster's kæmpeagurk, Gherkin, i London. Torre Agbar har 4400 vinduer og næsten 60.000 glaslameller, som giver bygningen lige så mange "hudceller" i rødlige og turkisblå nuancer.

Metro: Glories

Vi tog sporvognslinie (tram) T5 ud til Cigaren, hvor vi så vidunderet i fuldt dagslys. Flere gange senere så vi den også i aftenlyset, hvor dens farvespil rigtig kommer til sin ret.

Torre Agbar

Den skæve cigar...

Set fra syd (og godt med zoom)

 

 

Papegøjer
kan ses i hele Barcelona området. Om det er undslupne fugle fra fangenskab, eller om klimaet er tilstrækkelig mildt til at fuglen kan overleve vinteren, vides ikke. Hurtig, kvik og smart er den ihvertfald. Ringmærkningen af fuglene synes dog at være noget hårdhændet, selv om det tilsyneladende ikke hæmmer fuglene. Visse fugle havde en ring om benet såvel som et stort mærke monteret på halsen, andre var slet ikke ringmærket.

"A-88"

Papegøje uden ringmærkning

Papegøje & due

Et skænderi er opstået
mellem papagøjerne. Det tog dog kun få sekunder, så var hakkeordenen igen på plads.

 

 


 

 

Ikke overraskende oplevede vi, at kontakten med de lokale beboere var det, der gjorde turen til noget særligt. Når vi f.eks. hver morgen købte de daglige sandwiches i charcuteriet, konverserede ejeren livligt og gav gode råd omkring ting vi burde se og opleve, ligesom vi fik et ord med på vejen omkring de indenrigske forhold, som han naturligt nok havde et godt kendskab til.

Ude i byen mødte vi bl.a. en engelsk dame, som i sine unge år i 1960'erne var rejst herned for at arbejde som rejseguide for engelske turister. Det var planen at rejse hjem til London igen og få sig en uddannelse senere, men så stødte hun ind i Pedro og alt hvad deraf følger. Hun er meget tilfreds med at bo i Barcelona, taler spansk og catalansk flydende, og er i det hele taget integreret på bedste måde. Vi mødte hende på en legeplads, hvor hun luftede Fido - en skøn Beagle.

Sluttelig vil jeg bare sige, hvis det ikke allerede fremgår af ovenstående, at Barcelona er en by, som i høj grad er værd at besøge. Iøvrigt er indtrykkene fra byen afgjort personlige og langt fra komplette. Hvis du derfor sidder inde med oplysninger, rettelser eller andet som kan komme fremtidige rejsende til gode, hører jeg gerne fra dig. Skriv til:


Venlig hilsen
Kurt Starlit
aka CykelKurt

 

 

LINKS

Turen går til Barcelona

Barcelona (Wikipedia)

Barcelonas turistattraktioner og seværdigheder

Vejret i Barcelona

Spis i Barcelona på tre budgetter

Barcelona Tourist Guide

Barcelona Map

Barcelona vejr (DMI)

Barcelona vejr (aemet.es)

Udenrigsafgange (CPH Airport)

GoCar Tours (GPS guidede ture i lille smart bil)

 

 

Rejse Index

 

Forsiden